VEĆINOM STRANI TURISTI

STIGLI NOVI REZULTATI U Hrvatskoj u prvih šest mjeseci 10 posto više noćenja, a u lipnju isto kao lani

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.07.2018. u 13:18

Zagreb, 300716.
Naplatne kucice Lucko.
Zbog smjene turista, na naplatnim kucicama Lucko stvaraju se kolone duljine 8 kilometara iz smjera Buzina i 5 kilometara iz smjera Jankomir.
Na fotografiji: naplatne kucice lLucko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsku je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja, što su porasti od 10 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodajući da je samo u lipnju turista bilo 4 posto više, a noćenja kao u lanjskom lipnju.

 

Pozivajući se na podatke sustava eVisitor (turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima) i eCrew (nautički charter), iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da su većinu fizičkog prometa u prvih šest mjeseci ostvarili strani turisti, kojih je došlo 5,5 milijuna ili 12 posto više, dok su sa 22,2 milijuna noćenja u plusu od 10 posto. Među stranim turistima najviše su noćenja ostvarili Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Britanci i Poljaci.

 

Poraste dolazaka od 10 te noćenja od 11 posto ostvarili su i domaći turisti u šest mjeseci.

 

Među jadranskim županijama, a i ukupno u Hrvatskoj, Istra je očekivano u šest mjeseci imala najviše noćenja, 7,4 milijuna, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 4,5 milijuna noćenja te Kvarner s ukupno 4,3 milijuna. U Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je po 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj 1,4 milijuna, Zagrebu milijun, a u Ličko-senjskoj županiji 681 tisuća.

 

U kontinentalni dio Hrvatske, bez Zagreba, po tim je podacima u prvoj polovici ove godine došlo 452 tisuće turista ili 12 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, dok je 905 tisuća noćenja zabilježen porast od 13 posto. Po kontinentalnim županijama najviše je noćenja bilo u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj te potom u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji.

 

Iz Glavnog ureda HTZ-a za lipanj ove godine iznose podatke o dolasku 2,8 milijuna turista, što je 4 posto više nego u lipnju 2017., dok je 13,8 milijuna noćenja na razini lanjskog rezultata.

 

Poredak županija po ostvarenim noćenjima je sličan kao i za prvih šest mjeseci, odnosno i u lipnju su Istra, Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner ostvarili najbolje rezultate.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo