VELIKA PRIJETNJA

STRAVIČNO OTKRIĆE U PULI Posve slučajno pronađene tone oružja, Grad zatvorio područje, u slučaju aktivacije cijeli kvart bi bio pometen

Ilustracija
 CROPIX

Prva obavijest iz Grada Pule proteklog vikenda kako je bivše vojno područje Vallelunga 2 privremeno zatvoreno zbog pronalaska neutvrđene količine zaostalih vojnih projektila nije dala niti naslutiti o kakvim se razmjerima problema radi. Navodno je, prema saznanjima Glasa Istre, riječ o jako velikoj količini, čak i o nekoliko tona granata zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Te granate bi, u slučaju aktivacije, mogle pomesti dio pulske stambene četvrti Veli Vrh.

Ima doduše i onih koji tvrde da bi udarni val bio usmjeren prema gradu preko puta zaljeva, a ne prema brdu, ali, kako bilo, činjenica je da je posve slučajno otkrivena jedna od najvećih količina zaostalog i opasnog ratnog arsenala koji je itekako velika prijetnja Puli.

Pristup Vallelungi 2 sada je nemoguć,a osim zakračunatih portuna na kojima su i pismene obavijesti o zabrani prolaska, prolazak fizički onemogućuje i zaštitar. Grad Pula angažirao je i zaštitarsku službu i to 24 sata dnevno. Sve to ukazuje da je doista pronađena velika količina opasnog oružja te da opasnost po okolicu nije zanemariva.

Cijela je priča počela kad je Policijska uprava istarska obavijestila Grad da su u napuštenoj zgradi na toj, sjevernoj strani pulske luke, pronađena zaostala sredstva vojnog porijekla. Javnosti nije poznato tko je i kada naletio na ta sredstva i dojavio o pronalasku, ali je navodno riječ o bivšem branitelju, veteranu Domovinskog rata, koji redovno boravi u tom području. Prava sreća u cijeloj priči je da se netko nije sam i na svoju ruku upustio u detaljnije istraživanje pronađenog oružja, ili da na granate nisu prva naletjela djeca, jer su, navodno, pored velikih količina bombi ovdje pronađeni i brojni fitilji.

Kako bilo, Grad Pula je promptno reagirao, a ograničeno kretanje trebalo bi biti na snazi sve dok policija iz Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske u potpunosti ne ukloni sva pronađena sredstva. A to bi moglo potrajati i nekoliko mjeseci.

Kako neslužbeno saznaje Glas Istre, jer oko svega vlada svojevrsni zavjet šutnje pa službene informacije stižu na kapaljku, navodno su granate koje su pronađene ovdje još iz vremena Drugog svjetskog rata, a koristila ih je njemačka vojska. Doduše, u dijelu Vallelunge su i od prije Drugog svjetskog rata bila skladišta municije, pa su svakoj vojsci, zaključno s 1991. godinom, kad je vojska konačno napustila to područje i vojarnu, te zgrade očito služile za istu namjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:45