MIRA NIKOLIĆ

SRPSKA AMBASADORICA U ZAGREBU ODBILA PRIMITI PROSVJEDNU NOTU! 'Očekujemo od Srbije nultu toleranciju prema incidentima poput ovog Šešeljevog'

 
Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zbog skandala koji se u srijedu dogodio u Srbiji, kada je Vojislav Šešelj divljao i gazio hrvatsku zastavu tijekom posjeta hrvatskih političara toj zemlji, srpska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi joj se uručila prosvjedna nota. No, ona ju je odbila primiti.

- Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja prosvjedne note zbog neciviliziranog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na službeno izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se u toj prigodi vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije - navodi MVEP u priopćenju.

- Veleposlanici Republike Srbije izražen je najoštriji prosvjed zbog navedenog incidenta. Nota, koju je veleposlanica odbila primiti, naknadno je proslijeđena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, dodaje se.

- Hrvatska strana je istaknula da se osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa zastupnikom svoje stranke Filipom Stojanovićem, usudio gaziti hrvatsku zastavu i uputiti uvredljive poruke hrvatskom izaslanstvu.

Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere.

Republika Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s europskim vrijednostima, navodi se još u priopćenju.

Srpsko ministarstvo: Aleksandar Vučić prilikom posjeta Zagrebu doživio je i gore neugodnosti, ali nije napuštao Zagreb

Mira Nikolić je, prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, tijekom odbijanja prosvjedne note ukazala na to da su predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, kao domaćin posjeta, i premijerka Ana Brnabić odmah osudile incident koji je napravio vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj.

- Ambasadorica Mira Nikolić je, također, rekla da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavnog posjeta Zagrebu doživio i gore neugodnosti, ali nije napuštao Zagreb, naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije ocjenjuje da nikome nije u interesu da pojedinačni incidenti zaustave proces dijaloga koji je dobio na intenzitetu poslije sastanka predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu.Srbija ostaje posvećena dijalogu, dobrosusjedskoj i regionalnoj suradnji, dodaje se.

U priopćenju se precizira i da je ambasadoricu Srbije Miru Nikolić u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvao pomoćnik ministra Boris Grigić, s namjerom da uruči prosvjednu notu povodom incidenta koji je izazvao Vojislav Šešelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:12