BIVŠI HRVATSKI PREDSJEDNIK

STIPE MESIĆ O RASPADU JUGOSLAVIJE 'Moglo je sve proći bez ijednog mrtvog, trebali smo svi ući u oročenu konfederaciju pa, ako ne ide, mirno se razići'

Stjepan Mesić
 Neja Markicevic / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i ove je godine gostovao na Sarajevo Business Forumu (SBF) te je tom prigodom u razgovoru za Deutsche Welle ustvrdio da "regija treba prevladati političke zapreke i poraditi na unapređenju gospodarske suradnje".

Mesić smatra da države iz regije imaju kompatibilno gospodarstvo. "Na kraju, većina nas je bila u istoj državnoj zajednici i dobro bi bilo da mi surađujemo, da često zajedno nastupamo na vanjskim tržištima, jer ako zajedno nastupamo, onda smo moćniji, onda smo snažniji i svoje kapacitete možemo više aktivirati", rekao je.

Mesić drži da bi bolja gospodarska suradnja dovela i do eliminacije mnogih "nepotrebnih" afera, kao što je ona o navodnom regrutiranju bosanskohercegovačkih državljana koje je, prema optužbama nekih dužnosnika u BiH, provela SOA, što je u Hrvatskoj demantirano.

"Afere treba rješavati, ako se pojave, vrlo brzo, precizno i da se zna tko je za što kriv, kako to ne bi opterećivalo našu javnost. Dakle, treba se orijentirati prema gospodarstvu i to jedino otvara nova radna mjesta", pojasnio je Mesić.

Mesića su pitali i da usporedi trenutnu situaciju u BiH s onom od prije nešto više od 30 godina u bivšoj SFRJ.

"Najkraće rečeno - ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene... Taj rat je za svaku osudu!", rekao je Mesić.

"Mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao "oročena konfederacija" na tri do pet godina, pa da vidimo - ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve."

Mesić je na koncu političkim liderima u regiji poručio da je potrebno zapamtiti sve što se događalo u povijesti, ali da treba rješavati sadašnje izazove kako bi se u budućnost moglo krenuti s otvorenim srcem i otvorenim željama koje se mogu ostvariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:36