GRANIČNI SPOR

SLOVENSKI GEODETI MATEMATIČKI DOKAZALI TKO JE POBJEDNIK ARBITRAŽE Nakon njihovih mjerenja u susjednoj će državi mijenjati udžbenike: Smanjili smo se!

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Arbitražnom odlukom o teritorijalnom razgraničenju s Hrvatskom teritorij Slovenije smanjio se za 2 četvorna kilometra, izmjerili su stručnjaci Geodetske uprave Slovenije.

Prema navodima pojedinih slovenskih medija, u Geodetskoj upravi su tako izračunali da površina Slovenije bez mora nakon arbitražne odluke 29. lipnja iznosi 20.271 četvorni kilometar. Dan prije te odluke kopneni dio Slovenije je iznosio 20.273 četvorna kilometra. Kolika je pak površina slovenskog mora to je sve do sada bilo gotovo nemoguće naći.

Prema dostupnim podacima, ono je do 29. lipnja bilo površine 167 četvornih kilometara, a arbitražnom odlukom je povećano za 46 četvornih kilometara.

U slovenskoj Geodetskoj upravi tvrde da površina slovenskog mora iznosi 213 četvornih kilometara. Stoga, kad se zbroji kopneni i morski teritorij, površina Slovenije iznosi 20.484 četvorna kilometra.

Mudro šute

U Geodetskoj upravi tvrde da je sada konačno poznata i dužina kopnene granice Slovenije sa susjedima. Ona s Hrvatskom dugačka je 670 kilometara. To je za 2,2 kilometra više od službenog podatka Hrvatske o dužini njene kopnene granice sa Slovenijom.

Gdje su nestala i kome su otišla ta dva četvorna slovenska kilometra teritorija? Slovenski mediji smatraju da se teritorij izgubio na kopnu i navode da Slovenija više ne može računati na tri zaseoka na lijevoj obali Dragonje. Ali, primjerice, ne spominju Svetu Geru koja je prema arbitražnoj odluci dio Hrvatske. A znači li to da je sada Hrvatska za dva četvorna kilometra veća? Službenog odgovora u Hrvatskoj na to nema.

Kako arbitražna odluka za Hrvatsku ne važi, njena Geodetska uprava nije ni dobila nalog za novo mjerenje površine državnog teritorija. Nalog bi, kako doznajemo, trebali dobiti od Ministarstva vanjskih poslova, ali to se nije dogodilo.

No, neslužbeno, naši nam sugovornici tvrde da se u ovom slučaju teritorij Slovenije mogao smanjiti samo na korist Hrvatske. No, kada bi hrvatska strana to priznala, priznala bi i odluku arbitraže pa onda svi mudro šute.

Opterećenje

Nakon što je slovenska Geodetska uprava objavila nove mjere slovenskog teritorija, u tamošnjoj Vladi tvrde da će se koordinate državne granice s Hrvatskom u evidenciji državnih granica Slovenije tek utvrditi. Potom će one biti upisane u službene zemljovide i školske udžbenike, navode u Vladi.

A primjena arbitraže mogla bi dodatno financijski opteretiti slovensko Ministarstvo obrane. Naime, predsjednik sindikata u slovenskoj vojsci Darko Milenkovič od slovenske ministrice obrane Andreje Katič službeno je zatražio da donese odluku da se 14-orici vojnika koji su i dalje u vojarni na Svetoj Geri plaća dodatak za rad u inozemstvu.

“Činjenica je da je ta vojarna na tuđem teritoriju, a vojnici koji rade u inozemstvu za to trebaju dobiti posebni dodatak”, navodi Milenkovič. Koliko bi dodatak iznosio ovisi o tome hoće li njihov posao biti tretiran kao rad u inozemstvu ili kao sudjelovanje u međunarodnoj operativnoj misiji. “To neka odluči ministrica”, kaže Milenkovič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:55