BRISELSKA SLAGALICA

ŠTO ČEKA DUBRAVKU ŠUICU Prvi izbor je povjerenica za regionalni razvoj, ali ni ribarstvo ne bi bilo loše

Čekaju se još Italija, Belgija i Francuska, krajnji rok za izbor 31. 10.
Dubravka Šuica
 Goran Mehkek / CROPIX

Dubravka Šuica, koju će danas Vlada predložiti za hrvatskog člana Europske komisije, bila je već početkom tjedna u Bruxellesu na neformalnom sastanku upoznavanja s izabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Kako Šuica tada nije još bila niti nominirana, iako se neslužbeno znalo da će ona biti predložena od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, taj sastanak u Bruxellesu je bio više neformalne prirode. Više kao “sastanak upoznavanja”, iako su se Šuica i Von der Leyen upoznale još tijekom rasprava u Europskom parlamentu kada se odlučivalo o kandidaturi dosadašnje njemačke ministrice obrane, koja je s tijesnim rezultatom uspjela dobiti potporu većine u Europskom parlamentu.

Pravi “intervju za posao” u kojem bi buduća šefica Europske komisije Dubravki Šuici mogla reći i koje će je biti točno radno mjesto, odnosno koji će resor voditi kao povjerenica u Europskoj komisiji na mandatu od 1. studenoga ove godine do kraja 2024. godine.

Iako iz tima koji pomaže Ursuli von der Leyen u pripremama za preuzimanje mandata kažu da “još uvijek nema konkretnih prijedloga tko bi mogao dobiti koji resor, s obzirom na to da nisu sve države još uvijek niti poslale imena kandidata”, neslužbeno se doznaje da je Von der Leyen već dala neke naznake tko bi što mogao dobiti, te saslušala “ideje i želje” država članica. Na kraju će ona odlučiti što može od tih želja ispuniti, a što ne, jer sve države žele neke resore u kojima imaju više interesa.

Što se Hrvatske tiče, vjerojatno je buduća šefica Europske komisije već razgovarala s predsjednikom hrvatske Vlade i o tome što bi bilo optimalno, prikladno i poželjno za Hrvatsku i za Dubravku Šuicu. Iako će na kraju svi reći da su dobili važan resor, jer nevažnih i nema, nemaju svi povjerenici istu težinu, istu vidljivost i isti utjecaj u Europskoj komisiji.

Najmanje značajni će biti resori koji imaju vanjsko-politički element. Ne zato što su nevažni, poput resora za razvoj i međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć ili politiku prema susjedstvu i proširenju, već stoga što su ti resori u sjeni Visokog predstavnika za vanjsku politiku koji je u praksi i jedan od potpredsjednika Europske komisije.

Veličina proračuna

Iako nema potvrde od strane Zagreba, barem ne službene, u Bruxellesu nagađaju da je Hrvatska zainteresirana da Dubravka Šuica dobije resor regionalnog razvoja, koji je bez sumnje jedan od ključnih resora u Europskoj komisiji s obzirom na to da iz proračuna EU za fondove koje pokriva ovaj resor ide blizu 40 posto proračuna. Taj resor se bavi i kohezijskom politikom koja je jedan od glavnih stupova EU i politike solidarnosti.

Ovaj resor je u Komisiji koju je vodio Jean Claude Juncker imala Corina Cretu iz Rumunjske, što je dokaz da uspjeh države iz koje povjerenik dolazi u određenom sektoru nije nužni kriterij da se kandidatu iz te države dodjeli taj resor ili ne. Prije nje je u Komisiji Josea Manuela Barrosa povjerenik za regionalnu politiku bio Johannes Hahn iz Austrije, trenutno povjerenik za proširenje, koji će biti povjerenik i u sljedećem mandatu, ali se ne zna niti za njega koji bi resor mogao voditi.

Problem proširenja

Što se proširenja tiče, niti taj portfolio ne bi bio loš za Dubravku Šuicu, jer dobro poznaje regiju i time se bavila i kao zastupnica u Europskom parlamentu, ali je teško moguće da netko iz Hrvatske to dobije, jer mnogi u Bruxellesu smatraju da to ne bi odjeknulo dobro u svim državama kandidatkinjama ili potencijalnim kandidatkinjama.

Taj resor bi mogao dobiti kandidat iz Slovenije Lenarčić. A među zapadnim državama EU gotovo nitko ne želi resor proširenja jer je to zapravo posao u kojem treba u sljedećih pet godina osigurati da se ništa ne dogodi. Nerealno je očekivati da bi se bilo koja država kandidatkinja mogla izboriti za članstvo u EU u sljedećih pet godina koliko će trajati mandat.

Za Šuicu ne bi bilo loše dobiti niti resor poljoprivrede ili ribarstva. Trenutno ova dva resora nisu spojena već je ribarstvo spojeno s pomorstvom, i taj posao ima povjerenik iz Malte. S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, i ovo bi bilo prikladno za Šuicu. Više će se znati već sljedeći tjedan kada i ističe rok državama da pošalju svoje kandidate.

U Saboru nisu dobili biografiju, nego link

Članovi Odbora za europske poslove, koji će danas u 13 sati raspravljati o kandidaturi HDZ-ove Dubravke Šuice za hrvatsku povjerenicu Europske komisije, tek jučer su dobili materijale za sjednicu i to vrlo neuobičajene. Naime, budući da će Vlada danas na sjednici u 9.30 sati usvojiti “Izvješće o kandidatkinji RH za članicu Europske komisije”, a da će ga u Saboru zaprimiti nakon sjednice Vlade, članovima Odbora jučer popodne poslan je link na zastupničku stranicu kandidatkinje Dubravke Šuice, u sklopu stranica Europskog parlamenta. A prema posljednjoj najavi iz Vlade, Šuicu će na sjednici Odbora za europske poslove predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković. (G.P.)

26. kolovoza

- posljednji rok za prijavu imena povjerenika. Svoje kandidate nisu poslale još Italija, Belgija i Francuska

1. rujna

- počinju saslušanja kandidata u Europskom parlamentu i glasanje o njima po odborima

31. listopada

- posljednji rok za glasanje o sastavu nove Europske komisije u parlamentu

1. studenoga

- početak mandata novog saziva Europske komisije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24