'NEĆU DATI OSTAVKU'

Sve je osamljeniji i sve je uži krug onih kojima vjeruje. Izgleda da su se njegovi protivnici i saveznici konačno dogovorili oko jedne stvari

Najizvjesniji scenarij kako bi se mogla rasplesti drama u SDP-u jest taj da bi stranku mogao preuzeti potpredsjednik Zlatko Komadina, ali najdulje do godinu dana, kako to propisuje Statut. U tom roku morali bi se organizirati unutarstranački izbori
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ljutit je i razočaran, nervozan, ali još se bori, hvata se za zadnju slamku... Grčevito želi ostati na čelu stranke. Ali, dalje ovako ne može. Mislim da i Bero duboko u sebi to zna, iako ne želi znati - govore suradnici o šefu SDP-a Davoru Bernardiću (38), koji vjerojatno prolazi najteže dane u karijeri. Devedeset istaknutih članova stranke uputilo mu je pismo u kojem traže njegov odlazak. A i većina onih koji su mu omogućili da postane predsjednik stranke više ne podržavaju njegove poteze.

- To je istina glasne manjine koja radi protiv njega od početka. Cijelo Predsjedništvo je uz Beru, a članstvo je otprilike pola-pola – kažu njegovi suradnici koji mu još uvijek “drže stranu”.

Ipak, Davor Bernardić sve je osamljeniji, distancirao se od mnogih, sve je uži krug onih kojima vjeruje i onih kojima odgovara na pozive...

Kulminacija je to višemjesečne drame u SDP-u, sukoba aktualnog šefa i njegove ekipe sa strujom u stranci koja ga od početka nije prihvatila. Predvode je jedan od SDP-ovih potpredsjednika Peđa Grbin i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, a u potpisivanju pisma protiv Bernardića pridružilo im se čak 23 saborskih zastupnika, te još cijeli niz utjecajnih SDP-ovaca. I dok se prije nekoliko dana činilo da bi na sjednici Predsjedništva stranke sukob mogao završiti po sistemu “ili on ili oni”, drama u SDP-u se nastavila. O ključnom problemu, Bernardićevoj ostavci, na sjednici se nije ni razgovaralo. Osuđen je tek način na koji je krenula akcija i slanje pisma koje je Bernardić odbio pročitati. Petorica pobunjenika, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, Vedran Babić i Bojan Glavašević, nakon službenog dijela, potjerana su sa sjednice... Dva dana poslije, šef SDP-a oglasio se u javnosti.

‘Neću dati ostavku’

- Neću dati ostavku - kazao je novinarima.

- Imamo odgovornost prema članovima i članicama koji su me izabrali i apeliram na sve u stranci da sukladno demokratskim procedurama štitimo SDP, čuvamo socijaldemokraciju i poštujemo Statut - kazao je Bernardić. No, vidjelo se na njemu da teško proživljava zadnje istupe i napade stranačkih kolega. Djelovao je potišteno i sam priznajući kako sve što se događa “sasvim sigurno nije ugodno”.

- PR pobunjenika je da Bero djeluje potišteno ili da je depresivan zbog cijele situacije. On je na to već odavno oguglao, napadi na njega počeli su mnogo prije nego što je postao predsjednik stranke. Njega to ništa ne dira. Ujutro pročita novine, navečer pregleda televizijske informativne emisije u kojima ga kritiziraju i smjenjuju, ali njemu to sve na jedno uho uđe, a na drugo izađe. Jučer sam sjedio s njime pa nisam primijetio da je na bilo koji način depresivan - govori njegov dugogodišnji bliski prijatelj.

- Ovo je peti ili šesti pokušaj rušenja predsjednika SDP-a. Način na koji se to radi nije dobar. Podsjeća na puč, anarhiju, a to se ne smije raditi. Treba razgovarati na tijelima stranke - poručio je Bernardić koji nije odgovorio na pitanje smatra li se odgovornim za stanje u SDP-u i pad rejtinga stranke, koja, prema zadnjim istraživanjima iz lipnja, ima potporu 18,8 posto. Priličan je to pad u odnosu na prije godinu i pol dana, kada je Bernardić došao na čelo stranke. Tada je SDP imao potporu nešto više od 24 posto.

