ROČIŠTE

SUĐENJE BIVŠOJ ŠEFICI POREZNE Savjetnik predsjednice opet nije došao na sud, a zvali ga tri puta

 Neja Markičević / CROPIX

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec, njezinoj kolegici iz osječke porezne uprave Ružici Kovačević i Željku Bilošu, optuženima da su prije pet godina, stopiranjem ovrhe zbog poreznog duga, pogodovali Biloševoj tvrtki OLT i tako oštetili državni proračun za oko deset milijuna kuna.

Prijavljena adresa

Svjedok Mate Radeljić, koji je u inkriminirano vrijeme bio direktor Osječke televizije, a sada je savjetnik predsjednice RH za unutarnju politiku, nije se pojavio na sudu. Naime, sud mu nije uspio uručiti sudski poziv za raspravu. Poziv mu je upućen tri puta, ali se dostavnica vratila s naznakom da poziv nije podignut.

Pored toga, sud mu je poziv pokušao uručiti i po policiji. No, ni oni, kako su izvijestili sud, iako su pokušali u više navrata, nisu zatekli Radeljića na prijavljenoj adresi. Treba napomenuti da se Radeljić u veljači odazvao sudskom pozivu, ali je rasprava tada odgođena zbog bolesti jednog člana sudskog vijeća, pa je njegovo svjedočenje odgođeno.

Porezni dug

Radeljić bi trebao svjedočiti o svojim aktivnostima koje je poduzimao u inkriminirano vrijeme kako bi pomogao Biloševu OLT-u u rješavanju problema s poreznim dugom. Njegovi kontakti s Bilošem na tu temu zabilježeni su tijekom mjera tajnog prisluškivanja koje su provodili istražitelji.

Pored Radeljića u istom je slučaju zabilježen određeni angažman SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan te HNS-ova Ivana Vrdoljaka. Borzan je već svjedočila na ovom suđenju te je objasnila da je na posve legalan način željela pomoći očuvanju radnih mjesta u ovoj za osječko područje važnoj tvrtki, a Vrdoljak bi trebao biti ispitan uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:02