ŽIVOTNA PRIČA

SPLIĆANIN JE NAJBOLJI STUDENT NA OXFORDU 'Daleko je dan kad ću se vratiti u Hrvatsku'

 Vojko Bašić/CROPIX

A, ništa posebno. U Splitu sam do 14. kolovoza, a onda se vraćam u London. Počinjem raditi za "JPMorgan". Tamo sam se još lani prijavio, pa sam najprije odradio ljetnu praksu, a sad su mi ponudili i posao - onako usput, između dva gutljaja kave, obavještava me 22-godišnji Splićanin kako će za 15 dana početi raditi kao financijski analitičar u jednoj od vodećih svjetskih banki. I to u njezinu londonskom uredu, koji je sjedište "JPMorgana" za Europu, Bliski istok i Afriku, piše Slobodna Dalmacija .

Mladom Splićaninu ime je Jure Jerić i naš je stari znanac, koji je zbog svojih postignuća već krasio naslovnicu našega lista, no sada je nadmašio samoga sebe... Jer, informacija o poslu u "JPMorganu" nije jedina na kojoj mu valja skinuti kapu. Nakon protekle akademske godine intenzivnog rada i akademskih izazova, Jure je sa zadovoljstvom primio vijest kako je najbolji student na Oxfordu na svojoj godini. Dobio je nagradu za Izvanredna akademska postignuća, koja se dodjeljuje studentima koji ostvare i najbolje rezultate ispita i najbolju disertaciju.

E, sad, da bi bilo sasvim jasno o kakvim je uspjesima riječ, napisat ćemo još ovo: na praksu u "JPMorganu" godišnje se prijavi 17 tisuća studenata, a oko 400 njih je dobije. Njih 200 zatim dobije ponudu za posao. Jure ju je dobio.

Na Oxfordu studira oko 22 tisuće najboljih studenata koji prođu sito i rešeto prije nego dobiju njihov indeks. Među njima su studenti više od 140 nacionalnosti, deset je Hrvata, a naš sugovornik Jure je među najboljima od najboljih.

- Ma, nije to ništa posebno. Važno je samo dobro se organizirati. Sve se može kad dobro isplaniraš, a odlazak u inozemstvo tijekom studija, barem na Erasumus razmjenu, preporučujem svim mladima. Na taj način vidjet će svijeta, puno novoga naučiti i poboljšati sebi šanse za zaposlenje - govori naš mladi sugovornik o kojemu smo prvi članak objavili 2008. godine, kada je bio 16-godišnji gimnazijalac i upravo promovirao dokumentarac na temu anoreksije o čemu su mu u kameru govorile vršnjakinje.

Već prilikom prvog susreta potpisana je novinarka shvatila da je Jure izvanserijski momak: briljirao je u 1. gimnaziji gdje je imao petice od vrha do dna, svaki dan je stizao na trening u “Gusara”, paralelno s tim bio je glavni urednik višestruko nagrađivanog školskog lista "Fama", honorarni suradnik Hrvatskog radija, aktivan u civilnom sektoru, u Kinoklubu, a uz sve to je stizao biti i tipični srednjoškolac, koji je imao vremena za sve što vole mladi: putovanja, tulume, izlaske, šetnje, diskoteke...

Pored svega, nije mu bio problem ni prihvatiti angažman honorarca u našem listu. I opet mu je uspjeh na maturi bio briljantan i nitko se nije začudio kad je obrazovanje nastavio u inozemstvu, u Velikoj Britaniji na Sveučilištu Warwick.

Ali, ajde, nije jedini koji je upisao fakultet u inozemstvu. No, da mladi Splićanin i vanka "rastura" postalo je jasno kada je nakon tri godine Warwicka dobio zeleno svjetlo za nastavak studija na Oxfordu, najpoznatijem britanskom (i ne samo britanskom!) sveučilištu. Za studij Globalno upravljanje i diplomacije na Oxfordu uspio je dobiti punu Micheal Wills stipendiju. Takvo što pođe za rukom zaista rijetkima, a zahvaljujući pozamašnom iznosu stipendije od 35 tisuća funti, odnosno oko 335 tisuća kuna godišnje, Juri Jeriću nije bio problem ni putovati po svijetu ni dolaziti u Split najmanje tri puta godišnje.

U rodni grad je stigao i nekidan, nasmijan i dobro raspoložen kao uvijek. Međutim, došao je samo na praznike, a o konačnom povratku u rodni grad za sada i ne razmišlja.

Privlači ga rad u financijskom sektoru, na međunarodnom tržištu, iznimno ga veseli što je dobio šansu raditi u toj prestižnoj banci, zbog čega je čak odbio mogućnost da ostane na Oxfordu kao doktorant i znanstveni istraživač.

- Siguran sam da ću jednoga dana postati doktor međunarodne političke ekonomije, a onda, možda, jednoga dana doći živjeti u Hrvatsku i primijeniti sve znanje i iskustvo koje ću steći u inozemstvu. Za sada: drago mi je doći doma, ali mi je drago i otići gore - govori nam Jure Jerić o kojemu ćete, sigurni smo, još čitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:03