OSTOJIĆ POTVRDIO

SLUČAJ POLICAJACA IZ PU LIČKO-SENJSKE PREUZIMA SABORSKI ODBOR Odvjetnica šokirana: Jednog su udaljili iz službe samo zato jer je istupio u javnost

 Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić prihvatio je zahtjev dvojice policijskih načelnika iz Ličko senjske PU da se istraži jesu li se kršila njihova ljudska prava pred tijelima unutarnje kontrole Ravnateljstva policije te će Ante Podnar i Mirko Došen biti saslušani pred članovima Odbora, doznaje se od njihove odvjetnice Katje Jajaš, koja je u četvrtak primila Ostojićev odgovor.

Jajaš je zaprimila i rješenje MUP-a u kojem stoji kako će se zbog istupanja u javnost iz službe udaljiti Marko Došen te da će se protiv njega provesti disciplinski postupak. Odvjetnica je rekla Hini da je iznenađena što je Došen udaljen iz službe jer se po njezinu mišljenju 'ne može teretiti nitko, pa ni policijski djelatnici, zato što su preko odvjetnice tražili zaštitu, a onda je ona o tome izvijestila javnost'.

- Dostavila sam Odboru mišljenje profesora kaznenog prava Petra Veića, koje je suprotno mišljenju Ravnateljstva policije o pravu na branitelja načelnika Podnara i prava na javno istupanje načelnika Došena - rekla je Jajaš, koja će slučaj prijaviti i Pučkom pravobraniteljstvu.

- Ispada da su oni kažnjeni jer su se obratili javnosti, a novinari postoje zato da reagiraju u odnosu na sve događaje od javnog interesa, posebno o kršenju ljudskih prava, tako da ću i prvostupanjskom Disciplinskom sudu MUP-a u Rijeci podnijeti žalbu na Došenovo rješenje o udaljavanju iz službe. Nama je važno da je profesor Veić objavio da MUP krivo interpretira Zakon o policiji te da on i nije u duhu europskih direktiva, odnosno da je interesu MUP-a o neistupanju u javnosti snažno suprotstavljen interes Došena na vlastitu obranu od pritiska nadzornog tijela MUP-a jer i policajci trebaju imati i imaju ista prava kao i svaki drugi građanin ili svaka druga profesija - rekla je Jajaš.

Ravnateljstvo policije u srijedu je priopćilo da načelniku ličko-senjske policije Anti Podnaru prošli tjedan nije onemogućena prisutnost odvjetnice jer se nije radilo o kaznenom, prekršajnom ili disciplinskom postupku, a Podnar je, kao i načelnik postaje u Karlobagu Marko Došen, ispitivan 'isključivo na okolnosti pritužbe građanke'.

Rad ustrojstvenih jedinica MUP-a prilikom ispitivanja pritužbi na rad i ponašanje policijskih službenika reguliran je Zakonom o policiji i Pravilnikom o načinu rada i postupanja po pritužbama te radu povjerenstava za rad po pritužbama.

U slučaju provjere navoda pritužbe radi se o internom postupku unutar MUP-a, u kojem se ispituje osnovanost pritužbe. U trenutku provjere osnovanosti pritužbe policijski službenik nije osumnjičenik, već je njegovo ispitivanje jedan od načina da se utvrdi relevantno činjenično stanje. Nakon davanja iskaza policijskog službenika, koji se tom prilikom dužan nadređenom službeniku očitovati o izvršenju svojih obveza, odnosno poštivanju službene dužnosti, te nakon prikupljanja svih drugih personalnih i materijalnih dokaza, donosi se odluka o utemeljenosti pritužbe, pa tako i o osnovanoj sumnji da je počinjena povreda službene dužnosti, stoji u jučerašnjem priopćenju Ravnateljstva policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:53