BORIS MIKŠIĆ

SJEĆATE SE 'DEČKA S TREŠNJEVKE'? Htio je biti predsjednik, a onda je nestao iz javnosti...

Boris Mikšić
 Srecko Niketic / CROPIX

- Pobjednički duh nikad ne umire - kaže Boris Mikšić za Slobodnu Dalmaciju dok u velikoj marini u Segetu Donjem radosno preuzima svoju novu jahtu i sprema se sa suprugom na krstarenje Jadranom. Iskusan je morski vuk, nema posadu, uživa upravljati luksuznim plovilom. - Idemo na Lastovo, tamo smo, bez žurbe, za manje od pet sati. Opušten, vedar djeluje poput čovjeka kojega su problemi zaobišli u širokom luku.

"Dečko s Trešnjevke", gotovo zaboravljeni predsjednički kandidat koji je uzburkao političku scenu prije 11 godina, nakon ostvarenoga "američkog sna" živi i svoj "hrvatski san". Daleko od politike. I upravo je napravio još jedan veliki posao koji je u javnosti prošao gotovo neprimjetno - njegova kompanija "Cortec" preuzela je od "Crosca", koji je u vlasništvu Ine, stopostotni udio u kompaniji "CorteCros". Mikšićev Cortec je do sada bio 40-postotni vlasnik "CorteCrosa", dok je 60 posto imao "Crosco".

"CorteCros" će se u potpunosti uključiti u strategiju poslovanja Mikšićeva "Corteca", globalno važne korporacije koja proizvodi inhibitore za zaštitu od korozije.

- Tri stvari u životu ne možeš izbjeći - smrt, porez i koroziju. Korozija je neizlječiva i to je u svijetu ogroman biznis. Mi tu prednjačimo inovacijama jer stvaramo iz biomase a ne petrokemije. Recimo, naš MORH, posebno mornarica, to jako dobro prihvaća.

Mikšićev biznis u Hrvatskoj dodatno se širi, gotovo udvostručuje. Nakon političkog neuspjeha nije skupio krpice i vratio se ljutit preko oceana gdje je nizao poslovne uspjehe. Ostao je i prenio dio biznisa, a tvrdi da prave stvari tek počinju.

- Ova je akvizicija put da se Hrvatska strateški pozicionira kao centar Europe za ekološku tehnologiju zaštite od
korozije i uzme dio kolača na brzorastućem svjetskom tržištu inhibitora. Pokretanjem tvornice "EcoCortec" u Baranji koja je upravo proslavila deset godina uspješnog poslovanja usmjerio sam Hrvatsku prema ekološkim rješenjima koja u svijetu zamjenjuju konvencionalne metode. Ovim novim pripojenjem "CorteCrosa" svojoj matičnoj tvrtki "Cortec2 želja mi je još više ojačati suradnju s domovinom. Cilj mi je Hrvatsku brendirati kao centralnu točku u ovom dijelu svijeta za nove tehnologiju ove vrste - kaže Mikšić za Slobodnu.

Može se i kod nas!

Hrvatska će biti glavni centar tvrtke za proizvodnju i distribuciju na europskom kontinentu i šire, a posebna uloga u tome bit će namijenjena Splitu.

- Split postaje glavna europska lokacija za skladištenje "Cortecovih" te proizvoda kanadske tvrtke "Bionetix International" koja se bavi proizvodnjom bioloških proizvoda na mikrobnoj i enzimnoj bazi i također je u vlasništvu "Corteca". Pored toga u splitskom distributivnom centru organizirat će se i dorada prema "Cortecovoj" tehnologiji, a proizvodi će biti kontrolirani novim laboratorijskim kapacitetom čija gradnja će brzo uslijediti. Split će postati ključna točka naše logistike. Skladištenje pa završni radovi, bit će tu i laboratorij za "oil and gas" istraživanje. Trebat ćemo ljude, puno mladih inženjera. Split će biti jako važan za naš cjelokupni biznis - ponosno će Mikšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:30