TRAŽE SVOJ NOVAC

ŠTRAJK U SISAČKOM METALINGU Radnicima duguju nekoliko plaća, sutra prosvjedna šetnja

sisak270105Metaling Sisaksnimio Miroslav Kis-pok-
 Miroslav Kiš / CROPIX

Radnici sisačkog Metalinga, njih 145, u ponedjeljak su započeli sa štrajkom. Razlog su neisplaćene plaće za veljaču i ožujak te nepoštivanje kolektivnog ugovora od strane uprave.

- Danas je došao direktor na posao, vratio se s godišnjeg, te je primio članove štrajkaškog odbora. No, na sastanku nismo dobili željeni odgovor, odnosno da će nam zaostale plaće biti isplaćene. Zbog toga u utorak pripremamo prosvjed van tvrtke, proći ćemo u prosvjednoj povorci ulicama grada, o svojim problemima progovorit ćemo pred zgradama Sisačko-moslavačke županije i grada Siska. Želimo skrenuti pažnju javnosti, ali i lokalnih vlasti na teško stanje u mnogim tvrtkama u Sisku i Hrvatskoj, u kojima radnici moraju raditi bez plaća. Stoga pozivam građane Siska, zaposlene i nezaposlene, da nam se pridruže i pokažu solidarnost jer ovo što se danas događa nama, sutra možda čeka njih, rekao nam je sindikalni povjerenik u Metalingu Tihomir Sović.

Pojašnjava kako tvrtka Metaling već dugo ima punu zaposlenost, a isplate zaostalih plaća, unatoč obećanjima iz uprave, nema.

- Završili smo montažne radove na bioelektrani u Babinoj Gredi, privodimo kraju radove na zahtjevnoj montažnoj konstrukciji krovišta nove zagrebačke zračne luke, a postavili smo i krovište na sisačkoj tržnici. Imamo i ugovorene nove radove pa smo upravo trebali započeti remont čeličane talijanskog ABS-a. Međutim, izgleda da nam je uprava nesposobna naplatiti obavljene radove ili je nešto drugo u pitanju, kaže Sović.

Da se pridruže radnicima Metalinga u prosvjedu sve Siščane pozvao je i Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte. 'Dragi prijatelji, Siščani, podržimo radnike Metalinga u zahtjevu za osnovno pravo svakog radnika - da prime plaću za izvršeni rad', pozvao je Sekulić Siščane da se priključe prosvjedu radnika Metalinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:47