LUDO VRIJEME

SMETA VAM DANAŠNJA JUŽINA? E PA PRIPREMITE SE ZA JOŠ GORE Za vikend će pasti snijeg, a onda slijede temperature i do 18 °C!

 
 Ranko Šuvar/CROPIX

Zagreb se jutros probudio na 5 °C sa suncem na obzoru i - osjetnom južinom. Tijekom dana sunce bi trebali zamijeniti oblaci, a poslijepodne i osobito navečer meteorolozi najavljuju kišu koja će u noći na subotu, ponajprije u gorju, prijeći u susnježicu i snijeg. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, a najviša dnevna temperatura ići će oko 13 °C.

I u ostatku Hrvatske očekuje se sličan maksimum. Najviša dnevna temperatura danas će se kretati uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu i uz njega bi će umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom na sjevernom Jadranu i u gorju; poslijepodne će naoblačenje s kišom zahvatiti i sjeverozapad zemlje, a na istoku će se zadržati djelomice sunčano i uglavnom suho.

Oborine na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima mogu biti obilne, osobito u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će na udare i olujan jugozapadnjak, u Dalmaciji umjereno i jako jugo, navodi Državni hidrometeorološki zavod.

Sutra će pak biti oblačno s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Tijekom noći i jutra očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, u Dalmaciji moguće i obilna. Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana očekuje se i razvedravanje.

Vjetar na kopnu bit će slab do umjeren sjeverni, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak.

Sutra i u nedjelju će biti hladnije. Jutarnje temperature bit će u minusu, a dnevni maksimalac na kopnu ići će do 8 °C, na Jadranu će većinom biti od 7 do 13 °C. Navečer i prema kraju dana osjetno hladnije.

Ipak, od ponedjeljka se ponovno očekuje zatopljenje i to za čak 10 stupnjeva, a početak tjedna nosi i kišu u većini dijelova Hrvatske.

DHMZ najavljuje kako će u utorak dnevne temperature ponegdje doseći i visokih 18 °C, no ta informacija već spada pod dugoročnu prognozu, pa je treba uzeti s rezervom.

Savjeti stručnjaka starijim osobama uoči zahladnjenja

Uoči zahladnjenja koje se najavljuje idućih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je u petak preporuke za starije osobe, kojima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti i demencija.

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne fizičke aktivnosti, starije osobe pripadaju rizičnoj skupini osobito osjetljivoj na hladnoću, navodi se u priopćenju Zavoda.

Starijima se preporučuje slojevito odjevanje, zaštita glave i ruku od hladnoće, izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i hodanja po zaleđenoj površini.

Savjetuje im se i da uzimaju dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva ili juha, te izbjegavaju alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijusa).

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kože, treba kontaktirati liječnika obiteljske medicine.

Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu.

Starija osoba kod sebe treba uvijek imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:27