PRESUDA DESETLJEĆA

ŠTO JE PRESUDILO BIVŠEM PREMIJERU? Pet činjenica zbog kojih će Sanader u zatvor, a HDZ možda u bankrot

Iz iskaza Barišić jasno proizlazi da je bivši premijer bio spiritus movens čitave operacije

1. Sanader je bio na čelu kriminalne skupine

“Sanader je organizirao grupu ljudi s ciljem počinjenja kaznenog djela. Ratko Maček, Barišić, Pavošević i Nevenka Jurak bili su dio njegove kriminalne skupine. Sanader je bio na čelu grupe, te svojim suučesnicima davao naloge, koje su oni i izvršavali”.

Ovaj navod iz presude sutkinja je obrazložila autoritetom koji je Ivo Sanader imao i u Vladi i u stranci.

SVI RAČUNI SANADEROVIH Pogledajte kako će država naplatiti 15,2 mil. kuna od bivšeg premijera

Iz iskaza Barišića koji je pričao o ogromnom Sanaderovom autoritetu, ali i drugih svjedoka, na primjer, Ivana Jarnjaka koji je rekao da je Sanader odlučivao o svemu, jasno proizlazi da je on bio spiritus movens čitave operacije.

Sutkinja je također pojasnila da zločinačka grupa nije neki formalni klub, a koji treba imati pristupnicu već se odnosi na pravni termin kada postoji skupina koja dulje vremensko razdoblje čini kaznenza djela. Također je rekla i da je sam Sanader u svojoj obrani ujednom trenutku rekao da je za vođenje države potreban autoritet.

2. Sanader je izdao naredbu državnim tvrtkama da rade s Fimi-Medijom

“Koristeći položaj predsjednika Vlade i HDZ-a od odgovornih osoba pojedinih državnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu RH te javnih institucija zatražio je da posluju s Fimi medijom”.

Ovaj navod sutkinja je obrazložila iskazima direktora javnih poduzeća od kojih su neki prema vlastitim riječima imali i bliski susret sa Sanaderom kada ne bi pristali na Barišićevu sugestiju da tvrtke kojima su bili na čelu rade s Nevenkom Jurak.

Tako je bivši direktor Hrvatske pošte Robert jukić rekao kako ga je Sanader pozvao na ribanje jer se opirao suradnji s Fimi medijom. Isto je iskazivao i direktor Gredelja, Antun Fabek kojega je Sanadera uputio na sastanak s Barišićem. Također Sanader je svoje sugestije jasno izrazio i na sastanku u Vladi 2007. kada je direktore javnih poduzeća uputio na Mladena Barišića, a ovaj ih je kasnije zvao na sastanke na kojima bi im sugerirao da rade s Fimi Medijom.

3. Sanader je uzimao novac na ruke

“Ustanovljeno je da je novac izvučen iz državnih tvrtki preko Fimi medije novac Ivi Sanaderu dao Mladen Barišić”, rekla je sutkinja Ćalić.

Najvažniji dokaz da je Sanader uzimao novac na ruke je iskaz Mladena Barišića koji je rekao da je Sanaderu u Kozarčevu u nekoliko navrata nosio kofere s novcem iz Fimi Medije. No, da je Barišić govorio istinu sud je zaključio jer je Barišićev iskaz bio potkrijepljen drugim iskazima.

Prije svega iskazom Nevenke Jurak koja je Uskoku potvrdila Barišićeve riječi, zatim Barišićevoga vozača Anđelka Rekaša koji je rekao kako je svojega šefa vozio u Kozarčevu.

Iz iskaza svih Sanaderovih prijatelja pak proizlazi da Barišić nije bio u krugu Sanaderovih prijatelja, pa je sud zaključio kako razlog za Sanaderove posjete nije bilo prijateljstvo već donošenje novca, točno onako kako je to opisao Barišić.

4. Sanader je trošio novac na putovanja i skupa odijela

Ilegalno stečenim novcem se, stoji u presudi, financiralo i Sanaderovo putovanje u SAD. Ali i kupnja odjela Brioni od 30.000 eura koje je Barišić platio novcem iz Fimi medije. Dokaz za navode da je novac iz Fimi medije znao biti trošen i za Sanaderove gušte ponovno je prije svega Barišićev iskaz.

Ali, njegove su tvrdnje dokazane: odjela o kojima je Barišić govorio pronađena su na imanju kod Stjepana Fiolića prije godinu i pol dana.

Barišić je ispričao da je 50.000 kuna iz poslovanja Fimi medije dao Sanaderu nakon što ga je ovaj tražio da mu se plati put u Ameriku.

Također s 30.000 eura iz polovanja Fimi medije Barišić je po nalogu Sanadera platio Brioni odjela za Sanadera.

Ta odijela pronađena su kasnije na Fiolićevom imanju u Velikoj Mlaki, a Fiolić je rekao kako ih je tamo donio Sanader.

Sanader je pak, ispričao kako je tamo odnio odijela da ih skloni jer su mu renovirali dio kuće u Kozarčevoj.

Ovakav Sanaderov navod sud je našao nelogičnim. “Pa nije moguće da se u kući na tri kata kada se renovira jedna soba ne može naći mjesta za par odjela već se ona moraju odnijeti na imanje izvan Zagreba”, rekla je sutkinja.

5. HDZ je imao crni fond koji su punili iz Fimi-Medije i iz donacija koje nisu evidentirali

Sud je ovaj navod obrazložio iskazima okrivljenika, najviše Branke Pavošević koja je Uskoku predala i svoju bilježnicu sa svim uplatama i isplatama iz “crnoga fonda”.

Da je HDZ profitirao od Fimi medije, ali i tajnih donacija, vidljivo je bilo i iz iskaza donatora koji su priznali da su stranci davali novac.

OD 'JADNI NAŠ SANADER' DO 'UNIŠTILI SU SVE' Reakcije čitatelja na presudu bivšem premijeru i HDZ-u

Sud je čak za 5,75 milijna kuna umanjio iznos tajnih donacija budući je zaključeno kako su neki od donatora prikazivali da su HDZ-u dali više nego što stvarno jesu.

Također crni fond je velikim dijelom punjen i sredstvima iz Fimi medije, a što je potkrijepljeno dokumentacijom iz te tvrtke.

Također činjenica da je i nakon odlaska Sanadera Barišić preostalih 4 milijuna kuna iz Fimi medije odlučio po Sanaderovom nalogu dati HDZ-u pokazuje da je bila riječ o novcu namijenjenome tajnom financiranju stranke.

“Barišić je taj novac mogao zadržati za sebe, međutim po nalogu Sanadera predao ga je novom glavnom tajniku”, rekla je sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07