MAGAZIN OBJAŠNJAVA

ŠTO SVE DRŽAVA PLAĆA RADNICIMA HAC-a Iako su u nepovoljnoj financijskoj situaciji, njihov kolektivni ugovor je san snova svakog zaposlenika

Usprkos dramatičnoj financijskoj situaciji u kojoj se tvrtka nalazi, kolektivni ugovor u Hrvatskim autocestama već godinama slovi za nešto najbolje što se zaposleniku može dogoditi 
ILUSTRACIJA
 Igor Sambolec / Jutarnji list

Zaposlenica Hrvatskih autocesta Ivana Tena Gotovac Soldić nalazi se u jednomjesečnom pritvoru nakon što je automobilom usmrtila 19-godišnjakinju u Splitu, no njen poslodavac joj za to vrijeme plaća zdravstveno i mirovinsko, iako je ona na neplaćenom dopustu. Na njega ima pravo prema kolektivnom ugovoru. I ne samo to, ako se pritvor dodatno produlji, i neplaćeni dopust joj se može produljiti. Koliko to može trajati? Kolektivni ugovor ne određuje.

Bavljenje politikom je privatna stvar i njome bi se svaki građanin trebao baviti u svoje slobodno vrijeme. Ali zaposlenik HAC-a i za to može dobiti neplaćeni dopust. Ako je u predizbornoj kampanji, za Sabor do 15, za županijsku skupštinu do 10, a za gradsko i općinsko vijeće do pet radnih dana. A tvrtka u 100-postotnom državnom vlasništvu radniku u vrijeme predizborne kampanje plaća i zdravstveno i mirovinsko.

Regres, uskrsnica...

To je samo dio povlastica koje uživaju zaposlenici HAC-a kojem porezni obveznici ove države otplaćuju milijunske kredite i činit će to još barem 20 godina, a temeljni i glavni prihod stvaraju korisnici autocesta. Ukratko, kako god posluješ, vlasnik će se uvijek potruditi da ne propadneš i da ti bude dobro.

Kolektivni ugovor u Hrvatskim autocestama već godinama slovi kao nešto najbolje što se zaposleniku može dogoditi, a sve u skladu sa sloganom: “Ne damo naše autoceste” ili, još bolje, “Ne damo naše radno mjesto u HAC-u”. Postojeći četverogodišnji ugovor potpisan je u veljači ove godine. Usprkos dramatičnoj financijskoj situaciji i planu restrukturiranja HAC-a koji je tada još bio u povojima, Uprava je pristala na dodatne financijske obveze prema radnicima koje je tražio Nezavisni cestarski sindikat na čelu s Mijatom Stanićem, s kojim se niti jedan predsjednik uprave HAC-a i resorni ministar ne želi sukobljavati.

Jednostavnije im je pristati na njegove uvjete. Uostalom, neće ih oni financirati. Pa je tako, primjerice, svakom zaposlenom uplata za treći mirovinski stup povećana sa 300 na 500 kuna. Regres iznosi 1000 kuna, uskrsnica 500 kuna plus dar u istoj vrijednosti za nabavu životnih potrepština, božićnica je 1000 kuna, za Sv. Nikolu dijete dobije dar od 600 kuna, a djeca umrlih radnika i poginulih branitelja dobivaju stipendiju za školovanje od 1000 kuna mjesečno.

Nadalje, stimulacija iznosi 20 posto osnovne plaće, a svaki prekovremeni sat je beneficiran pa se računa 90 minuta. Ako radniku do mirovine nedostaje pet godina, poslodavac mu može dokupiti mirovinu, a uz to će mu isplatiti i otpremninu od osam tisuća kuna neto po godini radnog staža.

Stambeno zbrinjavanje

Ako se radnik ne može koristiti gradskim prijevozom za odlazak na posao, plaća mu se naknada u vrijednosti od 9 litara Eurosupera 95 na prijeđenih 100 kilometara. Maksimalni iznos naknade prijevoza na posao i s posla je 1500 kn. Ali, ako je radniku mjesto stanovanja udaljeno više od 50 kilometara od radnog mjesta, na tih 1500 kuna mu pripadaju dodatne dvije kune po kilometru.

Poslodavac svim radnicima plaća dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje koje uključuje i sistematski zdravstveni pregled te nadoknađuje trošak za lijekove ako nisu pokriveni policom dopunskog ili dodatnog zdravstvenog osiguranja. Zanimljiva je i odredba da “Poslodavac može sklopiti ugovor s bankom radi rješavanja stambenih potreba radnika”. Što to točno znači, nije specificirano. Zaposlenik HAC-a može tijekom radnog vremena napraviti štetu poslodavcu koju je dužan nadoknaditi. Ali ako bi plaćanjem štete obitelj radnika bila dovedena u težak materijalni položaj, uskače poslodavac i nadoknađuje štetu.

U HAC-u je odlično biti i profesionalni sindikalist. Ako obavljaju poslove vođenja sindikata ili podružnice, HAC im plaća koeficijent 4,40 na osnovnu plaću, što je u rangu voditelja vatrogasne postaje. Ako pak radi financijsko-administrativne poslove, koeficijent mu je 3,80 odnos u rangu suradnika. HAC profesionalnom sindikalnom povjereniku mjesečno plaća i jednu domaću dnevnicu, troškove seminara i stručnog usavršavanja u trajanju od tri dana godišnje.

Također, sindikalni povjerenik ne smije dobiti otkaz šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti, a bez suglasnosti sindikata im se ne smije otkazati ugovor o radu. Iako se bave samo sindikalnim poslom u HAC-u, svi sindikalni povjerenici naravno da imaju pravo na sva materijalna prava iz kolektivnog ugovora tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 18:23