No, unatoč tome što je izjavio da neće podnijeti ostavku, čini se da su Bernardićevi dani na čelu SDP-a ipak odbrojani. Ključno je to što je izgubio i povjerenje najbližih suradnika. Možda je dobio bitku na zadnjem Predsjedništvu, ali sasvim sigurno gubi rat... Izvori iz vrha SDP-a kažu da je Bernardićev kraj na mjestu šefa najveće oporbene stranke bliži nego što u ovom trenutku izgleda. Ali, presuditi mu vjerojatno neće struja koja mu je poslala pismo, nego oni koji su ga i doveli na čelo stranke na čelu sa Zlatkom Komadinom i Rajkom Ostojićem.

- Struja koja je od početka protiv Bernardića nije dovoljno jaka da ga sruši. To vam je kao i s Vladom Andreja Plenkovića. Oporba ga ne može srušiti, ali ako svoj glas dignu koalicijski partneri, Plenković je gotov. I s Bernardićem je slično. Nakon svega što se dogodilo, ni njegovi najbliži suradnici ne vjeruju da on može ostati na čelu stranke. Zar mislite da onih 12 članova Predsjedništva koji su ostali s njim podržavaju ono što on radi? Siguran sam da niti jedan ne smatra da je to dobro. A kad oni koji su stajali iza njega kažu - više tako dalje ne može - to je gotovo. A taj proces je počeo - kaže jedan istaknuti SDP-ovac.

Zagreb, 030718.
Iblerov trg, sjednica Predsjednistva SDP-a.
Na fotografiji: Sinisa Hajdas Doncic i Pedja Grbin
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / HANZA MEDIA
Oni koji su protiv: Struju koja od početka nije prihvatila Davora Bernardića predvode potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić

Urotnička skupina

Ne želi otkrivati detalje, kaže tek kako se “vode razgovori” i da nema vremena za čekanje.

- Moramo sačuvati stranku - kaže naš sugovornik.

- Bero zna da sve informacije urotničke skupine protiv njega u medije plasira PR stručnjak Tin Nuić. Čak zna što će koji dan izaći, ali isto tako zna da za dobrobit stranke to treba pregrmjeti. Bero zapravo misli da su glavni napadi na njega počeli kada je odbio ponudu za veliku koaliciju s HDZ-om. S tim prijedlogom došao mu je Hajdaš Dončić, a Bero o tome nije htio ni razgovarati, a tada su počeli najžešći napadi na njega. S druge strane, najveći pobornici te ideje su bivši ministri, koje HDZ vjerojatno drži na kratkoj uzici zbog onoga što su radili dok su bili u Vladi. Beru nitko ne drži, Bero nije ničiji, nije pripadnik ni jednog lobija ili interesne skupine i zato i je stalno na meti - priča Bernardićev odani stranački prijatelj.

Najizvjesniji scenarij kako bi se mogla rasplesti drama u SDP-u jest taj da bi stranku mogao preuzeti potpredsjednik Zlatko Komadina, ali najdulje do godinu dana kako to propisuje Statut. U tom roku morali bi se organizirali unutarstranački izbori. Vjerojatno je da bi oko toga dvije struje, ona oko Bernardića i ona koja je poslala pismo ipak mogle postići neki kompromis jer se slažu u jednom - da SDP s Bernardićem dalje ne može. Sve drugo, kako govore neki u stranci, vodilo bi daljnjim raskolima.

