PROMJENA

STIŽE TURISTIČKA SEZONA, UBER DIŽE CIJENE U HRVATSKOJ Evo koliko će ubuduće koštati cijena prijevoza koji se naručuje popularnom aplikacijom

 Tomislav Kristo / CROPIX

Uber X je od četvrtka skuplji u svim hrvatskim gradovima. Iz tvrtke su objavili kako 10. svibnja u podne dolazi do povećanja cijena usluga u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Zadru i Šibeniku te će start po novom iznositi šest kuna, svaki prijeđeni kilometar 3,60 i svaka protekla minuta 0,60 kuna.

U principu je povećana samo cijena prijeđenog kilometra za 60 lipa te svaka protekla minuta za dodatnih 20 lipa, dok je start ostao isti. Kao razlog poskupljenja iz Ubera su naveli usklađivanje cijena ususret turističkoj sezoni, ali i praćenje ukupnog kretanja cijena na cijelom tržištu.

- Promjene koje uvodimo povećat će razinu kvalitete usluge putem Uber aplikacije u Hrvatskoj tako što će sva vozila imati maksimalnu starost od sedam godina. Dodatno ćemo postrožiti uvjete za nastavak vožnje vozačima s nižom prosječnom ocjenom, što korisnicima garantira još ugodniju i sigurniju vožnju - poručili su iz Ubera.

Ovo povećanje cijena je došlo ususret donošenja Pravilnika o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe, a koji je u javnu raspravu pustilo Ministarstvo prometa. U njemu pak stoji kako automobil do 2021. neće smjeti biti stariji od sedam godina, a nakon te godine moći će biti star najviše pet godina ako želi obavljati usluge taxi prijevoza.

Naime, prijedlogom tog Pravilnika svi automobili koji rade za Uber morat će imati tablu “TAXI” na krovu, čime će i oni biti regulirani kao taxi prijevoznici. Iz ovoga proizlazi kako Uber zapravo počinje s ispunjavanjem odredbi iz prijedloga Pravilnika.

Uberu pak ovo nije prva korekcija cijena. Kada je tek došao u Hrvatsku, odnosno u Zagreb, cijena vožnje je bila drugačija. Start je iznosio 8 kuna, svaki prijeđeni kilometar je bio 4 kune, a svaka minuta 50 lipa. U zadnje tri godine se cijena mijenjala ovisno o broju novih gradova i partner-vozača, a u gradovima na obali je rasla tijekom ljetne turističke sezone. Iz Ubera za sada nisu ništa spominjali o povećanju cijena Uber Selecta ili Uber Boata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:53