ODLUKA SUDA U ZAGREBU

SLUČAJ 'DVIJE FETE PRŠUTA' Interspar mora platiti 60.000 kuna odštete prodavačici koja je dobila otkaz nakon što je na poslu pojela sendvič

 Luka Gerlanc / Hanza Media

Interspar mora isplatiti odštetu veću od 60 tisuća kuna nakon što su joj dali otkaz jer je 2015. godine, dok je radila kao prodavačica u Intersparu u Zadru, pojela dvije fete pršuta na radnom mjestu. Županijski je sud u Zagrebu odlučio da Suzana Šešo time nije teško povrijedila radnu obavezu te da je otkaz nezakonit, piše eZadar.

Sve se dogodilo u rujnu 2015., kada je Šešo radila kao prodavačica na odjelu delikatesa, a na radnom je mjestu pojela sendvič s dvije fete pršuta, koje je uzela s plate golim rukama. Nakon što je uložila žalbu na prvostupanjsku presudu, drugostupanjski je sud gotovo u cjelosti prihvatio njezin tužbeni zahtjev i presudio da joj Interspar nije smio dati izvanredni otkaz. Kako takav otkaz nije dopušten, stoga ni radni odnos nije prestao pa Interspar u roku od osam dana mora isplatiti 23.093 kune na ime naknade štete zbog prestanka radnog odnosa zajedno sa zateznim kamatama, te još sedam bruto plaća u iznosu od po 6.297 kuna. Sve skupa je to 65 tisuća kuna, uz zatezne kamate.

Nije dokazana tvrdnja da je Interspar zbog pojedene dvije fete pršuta pretrpio materijalnu štetu, a uzimanje istih bez rukavica ne predstavlja kazneno djelo, stoji u presudi. U Kućnom redu Interspara stoji da konzumacija neplaćene robe nije dozvoljena, ali za taj prekršaj nema posljedica kao što bi bio otkaz. Također, prodavačica je na jednoj ruci, koja je bila porezana, imala rukavicu, a u svom je iskazu rekla da je Uprava ionako štedjela na rukavicama pa ih radnici nisu bili obavezni nositi.

Svoj je postupak objasnila time da joj je nakon napornog rada bilo slabo. Naime, osim rada na odjelu delikatesa, toga je dana morala još raditi u skladištu i slagati palete, pa je odlučila nešto pojesti kako se ne bi srušila.

Suzana Šešo je odustala od zahtjeva da ju Interspar vrati na radno mjesto jer je našla bolji posao u Austriji, a sud je sada donio presudu do kada je važio njezin radni odnos, piše eZadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:15