UPUTILI ZAHTJEV MINISTRU

SINDIKAT POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZBOG SLUČAJA NOVINARKE KLANCIR ZATRAŽIO SMJENU RAVNATELJA POLICIJE 'Ovo je udar na slobodu medija'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2019. u 22:28

Zagreb, 010916.
Novinarski dom.
Predizborno suceljavanje kandidata za buduce ministre obrazovanja politickih stranaka i koalicija odrzano je u Novinarskom domu. Suceljavanje je organizirala inicijativa GOOD.
Na fotografiji: Djurdjica Klancir (moderatorica).
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Đurđica Klancir

Sindikat policijskih službenika u srijedu je povodom slučaja upada policije u redakciju portala Net.hr kako bi, zbog privatne tužbe koju je pokrenuo HDZ-ovac i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, legitimirala novinarku Đurđicu Klancir, zatražio ostavku glavnog ravnatelja policije zbog, kako navode, napada na slobodu medija.

U nastavku donosimo njihovo priopćenje, objavljeno u formi otvorenog pisma ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, u cijelosti:

Danas smo putem medija doznali o evidentnoj zlouporabi policije u političke svrhe i udar na slobodu medija kod slučaja novinarke Đurđice Klancir gdje se policija koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara i to ni više ni manje nego temeljem dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je, gle čuda, iz redova vladajuće stranke.

Zanimljivo je također da je navedeni političar često viđen u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke, čiji su policijski službenici i postupali, a koji je nekada bio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, kao i s načelnicima u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, a da je novinarka Đurđica Klancir javna osoba čije su fotografije javno dostupne svim građanima Hrvatske pa tako i policijskim službenicima Policijske uprave sisačko-moslavačke i da je policija mogla utvrditi njene osobne podatke, koje u slučaju privatne tužbe ustupa tužitelju, bez slanja policijskih službenika.

I laiku je sasvim jasno da je policija mogla utvrditi podatke samostalno svojim operativnim radom i putem Informacijskog sustava MUP-a gdje pohranjene fotografije svih građana Hrvatske pa tako i novinarke Đurđice Klancir i da se ovdje evidentno radilo o dodvoravanju visokih rukovoditelja u policiji lokalnom moćniku te da su izjave glavnog ravnatelja policije u medijima kojima pravda postupanje policije netočne i neprofesionalne jer sukladno policijskoj struci policija neće legitimirati osobu koja joj je poznata, a činjenicu da je novinarka Đurđica Klancir javna osoba nitko, pa ni sam glavni ravnatelj policije ne može osporiti.

Stoga, obzirom da glavni ravnatelj policije nije po saznanju za događaj odmah zatražio inspiciranje konkretnog slučaja kojim bi se utvrdilo zašto je policija ovako postupala u slučaju političara i novinarke i koja je uloga visokih policijskih rukovoditelja u konkretnom slučaju te tko je dao nalog da se ovako postupa prema novinarki već je pokušao pravdati postupanje policije kao zakonito i profesionalno od Vas, poštovani ministre, tražimo da pokrenete postupak razrješenja Nikole Miline dužnosti glavnog ravnatelja policije, a od Službe za unutarnju kontrolu zatražite utvrđivanje odgovornosti visokih policijskih rukovoditelja tj. odgovornost osobe po čijem se nalogu ovako postupalo.

Naime, ovakvo ponašanje je udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici, po nalogu svojih policijskih šefova, koji pak kimaju glavom i dodvoravaju se lokalnim političkim moćnicima, mogli pokucati na vrata. Ovakvo postupanje policije loša je poruka u javnosti i nije odraz policijskih službenika koji provode policijske poslove i primjenjuju ovlasti već odraz sadašnjeg stanja u sustavu gdje se na ovom primjeru i mnogim drugima vidi da politika upravlja policijom. Ono što je u svemu najgore je činjenica da će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o policiji, koji se radio mimo znanja svih sindikata koji djeluju u MUP-u, policijski sustav totalno svesti pod nadzor politike i politizirati do te mjere da će se „neposlušne“ policijske službenike moći premještati kada se hoće i gdje se hoće zbog kakti „potrebe službe“ dok će za policijske rukovoditelje biti sasvim dovoljno da ga njegov neposredni rukovoditelj ocjeni ocjenom „zadovoljava“ i on će u tom trenutku biti smijenjen. Primjera radi ministra i njegove suradnike imenuje politika, a glavnog ravnatelja ocjenjuje ministar umjesto da ga kao najvišeg policijskog rukovoditelja ocjenjuju načelnici policijskih uprava kao njegovi prvi suradnici, a piramida sustava rukovođenja u policije se spušta naniže i onda je svima jasno tko će koga ocjenjivati a time i s njim upravljati i postavljati po političkom ključu do najniže razine rukovoditelja u policijskim postajama koje su prvi doticaj građana s policijom.

Podsjetimo, na ovaj slučaj je stigao čitav niz negativnih reakcija i izraza zabrinutosti, što iz novinarskih udruženja, što s oporbene političke scene, dok su iz policije obrazložili da je postupanje bilo u skladu sa zakonom. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je da nema nikakvih informacija o policijskom postupanju, a premijer Plenković je izjavio da nema ni najmanjih aluzija ili indicija da se u ovom slučaju radi o zastrašivanju.

Milina: 'Vrlo često ovako provjeravamo identitet'

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je, gostujući u HRT-ovom Dnevniku, prije nego što je stigao zahtjev sindikata za njegovom smjenom, također branio postupanje policijskih službenika.

- Policija je obavljala provjeru identiteta, ovlast koju vrlo često provodimo. Ne radi se ni o kakvom nalogu političara ili načelnika policijskih uprava. Policijska postaja Sisak dobila je zahtjev odvjetnika i, prema zakonu, odvjetništvu je dužna dostaviti podatke kada odvjetnik to traži. Kolege su došli na adresu gdje su objasnili osobi o čemu je riječ i zašto trebaju te podatke, riječ je o redovitoj proceduri, objasnio je Milina.

- U policijskim evidencijama osoba imena Đurđica Klancir ne postoji, postoji osoba s dodatkom imena ili dodatkom prezimena. Policajci u Sisku nisu bili sigurni o kojoj se osobi radi i zatražili su pomoć kolega, rekao je.

Na pitanje je li uobičajeno da policija na takav način nekoga identificira i prije nego što je tužba podnesena, Milina je odgovorio da je posao policije dostaviti podatke. To je, naglasio je, zakonito postupanje. Ako u operativnim evidencijama imaju dvojbenu situaciju, radimo, kaže, terenske provjere.

Ravnatelj policije odlučno je odbacilo navode da je riječ o političkom pritisku ili zastrašivanju novinara, navodeći da je policija, dapače, vrlo pažljiva kada se dogode kažnjiva ponašanja na štetu novinara.

- U posljednje dvije godine imali smo 30 takvih slučajeva, policija je bila vrlo učinkovita i podnijela je odgovarajuće optužne prijedloge ili kaznene prijave, ističe Milina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo