LJETNIKOVAC

Sumnjiva gradnja na bivšem otoku Ivice Todorića, Mađari pod istragom zbog novih kućica!

Mediji su još lani upozoravali na to da je na otok stigla teška mehanizacija te kako se obavljaju radovi za koje nisu ishođene dozvole
 Nikša Stipaničev/Cropix

Građevinska inspekcija prošlog je tjedna, doznaje Jutarnji list, drugi put posjetila otok Smokvicu te imala na njemu što vidjeti: investitor Zelena nekretnina, tvrtka koja je dobila koncesiju nad otokom nakon što je s njega deložiran bivši koncesionar Ivica Todorić, sagradila je, tik do mora, devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka, iako je riječ o prostoru posebne namjene te iako za izgradnju, saznajemo, nije zatražila niti dobila dozvole.

Kako neslužbeno doznajemo, investitor je pozvan da u inspekciju dođe na saslušanje te dostavi svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega će se znati i je li na otoku gradio nelegalno, a o čemu lokalno stanovništvo i vlasti inspekciju i nadležne službe upozoravaju još od ljeta.

Posebna namjena

Naime, mediji su još u lipnju prošle godine upozoravali kako je na otok stigla teška mehanizacija te da se na Smokvici obavljaju radovi za koje nisu ishođene dozvole, no prvim nadzorom koji je inspekcija obavila u svibnju 2020. godine utvrđeno je kako je investitor tadašnje radove izvodio u skladu s glavnim projektom, sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

"Prema prostornom planu, otok Smokvica spada u prostore posebne namjene, što znači da se na njemu ništa novoga ne može graditi odnosno da se isključivo mogu renovirati postojeći objekti, što se lani prije ljeta na otoku i događalo. Investitor je tada obnavljao postojeće objekte te je Inspekcija zaključila da je sve u redu, međutim nakon toga na otoku je počela gradnja te su do kraja ljeta osvanule montažne kućice", potvrdila je Jutarnjem listu načelnica Rogoznice Sandra Jakelić, upozorivši da za izgradnju novih objekata trebaju dozvole koje izdaje Županija, ali i kako je, obzirom na posebnu namjenu prostora, na njemu gradnja zapravo zabranjena.

Da investitori nisu zatražili niti dobili nikakve dozvole za izgradnju montažnih kućica potvrdili su nam i u Šibensko-kninskoj županiji iz koje su poručili kako su dozvole zatražene i odobrene za renoviranje objekata koja se događala prošlo proljeće, ali ne i za izgradnju novih građevina.

Prijava radova

"Dana 24. travnja 2020., Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Ispostava Rogoznica u Rogoznici je zaprimio prijavu početka građenja, odnosno prijavu početka radova, na građevini ugostiteljsko-turističke namjene na Smokvici. Prijavu je podnijela tvrtka ZELENA NEKRETNINA d.o.o., a glavnim projektom je predviđeno izvođenje radova na pet postojećih zgrada koje su ozakonjenje rješenjem o izvedenom stanju. Projektom se navodi da se radovi odnose na rekonstrukciju i uređenje interijera, na objektima ugostiteljsko-turističke namjene.

Napominjemo da ovaj upravni odjel, do danas, nije zaprimio zahtjev Zelene nekretnine ili bilo kojeg drugog investitora za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju devet građevina, u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica, te instalaciju vode, odvoda i struje", stoji u odgovoru Županije.

Osim toga, iz Županije aludiraju i na to da je rekonstrukcijom postojećih objekata došlo do odstupanja od pravila s obzirom na to da su postojeće građevine na otoku ozakonjene kao zgrade stambene namjene, a ne ugostiteljsko-turističke, u koju svrhu ih investitor obnavlja. Inače, tvrtku Zelena nekretnina osnovao je mađarski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap koji je 2018. Smokvicu dobio u zakup na razdoblje od 30 godina.

Jutarnji list je upit o događajima na Smokvici još 18. 1. uputio i Ministarstvu prostornog uređenja, no odgovor nismo zaprimili.

Jednogodišnji najam iznosi 4,9 milijuna kuna

Otok Smokvica Vela kraj Rogoznice, koji je obitelj Ivice Todorića godinama bespravno koristila, otišao je u zakup Mađarima u srpnju 2018. Tada je Ministarstvo državne imovine, koje je vodio Goran Marić, potpisalo ugovor o zakupu s tvrtkom Zelena nekretnina d.o.o. iza koje stoje Mađari i koja je jedina zadovoljila uvjete iz natječaja.

Ugovor je potpisan na 30 godina, a jednogodišnji najam bio je 4,9 mil. kuna, što je s PDV-om više od 6 mil. Država bi tako za 30 godina trebala dobiti oko 184 mil. kuna, s tim da će imati prihod i od koncesije na pomorsko dobro.

Zelena nekretnina, tada je rečeno, otok bi trebala koristiti za osobne i ugostiteljsko-turističke svrhe, a po ugovoru je u slučaju bilo kakvih izmjena i radova prethodno morala zatražiti suglasnost Ministarstva. (R. V.)

Kronologija slučaja Smokvica

- priča o otoku Smokvica Vela traje od sredine 90-ih kad je Ante Lušić, vlasnik Grafoplasta, s MORH-om potpisao ugovor o koncesiji na 30 godina

- Lušić 2006. Grafoplast, koji ima pravo korištenja otoka, prodaje Ivici Todoriću koji je tamo sagradio ljetnikovac, a otok se godinama koristio bez plaćanja koncesije i najma

- traje višegodišnji sudski spor, rješenje o ovrsi dolazi 2009., ali institucije ništa ne poduzimaju kako bi vratile otok državi i naplatile višemilijunski dug

- otok vraćen državi tek u rujnu 2017. i to nakon provedene ovrhe, država u travnju 2018. raspisala javni natječaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:28