NOVE KADROVSKE NESUGLASICE

Sukob u Vladi zbog smjene direktora Fonda za okoliš, HDZ ljut na Most

Most se deklarativno zalaže za profesionalizaciju javne uprave, a sada smjenjuju profesionalca, ljute su u HDZ-u
Ivan Kovačić, Slaven Dobrović i Sven Muller
 Nikola Vilic / CROPIX / Nikola Vilic / CROPIX

U sjeni sukoba zbog kadroviranja u policiji, Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i Ini, izbilo je još jedno žarište kadrovskih nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Neposredni povod je promjena na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer bi dosadašnji direktor Sven Müller trebao biti razriješen dužnosti.

Nije radio razlike

Iako se kao razlog navodi da Müller odlazi na vlastiti zahtjev, kuloari u Fondu i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode već danima bruje kako je promjena čelnog čovjeka Fonda zapravo posljedica nepovjerenja koje je novi Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović imao prema njemu. A u HDZ-u takav postupak vide kao sporan.

- Most se stalno deklarativno zalaže za profesionalizaciju javne uprave te protiv kadrovskih čistki i političkog kadroviranja, a onda nam se događa da profesionalci odlaze. Fond je bio jedna od rijetkih institucija koje su tijekom Kukuriku koalicije dobro radile i, za razliku od drugih, nije pravio razliku između jedinica lokalne samouprave u kojima je na vlasti bila vladajuća koaliciji i onih gdje je vladala oporba. Uostalom, i nova Vlada je potvrdila proračun i plan rada Fonda - pita se jedan dužnosnik HDZ-a.

Inače, Müller je u Fond došao prije dvije i pol godine, u mandatu prošle Vlade, s pedigreom uspješnog menadžera u privatnom sektoru. U kratkom vremenu uspio je znatno ubrzati funkcioniranje Fonda te pojednostaviti birokratske procedure, što je rezultiralo većim plasmanom novca iz Fonda gospodarstvu, a posebno građanima. Projekt energetske obnove obiteljskih kuća jedan je od najuspješnijih projekata Kukuriku koalicije.

Sam Müller nije želio komentirati svoj odlazak iz Fonda, a nije bilo moguće dobiti ni komentar iz Ministarstva zaštite okoliša. U HDZ-u pak ne skrivaju razočaranje Müllerovim odlaskom.

Izvrsna suradnja

- Ne znam zašto gospodin Müller odlazi i ne želim se miješati u kadrovska pitanja koja su izvan mog resora. Ono što mogu reći kao bivši župan Virovitičko-podravske županije jest da sam s Fondom u njegovu mandatu izvrsno surađivao - rekao je ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić. Tko će zasjesti na čelnu poziciju nakon Müllera zasad je nepoznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:00