NAKON SMRTI NEVENKE JURAK

SUĐENJE OSTALIMA U AFERI FIMI MEDIA IDE ISPOČETKA No, većina iskaza i dokaza će se vjerojatno samo pročitati pa bi se sve brzo moglo privesti kraju

Budući da će se njezini raniji iskazi sada samo pročitati, suđenje ne bi trebalo dugo trajati
Nevenka Jurak
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Nakon smrti Nevenke Jurak, nekadašnje vlasnice marketinške agencije Fimi Media, postavlja se pitanje kako će se i kada nastaviti suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u predmetu Fimi Media, među kojima je i HDZ kao pravna osoba.

Nastavak suđenja predviđen je za 10. prosinca. Tada bi trebala biti donesena odluka o obustavi kaznenog postupka protiv sada pokojne Nevenke Jurak, a suđenje ostalim optuženicima formalno bi trebalo početi ispočetka. Naime, iako je suđenje u ovom predmetu još prije godinu i pol ušlo u završnu fazu, došlo je do niza odgoda zbog ozbiljnih zdravstvenih problema pojedinih sudionika postupka. Tako su se od ljeta 2018. do danas rasprave održavale samo kako bi se utvrdila raspravna (ne)sposobnost optuženih.

Međutim, činjenica da će rasprava krenuti ispočetka ne znači da će se svi dokazi ponovno izvoditi. Većina provedenih dokaza, iskazi svjedoka i vještaka, vjerojatno će se samo pročitati. Stoga bi se suđenje u relativno kratkom roku ipak moglo privesti kraju. Nevenka Jurak je u početnoj fazi postupka, u istrazi i na prvom suđenju, iznijela opsežno priznanje te se izjasnila da se osjeća krivom.

No, na ovom je, ponovljenom suđenju, kao i prijašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić, promijenila stav te je izjavila da se ne osjeća krivom. Sada se u nastavku suđenja njezini prijašnji iskazi mogu pročitati. No, pitanje je kako će sud na kraju cijeniti njezino prijašnje priznanje s obzirom na to da je obrana drugih optuženika nikada nije imala priliku kontradiktorno ispitati.

Prvo suđenje okončano je 2014. osuđujućom presudom, koju je Vrhovni sud ukinuo te predmet vratio na ponovljeno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:02