NOVI INCIDENT

Slovenske ribarice ponovno u hrvatskim vodama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2014. u 19:12

Umag, Savudrija, 071109.
Ribarski konvoj organiziran zbog protivljenja arbitraznom sporazumu sa Slovenijom smatrajuci da bi njegovom primjenom Hrvatska mogla ostati bez dijela svog teritorijalnog mora juznije od crte sredine Savudrijske vale. Prosvjedovalo je 40 tak brodica iz Umaga , Novigrada i Savudrije. Ribari su na samoj crti sredine bacali plutace s Hrvatskim zastavama.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / CROPIX / CROPIX

PULA - Istarska policija potvrdila je da su jučer ujutro u 40 minuta u hrvatskim teritorijalnim vodama zatečene dvije slovenske ribarice.

Prva slovenska ribarica zatečena je u 9,25 sati na 1,8 nautičkih milja od crte razgraničenja unutar hrvatskih teritorijalnih voda, a druga je ribarica zatečena u 10,05 sati na 1,3 nautičke milje od crte razgraničenja.

"U oba slučaja ribarice su se nakon upozorenja hrvatske policije udaljile s mjesta događaja i vratile su se u slovenske vode", izjavila je za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Rogić-Jukopila.

Slovenska televizija izvijestila je danas da je u Savudrijskoj vali hrvatska policija zaustavila jednog slovenskog ribara u po njima spornom akvatoriju. Naime, kako je u izjavi za Slovensku televiziju rekao ribar iz Pirana Mitja Petrič, patrolni brod hrvatske policije jučer mu je "prepriječio put" pri uplovljavanju u područje gdje je želio loviti ribu, a koje on smatra slovenskim "ribolovnim područjem".

Neki slovenski mediji navode kako u posljednje vrijeme ponovno ima "čestih incidenata" u spornim vodama, a po njihovim je podatcima riječ o četvrtom takvom slučaju zadnjih mjeseci.

Koparska policija potvrdila je početkom tjedna kako ispituje navode jednoga slovenskog ribara po kojima ga je hrvatska policija zaustavila prilikom ribarenja u vodama Savudrijske vale koje smatra slovenskim područjem te da će, nakon što prikupi sve podatke o okolnostima tog događaja, o tome obavijestiti ministarstvo vanjskih poslova.

Izdvajamo