POBUNA U NACIONALNOM AVIOPRIJEVOZNIKU

ŠTRAJK PILOTA I STJUARDESA SE NASTAVLJA Uprava Croatia Airlinesa odbila uvjete sindikata

Zagreb, 160513.Uprava Croatia Airlinesa u Buzinu. Treci dan strajka Sindikata pilota i kabinskog osoblja u hrvatskom nacionalnom avio-prijevozniku Croatia Airlinesu.Na fotografiji: strajkasi ispred Uprave u Buzinu.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

NOVO 15:20 Štrajk kabinskog osoblja i pilota u Croatia Airlinesu se nestavlja, upravo su priopćili predstavnici njihovih sindikata.

Iako je tijekom dana bilo ozbiljnih naznaka da bi u 14 sati štrajk mogao prestati, konačni dogovor ponovno nije postignut. Sindikati su tražili da im Uprava obeća da neće biti otpuštanja zbog masovnog bolovanja stujardesa, ili kazni zbog ovog, već trodnevnog štrajka. Također su tražili da se nastave pregovori oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Doznajemo kako je Uprava pristala da ne bude kazni zbog bolovanja ili štrajka, ali oko ostalih točaka se nisu usuglasili.

Igra mačke i miša na kraju je završila obustavom pregovora.

- Danas vjerojatno pregovora više neće biti, dakle vidimo se ponovno sutra ispred Upravne zgrade u Buzinu- kažu u SKOZ-u.

Popis otkazanih i preusmjerenih letova može se naći na web stranici Croatia Airlinesa. Štete su miljunske- tvrtka dnevno gubi oko milijun kuna, a sada je skroz jasno da štrajk sutra ulazi u četvrti dan.

------------------------------------------------------

12:28 Dva sindikata Croatia Airlinesa koji su već treći dan u štrajku poslali su Upravi tvrtke, kako neslužbeno doznajemo, uvjete za prekid štrajka.

Pristane li Uprava na njih, kabinci i piloti spremni su prekinuti svoju akciju i svi zajedno vratiti se na posao.

Doznajemo da su uvjeti SKOZ-a i HSPP-a sljedeći: nastavak pregovora o aneksu novog Kolektivnog ugovora, primjena prava iz lanjskog Kolektivnog ugovora, s iznimkom da su piloti spremni raspravljati o godišnjim odmorima, te garancija poslodavca da zbog masovnog bolovanja stjuardesa neće biti otkaza.

'UCJENJUJU NAS I PRIJETE STEČAJEM' Razgovori u Croatia Airlinesu propali, piloti i stjuardese i sutra štrajkaju

Sindikati također traže garanciju da Uprava CA neće nauditi radnicima koji su zadnja tri dana štrajkali.

- I mi želimo da se poslovanje normalizira, te da kompanija opstane - kažu štrajkaši.

'Ne možemo pristati na primjenu prava iz starog Kolektivnog ugovora!'

Uprava je odbila polovicu uvjeta sindikata, ističući da ne može pristati na primjenu starog KU-a i zadržavanje prava na nastavak štrajka.

Član Uprave Zlatko Širac izjavio je novinarima da je poslodavac spreman odustati od otkaza stjuardesama, kao i suzdržati se od preispitivanja zakonitosti štrajka. Ipak, štrajkašima neće isplatiti plaće za vrijeme provedeno u štrajku.

No, neprihvatljivo nam je da sindikati zadržavaju pravo na nastavak štrajka, jer to pokazuje da ne žele pristupiti pregovorima u dobroj vjeri, kaže Širac.

Osim toga, Uprava ne može pristati na primjenu prava iz starog KU-a, jer je predmet pregovora novi KU, koji su dosad potpisali predstavnici četiriju ostalih sindikata koji djeluju u CA.

Glavni predmet spoticanja upravo je novi KU, jer piloti i stjuardese tvrde da se uštede predviđene restrukturiranjem žele ostvariti preko njihovih leđa - na njima bi se uštedjelo 10 milijuna kuna, a na ostalim zaposlenicima CA-a milijun kuna.

Odgovor Uprave ogorčio je članove sindikata, koji su pred novinarima aklamacijom zatražili nastavak štrajka.

Predstavnica SKOZ-a Ivana Lojo izrazila je razočaranje stajalištem premijera Zorana Milanovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji, po njezinom mišljenju, "slušaju samo jednu stranu priče".

Žalosno je da je resorni ministar prije godinu dana SKOZ-u rekao kako se smanjenje plaća, ako ga bude, neće primjenjivati samo na jednu kategoriju radnika, a sada se upravo to dešava, rekla je Lojo.

Po procjenama Uprave, nacionalni avioprijevoznik zbog štrajka i poremećaja u zračnom prometu danas će izgubiti oko 1,2 milijuna kuna. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:09