NEOBIČNA IZLOŽBA

Sto likovnih radova 30 likovnih umjetnika, profesora i učenika sisačke Gimnazije u povodu 100 godina te škole

 
 Mate Piškor / CROPIX

„Sto umjetnina za sto godina Gimnazije Sisak” naziv je izložbe otvorene u četvrtak navečer u izložbenom ptostoru tvrđave Stari grad Sisak. Početak je to obilježavanja 100-te obljetnice sisačke gimnazije, jednog od simbola grada na tri rijeke, kako je rečeno na svečanosti otvaranja izložbe na kojoj se okupilo stotinjak bivših i sadašnjih učenika i profesora sisačake gimnazije.

Na izložbi su prezentirani radovi profesora te škole koji su bili akademski umjetnici, te učenika Gimnazije Sisak koji su kasnije postali studenti likovnih akademija i akademski slikari.

Mate Piškor / CROPIX

- Ovo je specifična izložba, jer malo je škola u Hrvatskoj s kojima je tako povezano čak 30 eminentnih umjetnika, važnih za likovnost Hrvatske. Profesori i učenici sisačke gimnazije su među ostalima bili: Julije Čikoš Sesija, Petar Javor, Ivan Heil, Mila Kumbatovič, Ljudevit Šestić, Miron Makanec, Antun Mostarčić, Ferdo Ladika, Vladimir Filakovac, Petar Papp, Slavo Striegl, Zdenko Gradiš, Gabrijela Kolar, Mario Petrić, Ivan Antolčić, Momčilo Krković, Zlatka Menc Bajs, Josip Stanić Stanios, Vlasta Minić, Vesna Kožić, Spomenka Zadrović, Alem Biočić, Stjepko Rupčić, Petra Brnardić, Marko Tadić, Marko Krajcar, Ana Ugarković, Ivana Tkalčić i Katarina Fabijanić Čačić.

Mate Piškor / CROPIX

Njihovih 100 umjetničkih radova izloženo je u galerijskom prostoru Starog grada i kako je istaknuo dr. Boris Vrga, autor kataloga izložbe, ovaje izložba pravi vremeplov sisačke, ali i hrvatske likovnosti.

Mate Piškor / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:29