ŽIVOT NA DVIJE ADRESE SUPRUGE MINISTRA GOSPODARSTVA

Supruga Đure Popijača: Vodi dvije tvrtke, živi na dvije adrese. Prodaje jabuke. Samo da vrati kredite!

ZAGREB - Ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji ovih dana puni dvije godine ministarskog staža, nipošto ne može reći da nije upoznat sa svakodnevicom hrvatskih poduzetnika. Najbliži primjer ima kod kuće.

Njegova supruga Marina Popijač vodi čak dvije tvrtke i poljoprivredno gospodarstvo. Živi na dvije adrese - u Zagrebu i u Đakovu, gdje je predsjednica Uprave tvrtke Sunčane šume u vlasništvu Jake Andabaka. Tamo neumorna inženjerka šumarstva provodi tri do četiri dana tjedno, a potom juri u Zagreb, gdje je čeka posao u vlastitoj tvrtki, Deko-kamen, koja se bavi proizvodnjom kamenih obloga. Uza sve to, upravlja i obiteljskim nasadima jabuka, iz kojih godišnje na tržište pošalje 200 tona slatkih plodova.

Promet ipak pao

- Puno radim. Moram raditi da bih plaćala kredite. Zar bih trebala čekati muža s ručkom da se vrati kući? On također stalno radi i nikada ga nema kod kuće, a djeca su mi odrasla - komentira Marina Popijač, koja ne krije da zarađuje više od supruga ministra. Tvrdi da on nema baš nikakve veze s njezinim poslovima i da strogo odjeljuju poslovni i privatni život.

Za razliku od nekih hrvatskih političara, ministar gospodarstva u Vladu nije došao kao poduzetnik. Barem tako tvrdi njegova supruga.

- Ni prije, kada nije bio ministar, kao ni sada, moj se suprug nije miješao u poslovanje Deko-kamena. To nije obiteljska, nego moja tvrtka. Od osnutka 2005. u mojem je vlasništvu. Otpočetka u njoj rade isti ljudi i nismo nikada surađivali ni s državom, ni s javnim poduzećima - kaže Marina Popijač te dodaje da ima pet zaposlenih i da nikada nije imala većih financijskih teškoća i problema s likvidnošću. Priznaje da joj je promet ipak osjetno pao zbog krize u koju je zapala cijela građevinska industrija.

Deko-kamen je prvi u Hrvatskoj započeo proizvodnju dekorativnih zidnih obloga za interijere i eksterijere od prirodnih materijala.

Nositelj posla

Poduzetnica Popijač ističe da se dolazak njezina muža na jedno od najodgovornijih mjesta u Vladi nije odrazio na poslovanje. Finina izvješća potvrđuju da Deko-kamenu u posljednje dvije godine ide slabije nego prije. Naime, 2008. dobit je bila 196.712 kuna, 2009. znatno manja, 31.707 kuna, a 2010. tvrtka je završila s minusom od 1269 kuna. Prihodi su sa 2,5 milijuna kuna u 2008. pali na 1,3 milijuna u 2009. te malo manje od milijun kuna u 2010. . No, zato je Popijačima dobro krenulo s jabukama. Pokraj Čazme imaju voćnjak koji se prostire na 10 hektara, od kojih su dio naslijedili, a dio kupili.

- Proizvodimo jabuke tri godine. Ja sam nositelj posla, u kojem mi mnogo pomaže kći Silvia, studentica druge godine agronomije. Jabuke smo prodali za 500.000 kuna, od čega nam je, kada smo platili radnike - dvoje stalno zaposlenih i sezonske berače - i ostale troškove, ostalo oko 100.000 kuna. Imamo nekoliko otkupljivača, ističe Marina Popijač i otkiva da je jedan od njih tvrtka Agrofruktus iz koncerna Agrokor.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07