Naime, struji oko Bernardića neprihvatljiv je način na koji ga se želi rušiti - peticijama i napadima u javnosti. Ističu kako je to protustatutarno, a sasvim sigurno im ne odgovara ni jačanje struje kojoj pripadaju Grbin i Hajdaš Dončić. Kažu kako njih dvojica zasigurno nisu ti koji trebaju rušiti Bernardića. Istovremeno s tim “pobunjenicima” ne mogu se lako ni obračunati, niti ih eventualno isključiti iz stranke jer ih je previše. U konačnici tom krugu pripada i 23 saborskih zastupnika. S druge strane, ta “pobunjenička” ekipa u ovom trenutku nema dovoljnu snagu da preuzme stvar u svoje ruke jer nemaju većinu ni u Predsjedništvu ni u Glavnom odboru. Dakle, vrlo je moguće da će se ići na postizanje nekog dogovora, pa i oko daljnje Bernardićeve sudbine u stranci.

Zasad još nije poznato kako bi se trebala odvijati Bernardićeva smjena - hoće li se na kraju sam povući ili će ga ipak morati rušiti oni koji su mu i pomogli u dolasku na čelo SDP-a. Informacije iz tog kruga kažu kako “imaju rješenje za sve” te da bi se sve moglo odigrati u narednih desetak dana.

I Bernardiću je sve jasnije da je došao do zida. Oni koji s njim komuniciraju kažu kako se vidi da nije dobro, i da se jako promijenio, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Nema više onog njegovog tapšanja po ramenu i pitanja - “gdje si, frende, idemo na kavu”. Shvatio je da neki igraju dvostruke igre. Samo rijetkima vjeruje, najviše svom kumu Tihomiru Barišiću i PR savjetniku Siniši Jagodiću - govori jedan član stranke koji ga godinama poznaje i dodaje: “Razumijem ga, nije mu bilo lako od samog početka. Dio članova odmah ga je napao i krenuo u njegovo rušenje, a to se nastavilo do danas i uzelo maha. Najžešći su oni koji tu vide šansu da sami dođu na čelo SDP-a. Oni mu nisu ni dali pravu šansu”. Osim Jagodića i kuma Barišića, u Bernardićevom najbližem krugu su još i novi glavni tajnik Nikša Vukas, ali i Zvane Brumnić kojeg je nedavno smijenio s mjesta glavnog tajnika...

Varazdin, 040718.
U Zupanijskoj palaci odrzava se 4. sastanak Vlade sa zupanima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge opcina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu.
Na fotografiji: Zlatko Komadina.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / HANZA MEDIA
Tko će mu presuditi: Čelnog mjesta u SDP-u vjerojatno ga neće koštati struja koja mu je poslala pismo, nego oni koji su ga i doveli na čelo stranke na čelu sa Zlatkom Komadinom

Prokockana šansa

S druge strane, u SDP-u je puno onih koji ističu da je Bernardić sam prokockao svoje šanse.

- Nije se uspio nametnuti, niti se trudio pridobiti nekog od tih pobunjenika na svoju stranu. Umjesto toga, fronta protiv njega se samo širila. Propustio je šansu da se pokaže kao netko tko ozbiljno promišlja politiku. A imao je prilike, pa čak i solidnih nastupa u Saboru kad je, primjerice, govorio o Agrokoru i prozivao bivšu ministricu Martinu Dalić. Trebao je nastaviti s tom taktikom, ali on se okrenuo selfiejima i sve se razvodnilo. Doveo se u situaciju da ga više nitko ozbiljno ne shvaća. Da održi najupečatljiviji govor, to sada ne bi imalo nikakvog odjeka – govori jedan od istaknutih članova stranke. Da stvari idu nizbrdo i da se Bernardiću teško više može pomoći da vrati rejting stranke pa i svoj vlastiti, SDP-ovcima je, kažu, postalo jasno prije šest mjeseci.

- Točka nakon koje nije bilo povratka bio je njegov istup u Saboru “Di su pare” kad je bio aktualni sat. Ali, u prvi trenutak smo pomislili da je to njegov uvod nakon kojeg će uslijediti ozbiljan napad na HDZ, a on je krenuo sa satirom. Tada nam je postalo jasno da to ne može dobro završiti. Od tada ga više nitko nije javno ni branio. A onaj njegov intervjuu sa samim sobom ne želim ni spominjati. To je bila prava katastrofa - govori jedan od naših sugovornika iz stranke. Dodaje kako su mnogi Bernardiću u stranci pokušavali ukazati na pogreške koje radi, posebno oni iz njegovog najužeg kruga.

