OTKRIVAMO

SLUČAJ MINISTRA S NAJKRAĆIM STAŽEM Vještaci potvrdili: Crnoja je imao opću nesposobnost za rad, nije smio biti ministar nijedan dan!

Bruno Konjević / EPH

Ministar s najkraćim stažem u Vladi, Mijo Crnoja, u svojih šest dana mandata imao je opću nesposobnost za rad, što znači da uopće nije mogao ništa raditi.

Iako je Crnoja, nakon što je 22. siječnja postao ministar, sam priznao da je zatražio da mu se opća nesposobnost za rad prevede u profesionalnu jer se “osjeća bolje”, tek krajem veljače, gotovo mjesec dana nakon što je smijenjen iz Vlade, završen je nalaz njegova vještačanja i proslijeđen HZMO-u koji na osnovi njega donosi rješenje o njegovu novom statusu.

Invalidska mirovina

- Nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) o zahtjevu Mije Crnoje proslijeđen je HZMO-u 24. veljače - odgovorili su nakon 23 dana na naš upit iz ZOSI-ja, odnosno Ministarstva rada i mirovinskog sustava u čijoj je nadležnosti rad tog jedinstvenog tijela vještačenja.

Iz toga nedvojbeno proizlazi da je Crnoja postao i bio ministar premda je cijelo vrijeme imao opću nesposobnost za rad koja podrazumijeva trajni gubitak sposobnosti za rad u bilo kojem zanimanju.

Crnoja dakle nije smio ništa raditi dok mu opća neposobnost ne bude prevedena na profesionalnu, no on je unatoč tome šest dana sjedio u ministarskoj fotelji.

Sedam godina Crnoja je bio u invalidskoj mirovini temeljem opće nesposobnosti za rad, što naravno znači i veću mirovinu nego u slučaju profesionalne budući da je utvrđeno da nije sposoban ništa raditi niti to smije, već mora u mirovinu po sili zakona.

No čim je saznao da će postati ministar, Crnoji je postalo bolje i početkom siječnja svojoj je liječnici poslao zahtjev za prevođenje na profesionalnu nesposobnost za rad jer ona znači da se ne radi o trajnom gubitku sposobnosi za rad pa osoba može raditi određene poslove.

Temeljem tog zahtjeva Crnoja je s kompletnom medicinskom dokumentacijom upućen u ZOSI na vještačanje radne sposobnosti. Nakon što se odredi vijeće vještaka te provjeri je li dokumentacija potpuna, određuje se datum vještačenja. Vijeće vještaka, nakon što pregleda osiguranika i svu dokumentaciju, donosi nalaz i mišljenje koje šalje HZMO-u- U slučaju Crnoje to je bilo 24. veljače, odnosno 27 dana nakon što je otišao iz Vlade.

Da je Crnojin potez bio isključivo u svrhu ministarske funkcije potvrđuju i podaci iz ZOSI-ja prema kojima trenutno ne postoji ni jedan braniteljski zahtjev za prevođenje opće u profesionalnu nesposobnost za rad.

- Daleko je više zahtjeva da se profesionalna nesposobnost za rad prevede u opću, i to najčešće na temelju pogoršanja zdravstvenog stanja - kažu u ZOSI-ju, koji je inače zatrpan braniteljskim zahtjevima za vješačenje invalidnosti radi ostvarivanja različitih prava iz sustava skrbi o braniteljima.

Preko reda

Otkako je od 1. siječnja 2015. ZOSI postao jedinstveno tijelo vještačenja za sve osobe s invaliditetom, zaprimili su 5013 zahtjeva branitelja, najviše za utvrđivanje višeg postotka invaliditeta radi pogoršanja zdravstvenog stanja, utvrđivanja prava na njegu i pomoć ili dobivanja ortopedskog pomagala.

- Od tog broja zahtjeva još ih je 945 neriješenih - odgovaraju u ZOSI-ju, u kojem priznaju da je vrijeme čekanja na vještačanje do šest mjeseci. Iz toga proizlazi da je Crnoja na vještačenje došao preko reda, odnosno imao je povlašen status u odnosu na druge branitelje - zahtjev je podnio u siječnju, a već u veljači dobio je nalaz vještaka.

Izdvajamo