SUMMIT 16+1

SIGURNOSNE PRIPREME ZA JEDAN OD NAJVEĆIH VANJSKOPOLITIČKIH DOGAĐAJA U HRVATSKOJ Na Kineze će paziti čak 900 policajaca, SOA unajmila blindirana vozila

Osiguranje dovoljnog broja blindiranih automobila zahtjev je kineskih “sigurnjaka”
Arhivska fotografija
 Tomislav Krišto / CROPIX, Darko Tomaš / CROPIX

Kinesku delegaciju predvođenu predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine, Lijem Keqiangom, koja u utorak navečer dolazi u Hrvatsku na summit 16+1, kao i sudionike konferencije koja će trajati dva dana u Dubrovniku, čuvat će oko 900 policajaca.

Radi se o konferenciji Kine te zemalja istočne i srednje Europe. U Zagrebu će na osiguranju biti između 600 i 800 policajaca. Jedan od najvećih problema, osiguranje dovoljnog broja blindiranih vozila, riješen je tako što je potrebni broj za osiguranje koje su tražili Kinezi nabavila SOA, a ne MUP, jer tajna služba nije obavezna provoditi javni natječaj. Radi se, dakako, o najmu vozila, koja je bilo potrebno pronaći u kratkom vremenu, pa je Vlada ovlastila SOA-u da nabavi vozila jer je osiguranje blindiranih vozila za kineske dužnosnike bio jedan od zahtjeva kineskih “sigurnjaka” kojemu je trebalo udovoljiti, a Hrvatska trenutno nema na raspolaganju dovoljan broj takvih vozila.

Zbog dolaska kineske delegacije predvođene predsjednikom Državnog vijeća, u utorak navečer i srijedu u Zagrebu će povremeno biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem, najavio je u ponedjeljak ZET.

U utorak oko 20 sati očekuje se kratkotrajan zastoj u autobusnom i tramvajskom prometu zbog prolaska kineske delegacije od Zračne luke, preko Avenije Većeslava Holjevca, Ulice grada Vukovara i Savske ceste do hotela Westin, a u srijedu od 9 do 17 sati kratkotrajni prekidi tramvajskog prometa u užem dijelu grada, kao i na autobusnoj liniji 118 (Trg Mažuranića - Voltino), odnosno na autobusnim linijama terminala Britanski trg.

Autobusna linija 150 (Garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića) u srijedu će biti obustavljena od 7 do 16.30 sati te će prvi polazak od garaže Tuškanac ostvariti u 17 sati. Također, linija 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje) u razdoblju od 14.30 do 16.30 sati neće čekati polazno vrijeme na okretištu Gornje Prekrižje nego će odmah nakon izlaska putnika nastaviti vožnju prema Britanskom trgu.

Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, tijekom stajanja vozila u zastoju izvan stajališta putnici neće moći napuštati vozila, napominju iz ZET-a.

Najsloženije osiguranje ikad

Uoči posjeta predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga Hrvatskoj i sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe u Dubrovniku, Ravnateljstvo policije izvijestilo je u ponedjeljak da će na zagrebačkom i dubrovačkom području biti mogući povremeni zastoji i manje gužve, pozivajući građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Predsjednik Narodnog vijeća Kine u službenoj posjeti Hrvatskoj bit će od 9. do 12. travnja, pri čemu će u Zagrebu biti 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe.

Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić.

U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području dubrovačko-neretvanske županije više od 900, kazao je Ćelić u ponedjeljak u sjedištu MUP-a.

Dodao je da su za osiguranje angažirani službenici temeljne, interventne, kriminalističke, specijalne i granične policije te da su stručne službe provele su sve potrebe mjere zaštite na kopnu, moru i u zraku.

Ćelić je zamolio građane da budu strpljivi i da što bolje surađuje s policijom koja će u minimalnoj mjeri ometati njihov svakodnevni život.

Zagrepčani su tijekom vikenda dobili obavijesti i potrebne upute, a zagrebačka policija je danas na svojim internetskim stranicama u formi karata objavila preporučene pravce kretanja. Dubrovačka policija preporučene pravce kretanja trebala bi objaviti u utorak. (Hina)

1. Zračna luka Franjo Tuđman - Buzin

2. Novi Zagreb

3. Trnje

4. Donji grad

5. Tuškanac - Cmrok

6. Pantovčak, Gornje Prekrižje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:11