KAPTOL vs. KARIZMATIK

Sudca zabranili jer je popularniji od Bozanića

Zbog svoje popularnosti i kontroverznosti Zlatko Sudac postao je prevelik teret za Kaptol te su zatvaranje Centra za duhovnu obnovu u Betaniji i Sudčeva izolacija dio kontrole koja se nastoji uvesti nad svećenikom koji se ponaša kao pop-zvijezda

ZAGREB - Velečasni Zlatko Sudac, kontroverzni karizmatik koji se posljednjih mjeseci nije pojavljivao u javnosti, žrtva je crkvenog obračuna s njim te će mu, najvjerojatnije, biti omogućeno tek da obavlja svećeničku dužnost pod uvjetom da se odrekne seminara.

Sudac je očito svojim ekscentričnim nastupima izazvao crkvene vlasti i sada se poduzimaju mjere kojima bi se njegov utjecaj na vjernike smanjio, a po mogućnosti u potpunosti onemogućio. S jedne strane, Sudac je postao vrlo utjecajan, njegova popularnost smeta Kaptolu jer njegove poruke dopiru dalje od Bozanićevih riječi, pa razloge pacificiranja Zlatka Sudca treba tražiti i u toj činjenici.

Podrška Bandiću

Tome nasuprot, fra Zvjezdan Linić smatra da popularnost i utjecaj Zlatka Sudca ne mogu uznemiriti kardinala Bozanića jer, “svaki od njih ima svoju popularnost i to nije dovoljan razlog”, kaže Linić i dodaje da je za Sudčev rad nadležan biskup Valter Župan.

- Bozanić i Župan mogu samo komunicirati kao prijatelji, ali su sve odluke u rukama biskupa Župana - kaže pater Linić.

No, seminari u Betaniji se više ne održavaju, a tvrtka koja je ustanovljena baš iz tog razloga održavanja seminara duhovne obnove u postupku je zatvaranja i brisanja iz registra Trgovačkog suda. Istodobno, Sudac je i u samoj crkvenoj zajednici imao svoje poklonike kojima nije smetao njegov osebujan način, a kao organizaciji, vrlo nalik svim velikim i čvrsto ustrojenim organizacijama, i Crkvi smeta postojanje pop-zvijezde kakav je Sudac.

Naravno, Sudac svojim postupcima izaziva i podsmijeh koji isto tako smeta Crkvi, a posljednji u nizu je najava da će spomenik Isusu spustiti u more. Prije toga tu su bile stigme, bilokacija, a otvoreno se uključio i u predsjedničku kampanju podržavajući Milana Bandića.

Blasfemija ili osvježenje

Informacije koje smo dobili iz crkvenih krugova kažu da je postupak njegova smirivanja zapravo obračuna s njim, već počeo, a jedan od poznavatelja prilika, najpoznatiji hrvatski alternativac Drago Plečko, kaže da će Sudac dobiti ponudu po kojoj će moći samo obavljati svećeničku dužnost u nekoj maloj župi i da će to biti sve.

- Sudac iskače, ne uklapa se u sliku klasičnog predstavnika Crkve, a to je ono zbog čega će stradati. Neki tvrde da je ono što radi blasfemija, ali drugi u ovo doba raznih kriza u njemu vide osvježenje.

No ono bitno je da Sudac nije štetan i zbog toga smatram da će Crkva pogriješiti ako mu zabrani daljnji rad. Misija koju on smatra da ima, prenošenje riječi Božje ljudima, na taj će način biti umnogome otežana - smatra Plečko.

Među desecima tisuća poklonika Zlatka Sudca i njegovih seminara duhovne obnove bili su i mnogi poznati poput Severine, Matije Vujice, Ivana Todorića, Lane Jurčević, Mirjane Hrge, Ive Gačić, Nensi Brlek i Thompsona.





Pater Linić: Sudčevi seminari bili su kvalitetni

Zatečen sam informacijom da se Sudcu brani rad. Bez obzira na njegov stil smatram da je najbitnije da su seminari koje je vodio bili vrlo kvalitetni i pomogli su velikom broju ljudi. Kada bi sve ostalo na tome, da Sudac radi svoje seminare, to bi bilo najbolje, rekao je fra Zvjezdan Linić koji i sam vodi seminare duhovne obnove.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44