ZABRINUTI ZA SVOJU BUDUĆNOST

Studenti socijalnog rada u Osijeku prosvjedovali jer ih uprave Pravnog fakulteta i Sveučilišta 'tjeraju' iz Osijeka: 'Želimo diplomirati u Osijeku!'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Razočarani odnosom Pravnog fakulteta i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ali i zabrinuti za svoju budućnost, studenti preddiplomskog studija socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Osijeku u srijedu su održali mirni prosvjed ispred Rektorata osječkog Sveučilišta, u kojem se u to vrijeme održavala sjednica Senata. Njihovo nezadovoljstvo proizlazi iz činjenice da ni tri godine od pokretanja ovog studija nije donesena odluka o osnivanju sveučilišnog diplomskog studija socijalnog rada u Osijeku, što je najavljeno još pri osnutku ovog studija i što u Strategiji Sveučilišta stoji već 20 godina.

Nakon što mjesecima od nadležnih nisu dobili konkretan odgovor, pri čemu su nailazili na kuloarske informacije da do pokretanja diplomskog studija neće doći, studenti su se odlučili mirnim prosvjedom ukazati na svoj problem. "Naoružani" transparentima kojima su uz imena slavonskih i baranjskih gradova i mjesta iz kojih dolaze pitali i "Tko nam je ukrao diplomski?", "Zašto nas se tjera iz Slavonije" te uz natpise "Sve o pravu pod jednom kapom... osim našeg diplomskog", "Želim diplomirati u Osijeku"... studenti su poslali jasnu poruku.

- Tražimo svoje pravo na informaciju i pravo na obrazovanje. Zato prosvjedujemo i članovima Senata poručujemo da smo svjesni svojih prava i da ih tražimo. Poslali smo upite na sve relevantne adrese, a odgovorili su nam samo iz Osječko-baranjske županije te iz Ministarstva znanosti, koje nas podupire i slažu se da je krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih akcija, ali i da to nije u potpunosti pod njihovom ingerencijom - rekla je studentica treće godine Marijana Jozić.

Osijek, 181219.
Studenti preddiplomskog studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu organizirali su prosvjed ispred zgrade rektorata osjeckog Sveucilista.J.J. Strossmayera u Tvrdji.
Na fotografiji: prosvjed studenata.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Nakon što su najavili prosvjed, studente su primili i čelni ljudi Pravnog fakulteta i Sveučilišta. No, prema riječima naše sugovornice: "Na sastancima s v.d. dekana Tunjicom Petraševićem, a onda i s njim i rektorom Vladom Gubercem iznesene su neke usmene pozitivne namjere, ali još uvijek čekamo konkretne korake". Što za njih konkretno znači činjenica da u Osijeku nema diplomskog studija Marijana nam je pojasnila na svom primjeru.

- Sljedeće godine završavam preddiplomski studij s kojim se eventualno mogu zaposliti u nekoj nevladinoj organizaciji, ali ne i u državnim institucijama. Dakle, moram nastaviti studij, no ja to i želim, jer u Hrvatskoj ionako nedostaje 2000 socijalnih radnika. Opcija nam je Zagreb, gdje postoji integrirani studij 4+1 godina, ali ne znamo kako bi to s nama funkcioniralo, jer je naš studijski program 3+2 godine. Dakle, ne znamo hoćemo li morati plaćati razlikovnu godinu ili ćemo morati otići na studij izvan Hrvatske, u Ljubljanu ili Mostar i Orašje, gdje se studij također plaća.

No, osnovno što nam nije jasno je zašto uopće moramo odlaziti iz Osijeka kad i u Strategiji Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka te Sveučilišta stoji kolika je potreba tržišta za magistrima socijalnog rada i za zadržavanjem mladih u Slavoniji i Baranji općenito - istaknula je Jozić sublimiravši razmišljanja 200-tinjak studenata socijalnog rada u Osijeku, koji se od svog osnutka suočavaju s brojnim problemima i opstrukcijama. Naime, iako je postojao prethodni dogovor da će Pravni fakultet u Zagrebu svojim nastavnim kadrovima iz područja socijalnog rada pomoći osječkom studiju, to se na kraju nije dogodilo.

Tadašnja dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravka Hrabar nije dala dopuštenje njihovim nastavnicima da dolaze predavati studentima u Osijek, a to se nastavilo i sa sadašnjom upravom zagrebačkog fakulteta, koja u isto vrijeme svojim profesorima dopušta da predaju na socijalnom radu u Mostaru. Stoga se u Osijeku već tri godine bore s tim problemom na način da za preddiplomski studij angažiraju vanjske suradnike iz Ljubljane, a profesori iz Slovenije sudjeluju i u izradi programa diplomskog studija u Osijeku.

Osijek, 181219.
Studenti preddiplomskog studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu organizirali su prosvjed ispred zgrade rektorata osjeckog Sveucilista.J.J. Strossmayera u Tvrdji.
Na fotografiji: prosvjed studenata ispred zgrade rektorata Sveucilista J. J. Strossmayera.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

U njegovoj izradi sudjeluje i profesorica socijalnog rada iz SAD-a, koja već duže od 10 godina sa svojim američkim studentima dolazi u Slavoniju i Baranju na praktičnu nastavu iz socijalnog rada. Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta, koji je došao pred studente, iako je, kazao je, očekivao da prosvjeda neće biti, istaknuo je problem nastavnog kadra kao osnovni zbog kojeg još nije pokrenuto osnivanje diplomskog studija, ali i obećao pomake u pozitivnom smjeru.

- Uprava Sveučilišta daje bezrezervnu podršku osnivanju diplomskog studija socijalnog rada, bez obzira na to što su od dopusnice prošle 3-4 godine i da se osim prijema dva asistenta i još jednog, koji će biti primljen početkom sljedeće godine, stvari nisu pomaknule. Fakultet nije mogao naći tri nova docenta u znanstveno-nastavno zvanje jer ih nema na tržištu rada i to je glavni problem. No, vjerujem da će Fakultet to probati riješiti, bilo s ljudima s Pravnog fakulteta u Zagrebu, bilo s onima iz zemalja u okruženju.

Ima još dovoljno vremena da se do 1.10.2020. recenziraju svi potrebni dokumenti i strategije i dobije dopusnica za diplomski studij - rekao je Guberac, a na naše pitanje zašto kolege iz Zagreba ne žele pomoći Osijeku kazao je da to moramo pitati njih. Dodao je da on i rektor Boras podržavaju suradnju i da vjeruje da će se fakulteti međusobno dogovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:49