TKO JE KRIV ZA TRAGEDIJU KOD SISKA?

SMRT NA IGRALIŠTIMA Koliko još djece mora poginuti da država i HNS reagiraju?

Nakon tragične smrti 12-godišnjeg Luke Milkovića uslijedili su pozivi nadležnim tijelima da reagiraju
 Ranko Suvar / CROPIX

SISAK - Tragična smrt 12-godišnjeg Luke Milkovića, koji se u igri prošlog petka na igralištu Nogometnog kluba Češko Selo pokraj Petrinje, uhvatio za metalnu vratnicu gola, koja je pukla i ozlijedila mu glavu, još nije dobila epilog, a budući da to nije prvi takav slučaj, uslijedili su pozivi nadležnim tijelima da reagiraju.

Kriminalističko istraživanje o okolnostima nesreće još je u tijeku. Nužno je utvrditi vlasništvo igrališta, koje je nekada bilo u vlasništvu Grada Petrinje, a zatim i druge okolnosti, rekla je glasnogovornica sisačko-moslavačke policije Sanja Kvasnička.

Golovi na tom igralištu, rekla je, postavljeni su prije Domovinskog rata i nekoliko su puta obnavljani.

Nakon što je dječak ozlijeđen, pomoć mu je najprije pružena u sisačkoj Općoj bolnici, a zatim je prevezen u zagrebačku dječju bolnicu u Klaićevoj. Nažalost, učenik petog razreda Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji u noći s nedjelje na ponedjeljak je preminuo.

OTAC PREMINULOG DJEČAKA 'Mozak mu je oticao, ozljede su bile stravične. Tko je kriv? Ne znam...'

Iako u dubokoj boli, otac Krunoslav i majka Danijela, odlučili su donirati bubrege i jetra svog sina.

Ovo nije prvi slučaj tragičnih nesreća na malonogometnim igralištima uzrokovanih padom konstrukcija gola na djecu.

Isti slučaj se dogodio i 2012. u Mliništu kraj Metkovića, kada je metalni nogometni gol pao na 12-godišnjeg dječaka koji je tri dana kasnije preminuo.

U Popovači su 2011. učeniku osmog razreda slomljene kosti lubanje uz teški potres mozga kada mu je gol pao na glavu dok se zagrijavao za sat tjelesnog odgoja.

Slične ozljede zadobio je i desetogodišnjak 2010. u zaleđu Zadra, kada ga je poklopila konstrukcija gola.

TRAGEDIJA NA IGRALIŠTU KOD SISKA Dječak (12) preminuo u bolnici nakon što se na njega srušio gol

Smrtnim ishodom završio je slučaj iz 2008. u Orašju kada je od zadobivenih ozljeda preminuo 12-godišnji dječak nakon što je na njega pao gol.

Godinu dana ranije 15-godišnjak iz Podrinja Miholčkog zadobio je teške ozljede kralješnice na školskom igralištu. Razlog je bio isti.

Svi ti slučajevi naveli su malonogometnog trenera Renata Čupića da pozove državu i Hrvatski nogometni savez na reakciju.

Taj trener podsjeća da je prije šest godina HNS-u u sklopu Radne grupe Komisije za mali nogomet u sklopu licenciranja malonogometnih igrališta poslao prijedlog da se svi golovi na svakom malonogometnom igralištu moraju licencirati.

Predložio je da se stupi u kontakt s lokalnom samoupravom te da komunalni djelatnici izađu na teren. HNS bi izdao brošuru po kojoj bi se svaki gol morao učvrstiti, i to na više načina, ovisno o mogućnostima na terenu.

"Tada HNS nije reagirao, vjerojatno pod izlikom da to nije njihov posao jer tko će sva igrališta u Hrvatskoj licencirati. U pravu su možda s pravne osnove, ali u životu bi trebala postojati i moralna odgovornost", kaže Ćupić koji poziva da se hitno licenciraju svi golovi na igralištima.

"Uostalom, svaka ljuljačka mora biti atestirana, zašto ne bi bio i gol. Mora biti učvršćen da spasimo živote djece", kaže taj malonogometni trener.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:27