TRADICIJA I LUKSUZ

Od zapuštene djedovine stvorili su ovu ljepoticu. Vintage kuća pravi je komadić raja iz dalmatinske prošlosti

Roko vintage je komadić raja iz dalmatinske prošlosti

 Dario Odak

Roko vintage kuća u selu Stara Podgora svojom lokacijom i uređenjem uistinu odgovara epitetu vintage.

Smještena pod planinom, a nadohvat mora, ova dvokatnica prepuna antikviteta spoj je luksuza i tradicije. Petnaestak stabala maslina, čempresi, smokva, lavanda i povrtnjak tek su mali dio okućnice na koju se nastavljaju nepregledni maslinici i borova šuma.

Bazen, sauna, jacuzzi, soba za bilijar, teretana, peć za pizzu i ostale pogodnosti pružaju luksuz koji se nenametljivo naslanja na stoljetnu snagu prošlosti. Glačala na ugljen, štednjak na drva, mlin za kavu, kantunalići s miljeima i drugi antikviteti nijemi su svjedoci života kakav je nekad bio.

image

Kuća je smještena pod planinom, a nadohvat mora

Dario Odak

– Kuću sam naslijedio od oca, a sagradio ju je moj pradjed 1898. godine. Nakon potresa 1962. ustupili smo je susjedima čija je kuća bila srušena, a moja obitelj preselila se bliže moru – kaže nam Alen Kržanić.

Njegova supruga Magda dodaje kako su svekar i suprug svojim rukama napravili sve kamene zidove oko kuće, a o vrtu se brine svekrva.

image

Cijela kuća je u kamenu

Dario Odak

– Nije nam bilo ni na kraj pameti da ćemo iznajmljivati jer smo u centru Podgore već imali apartmane. Radili smo po svome i bez žurbe. Srušili smo drveni tavan jer su daske istrulile te smo nalili betonsku ploču.

Pri gletanju zidova na jednom je dijelu provirio kamen i shvatili smo da je cijela kuća u kamenu. Skinuli smo cijeli glet. Sve se to razvlačilo godinama, a ja sam u međuvremenu razmišljala o tome što kupiti od namještaja.

image

Predivan bijeli antikni sat bio je prvi komad namještaja koji je unesen u kuću

Dario Odak

U Zagrebu sam vidjela predivan bijeli antikni sat i to je bio prvi komad namještaja koji je unesen u kuću. Treba li uopće spominjati suprugovu reakciju? – smije se Magda.

– Cijeli smo namještaj otad prilagođavali satu i kamenim zidovima. Dvije, tri komode našli smo na smeću i restaurirali ih. Našla sam i retro kadu za kupaonicu, a svekar je na postolje singerice na kojoj je nekoć šila Alenova baba postavio levandin. Vješalicu za kapute kupili smo na buvljaku u Njemačkoj, ali smo ga zabušili u zid kupaonice i služi nam za vješanje ručnika. Sve smo napravili po svojim zamislima i željama, pa smo uživali provoditi zimske mjesece u ovoj kući – kaže Magda.

image

Svaki komad u kući odabran je s ljubavlju

Dario Odak

Na iznajmljivanje su se odlučili slučajno:

– Jednom smo imali goste u apartmanu i oduševljeno smo im pričali o našoj seoskoj oazi, nakon čega su nas zamolili da im pokažemo kuću. Čim su je vidjeli, inzistirali su na tome da dogodine budu smješteni upravo tu. Dugo smo razmišljali hoćemo li im iznajmiti ili ne, a kad smo odlučili da hoćemo, tek onda smo shvatili da kuća nema sve potrebno za tu namjenu. Razbili smo cijelu kupaonicu da bismo ubacili tuš, a ostalo smo vratili na isto mjesto – kaže Magda.

image

Tko se ne bi želio probuditi na ovakvome mjestu?

Dario Odak

Među maslinama se skriva i mala kućica za najmlađe, a okolna priroda također je prepuna mogućnosti i izazova, kako za djecu tako i za odrasle. Stare, napuštene kuće, grmovi kupina, makadamski put za Drašnice i planinarske rute tek su dio toga.

Kuću dodatno čini posebnom kontrast između stoljeća. Naime, opuštajući se u vanjskom jacuzziju, pogled vam neminovno bježi do par metara udaljenih potleušica u kojima je nekad vrvjelo od života. Gledajući Podgoru kakva je nekad bila, postajete još svjesniji ljepote sadašnjeg trenutka.

image

Kupaonicu krasi retro kada

Dario Odak

Ne čudi stoga da Roko vintage ima svoje stalne goste, kao i nebrojeno mnogo upita, ali obitelj Kržanić vodi računa o tome tko im dolazi u kuću jer su u svaki komad namještaja uložili sebe emocionalno i materijalno. Njihova fotografija dnevne sobe ima svoje mjesto i na Pinterestu, ali Magda otvoreno govori da im prioritet nije iznajmljivanje pod svaku cijenu, nego odlučuju kome će iznajmiti i kada.

– Iznimno mi je važno da gosti vode računa o prostoru jer su neki komadi namještaja za nas od neprocjenjive emocionalne vrijednosti – iskrena je Magda.

image

Ljetna kuhinja nalazi se izvan kuće

Dario Odak

U potkrovlju je soba za bilijar, no putem do gore zaboravit ćete gdje ste krenuli, jer penjući se drvenim stepenicama ima se mnogo toga vidjeti. Kantica za mlijeko, stari radio i drugi ukrasi naprosto traže da zastajete i osvrćete se oko sebe nastojeći upiti svaki detalj.

Ljetna kuhinja nalazi se izvan kuće, a zelena boja otvora savršeno se uklapa u prirodnu oazu koja je okružuje.

Roko vintage je komadić raja iz dalmatinske prošlosti koji nam svima nedostaje i treba. To nije kuća u koju ćete se impulzivno zaljubiti na prvi pogled, nego kuća u kojoj ćete poželjeti živjeti.

image

Vanjski jacuzzi za posebne trenutke uživanja

Dario Odak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:53