UDRUGA POTROŠAČ TUŽI 8 BANAKA ZBOG ŠVICARACA

Sudac: Bankari, tužba građana nije neosnovana i suđenje će se nastaviti!

Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi koja se dosad vodila u Hrvatskoj, a pitanje nepoštenog poslovanja banaka dosad se nije razmatralo na hrvatskim sudovima

Poznata odvjetnička imena danas nisu uspjela uvjeriti Trgovački sud u Zagrebu da kao neosnovanu odbaci tužbu udruge Potrošač protiv sedam hrvatskih banaka zbog nedopuštene i nepoštene primjene valutne klauzule u švicarskim francima te jednostrane primjene ugovora o kamatnoj stopi. Sudac Radovan Dobronić odvjetnicima udruge Potrošač naložio je ipak da preciziraju tužbu, što znači da će u tužbi za svaku banku morati navesti točna razdoblja u kojima su se sklapali osporavani krediti.

Također im je naložio da odustanu od dijela tužbe u kojima traže isplatu razlike koja je nastala zbog viših rata. - Odustanite od tog dijela ili ću vam to sam odbaciti - upozorio je Dobronić, na što su odvjetnici obvezali da će u sljedećih 60 dana upotpuniti tužbu i maknuti sporni dio.

Očekivanja su jednaka

Kako su kasnije izjavili, to ne znači da će u slučaju pobjede na Trgovačkom sudu dužnici u francima izgubiti pravo na naknadu štete, nego će to svoje pravo morati tražiti u drugom postupku, a Nicole Kwiatkowski, jedna od odvjetnica koja zastupa udrugu Franak, kaže da za ostvarivanje prava nije nužno biti član udruge Franak koja je i inicirala cijeli postupak protiv hrvatskih banaka.

- Očekivanja su ista, a sada raspravljamo o procesnim formalnostima. Pokušavamo dokazati da su banke u konkretnom slučaju nepošteno postupale - rekla je Kwiatkowski. Dodala je da je u Hrvatskoj oko 100.000 osoba diglo kredite u švicarskim francima. Među njima je i Dunja Bičanić čija je prvotna rata od 2600 kuna u jednom trenutku prešla iznos od 6000 kuna. - Očekujem pobjedu u ovom slučaju - rekla je kratko Bičanić.

Strategija banaka

Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi koja se dosad vodila u Hrvatskoj, a pitanje nepoštenog poslovanja banaka dosad se nije razmatralo na hrvatskim sudovima. Upravo na raspravi o kolektivnosti bankarski odvjetnici temelje svoju strategiju odbacivanja tužbe kao neosnovane.

Iako se udruga Potrošač pozvala na Zakon o zaštiti potrošača i njegove odredbe koje se odnose na tužbu za zaštitu kolektivnih prava potrošača, bankarski odvjetnici tvrde da se Potrošačevi odvjetnici zapravo pozivaju na odredbe Zakona o parničnom postupku, točnije članak 502. koji također uređuje kolektivne tužbe.

Njihovo inzistiranje da odvjetnici udruge misle upravo na taj članak postaje jasnije kada se u obzir uzme da je Sabor u izmjenama i dopunama tog zakona 2011. godine izglasao da će taj članak vrijediti tek nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Stoga tužbu smatraju neosnovanom i traže od suda da je odbaci jer Hrvatska još nije članica EU.

Potrošač i dalje inzistira na Zakonu o zaštiti potrošača i smatraju da na njegovim temeljima treba nastaviti postupak.

Čini se da je sudac prekinuo ovo važno pitanje o kojem ovisi nastavak procesa, otvorivši usput i pitanje ustavnosti saborskih izmjena pojedinih zakona.

Razdvajanje postupka

Dobronić je, naime, izrazio zabrinutost i čuđenje da temeljni procesni zakon države ovisi o jednoj budućoj i neizvjesnoj okolnosti kao što je ulazak u EU. - Nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može reći kada će i hoće li uopće Hrvatska ući u EU - rekao je Dobronić, koji smatra da zbog toga procesna pravila ne smiju umanjivati materijalna prava kakva postoje u Zakonu o zaštiti potrošača. Odvjetnici Potrošača smatraju da upravo taj zakon daje potpunu procesni i materijalni temelj, što je, čini se, uvažio i sudac Dobronić.

Krešimir Ljubić, odvjetnik Privredne banke Zagreb, zatražio je da se postupak prema toj banci razdvoji. - Svaka banka ima svoju specifičnu situaciju i zahtijevamo da se postupak razdvoji - kazao je Ljubić, čemu su se tužitelji usprotivili jer bi to znatno produljilo i poskupjelo postupak. Kako i odvjetnici ostalih banaka, nisu pretjerano inzistirali da se uvaži zahtjev PBZ-a, zamolili su suca da donese odluku.

On je odbacio PBZ-ov zahtjev za razdvajanjem, obrazloživši to ekonomičnošću postupka.

To, međutim, ne znači da u narednom razdoblju nije moguće razdvajanje postupka. Ili, kako je upozorio sudac Dobronić: - Molio bih javnost da ne pomisli kako je riječ o tome da se banke brane ujedinjene. Svaka od njih u specifičnoj je situaciji i nije rečeno da će sve imati jednakog uspjeha ili neuspjeha u ovom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:26