PITANJE GRANICE

ŠTO JE BERNARDIĆ ZAPRAVO REKAO O ARBITRAŽI Zar je moguće da u SDP-u više ne smatraju da je cijeli proces kontaminiran? Istina je poprilično drugačija

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

Je li moguće da u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske više ne smatraju da je arbitraža o granici između Hrvatske i Slovenije kontaminirana, a što onda implicira kako treba prihvatiti i prošlogodišnju odluku Arbitražnog tribunala u Haagu? Takav se dojam stvorio nakon intervjua Davora Bernardića, predsjednika SDP-a za ljubljanski Dnevnik, koji su hrvatski mediji opisali kao istup koji je vrlo blizak zahtjevima slovenske politike.

Postavilo se pitanje Bernardićeve vjerodostojnosti jer je u ljeto 2017. napao arbitražu.

- Prevareni smo u tom procesu nakon pokušaja podmićivanja sudaca Arbitražnog suda i izašli smo iz arbitraže. Odluka Arbitražnog suda za Republiku Hrvatsku potpuno je neobvezujuća. Svaki oblik političkog pritiska na Hrvatsku, bez obzira od koga dolazio, oblik je pasivne agresije na Hrvatsku i njezin teritorij, izjavio je Davor Bernardić prije devet mjeseci.

Istina je poprilično drukčija i kada je u pitanju spomenuti, recentni intervju šefa SDP-a. Bernardić je u Dnevniku nekoliko puta ponovio kako je arbitraža kontaminirana, ali uz dodatak kako to ne znači da dogovor ipak nije moguć. U dijelu koji se smatra spornim, izjavio je: - Svjestan sam toga da je Slovenija kao i Hrvatska pomorska država i da mora imati način izlaska na otvoreno more. Odluka Arbitražnog suda je prihvaćena u duhu dobre europske prakse. Što će biti konačan dogovor i kako će se on implementirati te hoće li to biti više ili manje od arbitraže, ovisi o obje države. Najvažnije je da se u tom procesu zaštite ribari koji rade na tom području te da nemamo poteškoće u prekograničnom prometu.

Realno - teško je u ovome naći nešto što odstupa od dosadašnjih stavova svih važnih stranaka u Hrvatskoj prema slovensko-hrvatskom graničnom sporu.

Da SDP nije promijenio stajalište, Jutarnjem listu je potvrdio međunarodni tajnik stranke Domagoj Hajduković:

- Nema nikakve promjene. SDP ostaje pri stavu kako je arbitraža kontaminirana, rekao nam je Hajduković.

- Ali uvjereni smo kako je to relativno brzo rješiv problem, ako se pokaže dobra volja. Uostalom i iz naše Vlade se šalju signali da postoji spremnost rješavanja ovog spora sa Slovenijom, i ne razumijemo zašto bismo mi iz opozicije trebali biti protiv dogovora.

Ipak, činjenica je kako vodeći SDP-ovi dužnosnici otvorenije govore o dogovoru sa Slovenijom, nego što to čine predstavnici HDZ-a.

Peđa Grbin bio je prvi relevantni političar dovoljno hrabar da podrži arbitražni sporazum sa Slovenijom, a time i novo razgraničenje u Piranskom zaljevu. Jedan od potpredsjednika SDP-a i najaktivnijih saborskih zastupnika, prije dva mjeseca je u Glasu Istre, uz male rezerve, podržao hašku arbitražu kao povoljnu za Republiku Hrvatsku.

- Stava sam da je vrijeme da se kaže: arbitražna odluka je većinom u korist Hrvatske. Hrvatska treba predložiti sklapanje sporazuma sa Slovenijom koji će biti baziran na arbitražnoj odluci, s određenim korekcijama koje, koliko čujem, stidljivo predlaže i slovenska strana, a s Europskom unijom trebamo pronaći način za obeštećenje umaških ribara, izjavio je ovaj SDP-ovac iz Pule.

Sada slično rezonira i Bernardić, iako on i Grbin nisu saveznici unutar SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:37