10. TRAVNJA

SKANDAL U SYDNEYJU Australski Hrvati slavili osnivanje NDH, čestitao im i australski premijer!?

Boka CroPress , tjednik hrvatske zajednice u Australiji, koji sebe naziva jedinim neovisnim medijem ondje, u najnovijem broju od srijede donosi reportažu o proslavi 10. travnja, odnosno proslavi osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) , kao i uskršnju čestitku svim vjernicima.

Zanimljivo, australskim Hrvatima osnivanje NDH čestitao je i australski premijer Tony Abott, ali ne osobno, jer je bio u posjetu Japanu, već preko Craiga Kellyja, člana australskog parlamenta.

- U ime australskog premijera Tonyja Abotta koji se danas nalazi u Japanu prenosim vam njegove čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. travnja, vama, i svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj - rekao je Craig Kelly okupljenim Hrvaticama i Hrvatima u hrvatskom klubu "Sydney".

Proslava je organizirana 13. travnja u hrvatskom klubu "Sydney", a prisustvovalo je oko 200 australskih Hrvata, brojni australski političari, kao i jedna ukrajinska diplomatkinja.

- Kada govorimo i pišemo o jednom povijesnom razdoblju, kada je nakon 839. godina, ponovno uspostavljena hrvatska država, pod povijesnim imenom Nezavisna Država Hrvatska, u onim mogućnostima i okolnostima, onda se moraju uvažiti činjenice onoga vremena. Kao prvo povijesničari ne mogu pisati objektivnu i istinitu povijest, ako se koristi dokumentacija samo jedne strane, a u našem slučaju jugofilska ili četničko-partizanska ili iz onih izvora koji nikada u prošlosti, pa niti u današnje vrijeme ne stoje na pravu Hrvata na svoju državu. Brojne knjige koje su napisane po onima koji su bili dio stvaranje NDH, nisu poznate novim povijesničarima, niti neki od njih se usude iste koristiti, a ako to učine, u svakom slučaju prvo se nabacaju netočnostima i mržnjom, jer u protivnom slučaju ne mogu dobiti državnu dotaciju za tiskanje - kazao je za Boka Cropress australski Hrvat Fabian Lovoković.

- Kada govorimo i spominjemo nekadašnju Nezavisnu Državu Hrvatsku, kako se odrediti prema zločinima koji su se tada događali - pita Lovaković.

- Tko su ti koji određuju zločine? Ne zaboravimo, i ovu današnju Republiku Hrvatsku, kažu da je osnovana na zločinu?! Zločin se ne može generalizirati već se mora specifično navesti, pa i onda zaključak može biti pogrešan. Ako su Hrvati "počinili zločine", pitamo se tko je do sada odgovarao za žrtve koje su bile pobijene, nakon završetka Drugog svjetskog rata, a taj broj prelazi stotine tisuća nedužnih osoba, vojnika, žena i djece? Čitava jedna generacija hrvatskih intelektualaca bila je ubijena, bez suda i mogućnosti obrane - zaključio je Lovaković.

Lovaković poručuje mladima da je u borbi za postignuće slobode potrebna i spremnost i žrtvovanje vlastitog života. Mladi i mlađa generacija mora biti odgajana prvo po roditeljima, svećenicima, učiteljima i političkim vođama, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:48