SPLIĆANIN

'SVAKOME FRANJEVCU METAK U GLAVU...' Fra Gracijanova žrtva pod istragom zbog prijetnji: 'Imao sam samo 15 godina, nasrnuo je na mene u sakristiji'

 
Ilustracija
 Paun Paunović / Hanza media

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca te odvjetnički ured koji ih zastupa prijavili su zagrebačkoj policiji 37-godišnjaka iz Splita zbog kaznenog djela nametljivog ponašanja i dvije prijetnje te je on prije nekoliko dana ispitan u splitskom ODO-u u sklopu istrage.

Radi se, doznajemo, o jednoj od žrtava koja je među prvima u Slobodnoj Dalmaciji progovorila o seksualnim zlostavljanjima kojima je bila izložena od tadašnjeg svećenika, pripadnika navedenog reda, fra Gracijana Stipe Gašperova i to još 1997. godine kada je imao samo 15 godina.

Kako neslužbeno doznajemo, zagrebačka policija je početkom ožujka ove godine dostavila izvješće po kojem ga se sumnjiči da je od travnja do listopada 2018. godine gotovo svakodnevno pisao Provinciji i provincijalu fra Josipu Blaževiću, tražeći "novčanu naknadu zbog navodno pretrpljenog zlostavljanja od fra Gracijana, a čemu Provincija nema namjeru udovoljiti jer ne postoje dokazi o tom zlostavljanju..."

Opći rat

U jednom od e-mailova tako prijavljeni 37-godišnjak piše kako želi "hitno da mi se zbog mojeg stanja pomogne od nadbiskupa i provincijala i prestane opći rat koji će prerasti u krvoproliće, inače naš rat neće imati kraj ili će stradati ja ili oni...".

U drugom e-mailu spominje i smještanje "metaka u glavu" navodeći: "...da nema zakona, da nema, ja bih svakome metak smjestio u glavu..." i " bio bih sretan da nema zakona i da mogu sve ih ubiti, odmah bih to napravio bez razmišljanja, da je zakon smrtna ja bi im prislonio pištolj u ime zakona".

Sve je ovo, stoji u policijskom izvješću, izazvalo strah za živote kako provincijala, tako i drugih članova Provincije.

Također, muškarac se sumnjiči i da je na e-adresu odvjetničkog društva iz Zagreba odnosno odvjetniku koji zastupa Provniciju napisao:

"Ako vama vaši klijenti znače, ako vam znači obitelj, ako ne želite da vam prokunem obitelj, da vam siluju i obljube, moj iskreni savjet je da i nakon tužbe im predložite da uopće nisu svjesni da se ne radi o mom iskazu... a u odgovoru što pišete da ja nisam vjerodostojan, susrest ćemo se, neka svemogući Bog moj gnjev na vašu djecu da svi osjete pedofila i da vam kriju 20 godina...".

To je, stoji u izvješću, kod odvjetnika izazvalo strah od nekog zla za njega i njegovu obitelj.

- Ne mogu i ne smijem ništa komentirati jer je istraga u tijeku. Mogu samo potvrditi da sam dao iskaz kao osumnjičenik zbog ovih kaznenih djela koje spominjete - kazao je jučer Splićanin za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, fra Gracijan Gašperov je, nakon što je afera izbila u javnost, odlukom pape Franje, a nakon izvješća Kongregacije za nauk vjere, u lipnju prošle godine izbačen iz Reda franjevaca konventualaca i razriješen svih obveza svetog reda.

Navedeni je Red od samog izbijanja afere ustrajao na tome da ovaj 37-godišnjak nije službeno bio žrtva pedofila u njihovim redovima te su ga optuživali da ih je ucjenjivao i tražio novac i stan.

- Pritužba prije sedam godina, o kojoj pišu mediji, stigla je od čovjeka koji nije bio raspoložen staviti je na papir i potpisati, što je prvi korak u pokretanju postupka, nije bio voljan ni svjedočiti pred policijom, još manje je bio spreman slučaj osobno prijaviti policiji. To je konkretna poteškoća s kojom se susreo ondašnji provincijal. Riječ je, dakle, o "fantomskoj" prijavi, nije ju se moglo ničim potkrijepiti, ni pred crkvenim ni pred civilnim vlastima, stoga nije bilo pravne osnove za pokretanje postupka - kazao je nakon izbijanja afere provincijal fra Josip Blažević.

Medijska prašina

Nakon što je fra Gracijan izbačen iz crkvenih redova i nakon što se medijska prašina slegnula, ovaj je 37-godišnjak neprestano pisao e-mailove svim crkvenim i državnim institucijama te medijima, tvrdeći da ima pravo na odštetu zbog zlodjela fra Gracijana prema njemu.

Podnio je u prosincu prošle godine i tužbu protiv Provincije, Splitsko-makarske nadbiskupije i samog Gracijana, tražeći ukupno 250 tisuća kuna naknade štete zbog duševnih boli, pretrpljenog straha i povrede časti, ugleda i dostojanstva. U njoj opisuje kako ga je fra Gracijan pipao, ljubio i stezao za vrat jednom rukom, a drugu mu je uvukao u hlače i dirao ga. Taj postupak za sada miruje jer se još uvijek, od veljače ove godine, čeka odluka Vrhovnog suda gdje će se nastaviti slučaj jer je Općinski sud u Splitu tražio da oni odrede drugi sud kako bi se "otklonila svaka sumnja u objektivnost suđenja...". U tužbi još stoji i nalaz psihijatra prema kojem mu je, zbog svega proživljenog, utvrđen teški oblik emocionalnog poremećaja uz sucidalne namjere te je događaj iz 1997. godine uzrokovao znatno oštećenje kvalitete života u svim segmentima.

- To se dogodilo 1997. godine, tada sam imao 15 godina. Bio je to nasrtaj od tog fratra u sakristiji zatvorenog oblika. Ne mogu, razumite me, govoriti o detaljima jer mislim da papir ne trpi dosta toga što bih vam mogao reći. Nije on mene, mislim, silovao do kraja, no obavio je neke stvari koje su pregadljive, koje su me istraumatizirale za cijeli život i nanijele mi štetu jer sam ja vjernik, moja obitelj je vjernička - kazao je prošle godine za Slobodnu Dalmaciju sada osumnjičeni muškarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:51