VELIKO SRCE

STUDENTI MEDICINE POKRENULI BOŽIĆNU AKCIJU Žele darovima razveseliti baš svakog od 400 malih pacijenata koliko ih je trenutno u ZG bolnicama

U Zagrebu u bolnicama ima 400 bolesne djece, a svako od njih planiraju razveseliti igračkama ili slikovnicama
Katarina Šikić, Marko Antunović, Karla Margetić i Vana Vukić sa svojim brojnim kolegama iz Sekcije za pedijatriju

Božić bi sigurno bio ljepši kad bi svako dijete u bolnici u gradu dobilo dar. Da ova filmska i pomalo utopijska zamisao nije neizvediva, odlučili su studenti Medicinskog fakulteta, točnije članovi njihove studentske sekcije za pedijatriju, koji su trenutno u fazi prikupljanja darova za svu bolesnu djecu u Zagrebu, njih oko 400.

Sve za zdravlje

- U našoj sekciji okupljaju se studenti koji imaju poseban interes za pedijatriju, a inače organiziramo razne stručne i edukativne programe, predavanja, radionice... Kako se bliže blagdani, razgovarali smo i shvatili da bismo svi htjeli sudjelovati u nekoj humanitarnoj akciji, pa smo odlučili napraviti svoju - priča nam Katarina Šikić, koja je uz Marka Antunovića, Karlu Margetić i Vanu Vukić voditeljica Studentske sekcije za pedijatriju. Kako su svi okupljeni posebno zainteresirani za djecu i njihovo zdravlje, bilo je logično da humanitarnu akciju organiziraju u tom smjeru, a nakon rasprave odlučili su da žele pokušati pokriti sve odjele svih zagrebačkih bolnica u kojima su djeca.

- Normalno je da djecu darovi uvijek razvesele, a pogotovo kad su u bolnici. Prošli smo tjedan imali svojevrsni uvod u ovu priču, koji je odlično prošao. Posjetili smo djecu na pedijatrijskom odjelu KBC-a Zagreb i podijelili im slatkiše. Svi su bili presretni. Imali smo pravog svetog Nikolu, a svi smo skupa pjevali, plesali, družili se... Djeca na kraju uopće nisu bila toliko sretna zbog poklona, koliko su bili oduševljeni što smo ih došli posjetiti i zajedno se veseliti - kaže nam Katarina i dodaje kako im je svima prošlotjedni obilazak bolesne dječice bio dodatna motivacija da hrabro započnu novu akciju.

Igračke za svu bolesnu djecu budući pedijatri, naravno, neće skupiti sami, nego uz pomoć svih koji se prepoznaju u njihovom entuzijazmu i želji za uljepšavanjem nečijeg Božića. Igračke primaju u kutijama postavljenim na Šalati 3 - na dekanatu kod garderobe, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar i na Rebru u edukacijskom centru (kraj garderobe) i u istočnom centru.

Stiže djedica

- O lokacijama smo odlučili jer je na njima velik protok studenata. Iako je možda neobično, upravo oni se najčešće odlučuju pomoći i sudjelovati u akcijama ovog tipa. No, naravno, nije izostala ni velika podrška sa strane - uključuju se i druge udruge, sekcije, naši prijatelji s fakulteta, ali i izvana - priča Katarina, koja je vrlo optimistična i vjeruje da će do otprilike sredine idućeg tjedna skupiti četristotinjak igračaka. - Već sada imamo priličan broj slikovnica, knjiga, flomastera, autića, plišanaca...

Osim toga, pozvali smo ljude da daruju, primjerice, društvene igre, lutke, crtiće, ali i šminku, slušalice, prijenosne punjače i slične tehnikalije za malo stariju djecu - kaže. I u obilasku idućeg tjedna djecu će uveseliti pravi Djed Božićnjak, neće nedostajati ni svirke i pjesme, a sigurno ni - osmijeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52