PIŠKORNICA

STUDIJA O STANJU VODE I TLA OTKRILA 'Ispod odlagališta otpada je oblak zagađenja koji se širi... Nažalost, to je slika cijele Hrvatske'

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ispod odlagališta otpada Piškornice postoji "oblak zagađenja" koji je nastao do 2005. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Koprivnici na kojoj su govorili Nenad Mikulić i Roko Andričević, predstavnici ECO- INVEST-a, tvrtke koja je za sanacijsko odlagalište Piškornicu izradila Studiju ocjene stanja voda i tla.

Dr.sc Andričević je rekao da taj oblak nema negativnog utjecaja na obližnje vodocrpilište Ivanščak ni na potok Gliboki. Sanacija odlagališta, dodao je, "zaustavila je generiranje oblaka čije su točne koncentracije još nepoznanica". Do 2005. godine s odlagališta Piškornice u podzemlje se slio glavni dio onečišćenja procjeđivanjem, infiltracijom, perkulacijom i ostalim procesima koji su kreirali oblak, rekao je.

Preporuka te studije jest da se u dvije faze na dubini od 20 metara postave setovi od po tri piezometra. Njihova svrha bila bi pravodobna detekcija mogućih zagađenja podzemnih voda, rekao je dr. Andričević.

Dodao je da se taj oblak vrlo sporo širi i da se s godinama razrjeđuje, a taj je proces usporedio s tintom koja se razgrađuje u vodi. U simulaciji mogućeg kretanja onečišćenja uzeti su najgori mogući scenariji.

"Oblak neće doći do Drave ni za 200 godina jer će se razrijediti", rekao je Andričević.

Dr. sc. Mikulić je rekao da su se u izradi Studije koristili rezultatima istraživanja u proteklih 20-ak godina. "Podatci su se odnosili na vodotok potoka Gliboki, gdje su uzorci uzimani prije mogućeg onečišćenja i nakon mogućeg utjecaja odlagališta na potok. Drugi set rezultata uzet je na postojećim piezometrima koji su bili dobar indikator. Oni su pokazali trendove smanjenja onečišćenja i zagađenja nakon provedene sanacije odlagališta", istaknuo je.

Mikulić je ocijenio da je predočeno stanje na Piškornici slika cijele Hrvatske i neodgovornog odnosa prema prirodi u prošlosti, ali i sadašnjosti. Podsjetio je da je u Zagrebu 50 posto bunara onečišćeno i zatvoreno.

Također je rekao kako je naručitelju te studije predložena izrada 3D prikaza oblaka onečišćenja jer je postojeći prikaz dvodimenzionalan, a predložena je i što skorija sanacija preostalog dijela odlagališta.

Direktor Piškornice Mladen Ružman izrazio je zadovoljstvo time što je Studija izrađena.

"Njome su stručnjaci zahvatili sve one podatke koje smo imali na raspolaganju. Osim toga, predložene su vrlo konkretne mjere kako bismo monitoring proširili i fokusirali ga prema onome što jest jedan od ključnih rizika, a to je utjecaj odlagališta na vodocrpilište Ivanščak", zaključio je Ružman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:49