PRAVOSUĐE

Suci ponovno u DSV izabrali N. Cambja, a profesori člana HDZ-a

Članovi DSV-a također će biti i Darko Milković, Gordana Jalšovečki, Lidija Viđak, Antun Dominko...
Neven Cambj
 Paun Paunovic / CROPIX

Nešto više od 1700 sudaca, koliko ih radi na sudovima u Hrvatskoj, u četvrtak, zadnjeg dana siječnja, biralo je sedam novih članova Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) iz svojih redova.

Izbori su trajali čitav radni dan, glasanje je tajno, a rezultati će biti objavljeni kad proteknu zakonski rokovi za prigovore. Prema zakonskim izmjenama koje su na snazi od 1. rujna prošle godine, od sedam članova DSV-a koji se biraju iz sudačkih redova, dva dolaze s Vrhovnog suda, tri sa županijskih, jedan s općinskih i jedan iz reda specijaliziranih sudova (upravni, trgovački i Visoki prekršajni).

Dan prije, u srijedu, biračke kutije bile su postavljene po pravnim fakultetima - zagrebačkom, riječkom, splitskom i osječkom - jer su svoja dva člana u DSV birali profesori prava. Na ovotjednim izborima, dakle, biralo se devet od ukupno 11 članova DSV-a. Novi saziv DSV-a dužnost će preuzeti 3. ožujka kad istječe mandat sadašnjem sazivu, kojem je u protekle četiri godine na čelu bio sudac Vrhovnog suda Željko Šarić.

Dvojica članova toga tijela izabrana iz redova saborskih zastupnika, SDP-ovac Orsat Miljenić i zastupnik s Bandićeve liste Željko Lacković, ostaju i u novom sazivu DSV-a jer su u to tijelo izabrani krajem 2016. pa im mandat istječe potkraj 2020. godine.

Prva verzija

Neslužbeno, međutim, doznajemo imena izabranih članova DSV-a koja će postati i službena ne bude li utemeljenih izbornih prigovora. Doznajemo da su dvojica sadašnjih članova DSV-a izabrana i u novi saziv. Jedan je od njih splitski županijski sudac Neven Cambj koji se “proslavio” učestalim sudskim tužbama protiv medija, od kojih je najznamenitija ona protiv Jutarnjeg lista na temelju koje je pravomoćno dobio 50.000 kuna zbog duševnih boli nanesenih autoriziranim intervjuom Nikole Grmoje u kojem taj sudac nije niti imenovan.

Suci županijskih sudova koji su mu povjerili još jedan mandat u utjecajnom DSV-u u Cambjevim učestalim tužbama protiv medija koji progovore o pravosuđu, čini se, ne vide ništa sporno. Profesori pravnih fakulteta jedno od dva mjesta rezervirana za njihove kandidate drugi su put, kako doznajemo, povjerili dekanu zagrebačkog pravnog fakulteta Igoru Glihi, članu sadašnjeg saziva DSV-a. Da je na snazi ostala prva verzija Zakona o DSV-u donesena u pristupnom procesu Hrvatske EU, članovi DSV-a ne bi mogli biti birani u to tijelo dvaput uzastopno, međutim zakonskom izmjenom u razdoblju Milanovićeve vlade to je ponovo omogućeno.

Četiri godine

Vrhovi sud, prema zasad neslužbenim informacijama, u DSV-u će u iduće četiri godine predstavljati građanski suci Darko Milković i Gordana Jalšovečki. Županijske suce u tome će tijelu, uz već spomenutog Nevena Cambja, predstavljati kaznena sutkinja Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica drugostupanjskog odjela toga suda Lidija Viđak te sudac Županijskog suda iz Bjelovara Antun Dominko. Suci općinskih sudova u DSV su izabrali suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu Gorana Golužu, a specijalizirani sudovi (upravni, trgovački i Visoki prekršajni) sutkinju Visokog trgovačkog suda Mirtu Matić.

Imenovanja

Uz Igora Glihu, sveučilišne profesore prava u DSV-u će predstavljati i profesor osječkog Pravnog fakulteta Mario Vinković. Zanimljivo je da je taj osječki profesor radnog i socijalnog prava istodobno i član vladajućeg HDZ-a. Treba podsjetiti da je jedan od važnih uvjeta za pristupanje Hrvatske EU bio otklanjanje političkog utjecaja na pravosuđe i kadroviranje u njemu.

Pet i pol godina nakon ulaska Hrvatske u EU, u tijelo koje odlučuje o imenovanjima i napredovanju sudaca ulazi osoba s članskom iskaznicom vladajuće stranke i tu činjenicu svakako treba primijetiti bez obzira na činjenicu da su Vinkovića u DSV izabrali profesori prava, a ne politika. Treba također istaknuti da vladajuća većina u DSV-u već ima jednog predstavnika, saborskog zastupnika Željka Lackovića koji je u Sabor ušao na listi Milana Bandića.

Aktualni DSV, kojem je na čelu sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, ostat će zapamćen po nizu kontroverznih odluka o imenovanjima sudaca, a neke od njih ukinuo je i Ustavni sud. Nakon izbora novih članova, aktualni saziv toga tijela ulazi u tehnički mandat koji traje do početka ožujka, kad novi saziv stupa na dužnost. Iako prijašnji sazivi DSV-a nisu donosili odluke o imenovanjima sudaca u tehničkom mandatu, nego su to prepuštali novom sazivu, Šarićev će DSV tu praksu prekršiti. Za veljaču su zakazali intervjue s kandidatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:00