NOVI INCIDENT

Slovenske ribarice ponovno u hrvatskim vodama

 Srećko Niketić / CROPIX / CROPIX

PULA - Istarska policija potvrdila je da su jučer ujutro u 40 minuta u hrvatskim teritorijalnim vodama zatečene dvije slovenske ribarice.

Prva slovenska ribarica zatečena je u 9,25 sati na 1,8 nautičkih milja od crte razgraničenja unutar hrvatskih teritorijalnih voda, a druga je ribarica zatečena u 10,05 sati na 1,3 nautičke milje od crte razgraničenja.

"U oba slučaja ribarice su se nakon upozorenja hrvatske policije udaljile s mjesta događaja i vratile su se u slovenske vode", izjavila je za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Rogić-Jukopila.

Slovenska televizija izvijestila je danas da je u Savudrijskoj vali hrvatska policija zaustavila jednog slovenskog ribara u po njima spornom akvatoriju. Naime, kako je u izjavi za Slovensku televiziju rekao ribar iz Pirana Mitja Petrič, patrolni brod hrvatske policije jučer mu je "prepriječio put" pri uplovljavanju u područje gdje je želio loviti ribu, a koje on smatra slovenskim "ribolovnim područjem".

Neki slovenski mediji navode kako u posljednje vrijeme ponovno ima "čestih incidenata" u spornim vodama, a po njihovim je podatcima riječ o četvrtom takvom slučaju zadnjih mjeseci.

Koparska policija potvrdila je početkom tjedna kako ispituje navode jednoga slovenskog ribara po kojima ga je hrvatska policija zaustavila prilikom ribarenja u vodama Savudrijske vale koje smatra slovenskim područjem te da će, nakon što prikupi sve podatke o okolnostima tog događaja, o tome obavijestiti ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:15