SVJEŽE INFORMACIJE

SPLITSKO-DALMATINSKI STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE O ZARAZI U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE Župan: 'Izvješća epidemiologa i ravnatelja su kontradiktorna'

 
Koronavirus u Splitu
 CROPIX

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli nove informacije o incidentu koji se u utorak u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Na konferenciji su sudjelovali župan Blaženko Boban, ravnateljica NZJZ-a Željka Karin i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

- Otkad je krenuo ovaj koronavirus u našoj županiji je niz ljudi unio toliko truda i rada kako bi suzbili širenje virusa. Nažalost, unatoč svom tom trudu i naporu dogodio se upad virusa u naš doma za starije i nemoćne. Izjavio sam da ako se utvrdi propust da će odgovarati oni koji su odgovorni za propust. Dobio sam izvještaj epidemiologa i ravnatelja i oni su kontradiktorni. Kontaktirao sam ministre Beroša i Bedeković i dogovoreno je da će ta dva ministarstva formirati jedno zasebno tijelo i donijeti očitovanje o ova dva mišljenja i shodno tome ću donijeti odluku o sankcioniranju onih koji su odgovorni za propuste, ako ih je bilo. Danas sam donio odluku da imenujem magistru Helenu Bandalović kao svoju povjerenicu da bude nadzor i podrška radu doma. Ona je već sada na terenu. Po konačnom izvješću ministarstava, donijet ću odluku kako sam i najavio - rekao je župan Boban.

- Kontroliramo situaciju u Domu u Vukovarskoj ulici. Štićenici u Domu su dobro stanju, naravno, koliko mogu biti s obzirom da njihovo stanje. Temperatura se svima mjerila. Što se Doma u Zenti tiče, svi štićenici su dobro, isto im se mjeri temperatura i nitko je nema - rekla je Karin.

- U respiratorno-intenzivističkom odjelu se nalazi 102 bolesnika, od njih su 52 pozitivna na Covid-19. Ostali su u obradu. Od tih 102 bolesnika, sedam ih je na respiratoru. To je općenito o svim bolesnicima. Što se tiče štićenika iz Doma, njih je bilo premješteno 49 i nakon toga sinoć još troje zbog vrućice i lošeg općeg stanja. Od njih 52 jedan bolesnik je u težem stanju. Ostali imaju umjerene pa i blaže simptome. Međutim, to su bolesnici starije životne dobi i većina njih su slabije pokretni ili nepokretni. Zbog toga će biti osjetljiviji na ovu aktunu osnovnu bolest. Testovi na 39 štićenika, pa potom i na ovo troje korisnika Doma, su napravljeni i oni su u izradi te neće biti gotovi prije kraja današnjeg dana. Sutra ćemo im temeljito pristupiti i analizirati svaki posebno - rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Novinare su zanimali detalji razgovora od 29. ožujka kada su iz Doma zvali epidemiološku službu da u Domu postoji osoba koja ima temperaturu.

- Dobili smo informaciju da smo 29.3. pozvani a da se nismo javili, išli smo u uvid ispisa poziva. Dobili smo dojavu da jedna korisnica ima temperaturu, a glavna sestra nije znala dob osobe. Na upit epidemologa imaju li uvjete za samoizolaciju, sestra je rekla da imaju. Epidemiolog je zatim rekao da prate stanje i nazovu nadležnog liječnika. Nitko nas nakon toga više nije kontaktirao. Mi ne izlazimo na teren u slučaju temperature kod jedne osobe, u toj situaciji mora reagirati obiteljski liječnik. Da su nas zvali sutradan i rekli da je netko obolio, mi bismo sigurno došli - rekla je Karin.

Kakve su vaše aktivnosti po pitanju ostalih štićenika doma?

- Mi smo odmah korisnicima koji su dobili temperaturu uzeli briseve. Četiri osobe koje su jučer dobile temperaturu su u samoizolaciji. Na svakom katu djelatnicima su date epidemiloške upute, prate njihovo stanje. Testirali smo 55 djelatnika, a u narednom razdoblju ćemo testirati ostale. Ostali korisnici će biti testirani po epidemiloškoj dinamici - kaže Karin.

Koje su kritične točke iz kojih je krenula zaraza?

- Kritične točke su nam u Solinu, imamo sad porast broja i u Splitu. Kritične točke pronalaze se tako da nađete onog 'nultog' od kojeg je sve krenulo - odgovorila je Karin.

O čemu vas je izvijestio ravnatelj Škaričić, pitali su novinari župana Bobana.

- Molit ću sve da smirimo malo tenzije, situacija je ionako komplicirana. Ravnatelj je iznio kronologiju događaja i sve mjere koje su poduzete u Domu. On se izjasnio da je 29. ožujka obavijestio, ali da se nije u prvom mahu moglo dobiti nikoga telefenom, a nakon toga da se dobilo nekoga telefon, no da ga se uputilo na drugu adresu - rekao je župan Boban.

- Naš i izvještaj epidemiloga Kaića se poklapa. U Domu je situacija takva kakva je. Mali prostor, višekrevetne sobe, nedostatak osoblja, najveći je problem je što je netko od djelatnika bio bolestan ili nisu imali simptoma - rekla je Karin.

Je li vas zvala liječnica nadležna za štićenike Doma?

- Nazvala je medicinska sestra ne spominjući sumnju na koronu. Liječnica nije zvala, nego smo je mi kontaktirali kad smo dobili pozitivne testove prije nekoliko dana - izjavila je Karin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:20