AFERA CVJETNI PROLAZ

Sud protiv policije: Lijes bačen u garažu nije nikoga uvrijedio

 Damjan Tadić/CROPIX

Prekršajni sud u Zagrebu jučer je odbacio sve optužbe protiv S. J. (24), aktivista Zelene akcije kojeg je 31. ožujka 2011. privela i prijavila zagrebačka policija zbog remećenja javnog reda i mira u trenutku kada je skupina aktivista izvodila performans koji je toj istoj policiji bio prijavljen.

Naime, aktivisti, odjeveni u crno, odglumili su sprovod javnog interesa tako što su nosili drveni lijes na kojem je pisalo ‘javni interes’. Kada su došli do sporne garaže Cvjetni, bacili su lijes koji je pao na ulaznu rampu garaže i raspao se.

Kazna do 1312 kuna

Policija upravo trenutak razbijanja lijesa smatra spornim jer su u svojoj prijavi naveli da se lijes uz glasan prasak razbio i tako se na naročito drzak i nepristojan način vrijeđalo građane i narušavao njihov mir. Prema prijavi policije, aktivist je trebao platiti novčanu kaznu od 1312 kuna ili odslužiti kaznu zatvora zbog prekršaja članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se kažnjavaju građani koji se na javnome mjestu ponašaju na naročito drzak način. Da 24-godišnji aktivist nije bio drzak, zaključila je sutkinja Prekršajnog suda koja je prilikom izricanja oslobađajuće presude rekla kako je performans bio samo oblik izražavanja na koji ima pravo svaki građanin.

Oslobođeni aktivisti

Upravo se na tome temeljila obrana mladog aktivista i njegove odvjetnice Radmile Bonifačić koja se pozivala na slobodu izražavanja koji osigurava europska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ova presuda nije jedina koju je Prekršajni sud donio u korist aktivista Zelene akcije. U ožujku je sud oslobodio četvero aktivista koji su bili uhićeni tijekom prosvjeda protiv otvaranja centra Cvjetni 11. veljače. Policija se žalila Visokom prekršajnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:47