LOVAC IZ ČAZME

SKANDALOZAN OGLAS IZAZVAO BURU Htio prodati mladu lisicu za trening lovačkih pasa, koji bi je zaklali: 'Bez glupih komentara, molim'

Antonio Đurčić i lisica

"Prodajem mladu lisicu, polupitomu, za trening ili kućnog ljubimca. Cijena je 200 kuna. Bez glupih komentara" - napisao je Antonio Đurčić iz Čazme u Facebook grupi "Bjelovarska tržnica kupi prodaj". Njegova objava podigla je društvene mreže na noge: svi su željeli spasiti mladu lisicu. Najviše nemira izazvao je dio njegova oglasa da se životinja može prodati i za trening. Riječ je o treningu lovačkih pasa, koji bi lisicu zaklali da nauče kako loviti.

- Divlje životinje pripadaju divljini. U Hrvatskoj je zabranjeno uzimanje divljih životinja iz prirode, njihovo zatočavanje, prodaja i iskorištavanje za bilo koju svrhu - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja, referirajući se na Zakon o lovstvu.

Oglas na Facebooku

Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP htjela je lisicu primiti, pripremiti za život u divljini i pustiti je nazad u šumu. No, prema informacijama koje su oni dobili, Đurčić se uplašio strke koja se digla, pa je životinju pustio u šumu. Još jučer on se prestao javljati na telefon, a na poruke koje smo mu poslali ne odgovara. Njegov profil na Facebooku otkriva kako je riječ o strastvenom lovcu, koji se hvali ubijenim mrtvim lisicama i veprovima.

No, ako je točno da je lisicu pustio, stručnjaci upozoravaju kako je to izrazito loš postupak. Životinja je očito odrasla u ljudskom društvu, tvrde, i sudeći po slici nije je izgladnjivao. To će stvoriti probleme u budućnosti.

Facebook
Antonio Đurčić

- Ona će prići ljudima ili psima i ubit će je. No, nemojmo misliti da je ovo usamljen slučaj - lovci vježbaju svoje pse na lisicama koje su polupitome i koje neće napasti psa. Tako nema bojazni da će se on ozlijediti, a naučit će kako priklati lisicu. To se među našim lovcima smatra normalnima - kaže Ingeborg Bata, voditeljica udruge AWAP.

Iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske potvrdili su kako su primili dojavu o slučaju te da je istraga u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:05