PROGNOZA VREMENA

ŠTO NAS ČEKA U SLJEDEĆIH NEKOLIKO DANA? Slijedi promjena, omiljeni hrvatski meteorolog otkrio kada možemo očekivati snijeg

 
Karlovac
 Robert Fajt / CROPIX

Prema prognozi DHMZ-a, u četvrtak se u unutrašnjosti očekuje oblačno vrijeme, mjestimice s maglom. Ponegdje kiša, uglavnom slaba, ili rosulja. Na Jadranu malo i umjereno, većinom na sjevernom dijelu ponegdje i pretežno oblačno uz mjestimice malo kiše. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni i bura. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7, na Jadranu od 12 do 17 °C.

Od petka se u unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno vrijeme, poslijepodne samo ponegdje uz sunčana razdoblja. Mjestimice magla, osobito ujutro, a rijetko može biti rosulje ili slabe kiše. Na Jadranu prijepodne djelomice, ponegdje i pretežno sunčano uz mogućnost za malo kiše uglavnom na otvorenom moru. Poslijepodne postupno naoblačenje, navečer i u noći na sjevernom dijelu s mjestimičnom kišom. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ujutro ponegdje umjerena bura, a prema kraju dana jugo. Najniža jutarnja temperatura od -1 do 4, na Jadranu između 7 i 12 °C. Najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu između 12 i 17 °C.

Promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme očekuje se i za vikend, u unutrašnjosti još ponegdje s maglom i niskim oblacima, osobito u subotu. Povremeno kiša, na Jadranu i u krajevima uz Jadran mjestimice obilnija, a uz pad temperature početkom tjedna uglavnom u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, na istoku jugoistočni, u ponedjeljak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u dane vikenda umjereno i jako jugo, osobito na jugu, u nedjelju prolazno jugozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom Jadranu zapuhat će bura, ponegdje jaka s olujnim udarima. Temperatura zraka u porastu, potom u ponedjeljak niža.

Zoran Vakula pak u prognozi vremena za HRT piše kako će potkraj nedjelje u sjevernim krajevima zapuhati sjeveroistočni vjetar, s kojim će nam opet dolaziti hladniji zrak pa će u novome tjednu, osim ponovno temperature niže od prosjeka, dojmu više zimskog nego jesenskog vremena pridonositi i povremene mjestimične pahulje. No, vrlo je mala vjerojatnost ponavljanja onako obilne oborine kao u prošli utorak.

I na Jadranu do kraja ovog tjedna malo toplije, i pritom u petak djelomice sunčano, uz više oblaka na sjevernom dijelu, gdje će već ponegdje biti kiše. Za vikend jačanje juga i porast naoblake, te sve češća kiša, osobito u nedjelju, kada će mjestimice biti i obilnijih pljuskova i grmljavine. Potkraj nedjelje će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će vjerojatno uzduž cijeloga Jadrana obilježiti veći dio sljedećega tjedna, tijekom kojeg će ponovno često biti jaka, gdjekad i s olujnim udarima. U početku će još biti moguće mjestimične oborine, a prema sredini tjedna bit će sve više sunčanog vremena.

Ugledni norveški meteo servis Yr piše kako će od srijede oslabiti oborine, no doći će do dodatnog zahlađenja. Temperature na kontinentu bit će ispod nule, a najhladnije bi trebalo biti u petak kada bi se temperature mogle spustiti do - 6 stupnjeva.

Yr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:32