- Pokušavalo se više puta razgovarati s njim, savjetovalo ga se, upozoravalo na greške. Doista su se neki trudili da to sve profunkcionira, davali mu podršku, ali jednostavno nije išlo. Bernardić je sve to ignorirao. U početku je još i znao saslušati, ali onda se počeo opirati jer ga je nerviralo što ga se stalno kritizira. Počeo je za svaki svoj potez nalaziti opravdanja, a onda je na kraju počeo izbjegavati bilo kakav ozbiljan razgovor. Naprosto bi pobjegao od toga - govore neki njegovi suradnici.

- Njegov veliki problem je manjak koncentracije. On sluša sugovornika, ali nakon nekoliko minuta misli kao da mu odlutaju. Ipak, on nastavi slušati i zapamti što mu sugovornik govori, ali samo djelomično, pa kada onda on to nekom prilikom kaže, ne ispadne baš najbolje. Njegov drugi problem je što mnogim važnim ljudima nije posvetio dovoljno pažnje, odnosno našao bi se s njima, dogovorili bi se da se čuju drugi dan, a drugi dan im se Bero ne bi javio na telefon. I zato su se okrenuli protiv njega. A, u isto vrijeme Bero se javljao tipovima poput Jagodića. Da, krive procjene sigurno su njegova velika mana - govori dugogodišnji SDP-ovac.

Neki u stranci Bernardiću zamjeraju i to što se nikad nije otvoreno suprotstavio svojim protivnicima. Smatraju da je u slučaju Peđe Grbina trebao reagirati još prošlog ljeta nakon njegova intervjua u kojem je, među ostalim, kazao kako je SDP u jednom limbu.

- Još tada je to morao presjeći, ali on očito nema snage za takve stvari. On je čovjek koji izbjegava bilo kakve konflikte, nije timski igrač, a teško donosi i odluke. Za sve traži potvrdu. Tako ne možete biti predsjednik stranke – govori jedan dugogodišnji SDP-ovac.

Zagreb, 291114. 
Hotel Panorama Zagreb.
 Trg Kresimira Cosica 9.
Socijaldemokratski forum zena (SDFZ) odrzao je 14. izbornu skupstinu, kojoj se pridruzio i predsjednik SDP-a, premijer Zoran Milanovic. Na Izbornoj skupstini okupile su se predstavnice svih organizacija SDFZ-a, clanice SDP-a, SDFZ-a koje obnasaju neke od funkcija u stranci ili Vladi te saborske zastupnice, ministri u Vladi te ostali gosti.
Na fotografiji: Davor Bernardic,Rajko Ostojic i Milanka Opacic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Davor Bernardić i Rajko Ostojić

Nepristojni konobari

- Mnogi u stranci ne žele razumjeti da je Bero preuzeo stranku koju je prije toga kadrovski modelirao Milanović i njegova ekipa. Da je na početku isključio ili sankcionirao bilo koga od pobunjenika, 23 SDP-ova saborska zastupnika napustila bi stranku. Osim toga, Bero je SDP preuzeo krajem 2016., a u svibnju 2017. bili su lokalni izbori. Zar nije na taj način pokazao odgovornost, koja je SDP-u nedostajala u zadnjim mjesecima Milanovićeva mandata. Slikovito da vam objasnim, Berina situacija u SDP-u vam je kao da imate restoran s najboljim kuharom i najboljim namirnicama, a konobare vam daje netko drugi. Konobari su nepristojni prema gostima, govore da je hrana loša i pokvarena... Mislite li da bi taj restoran opstao? Beri je tako od početka – govori drugi izvor, očito sklon predsjedniku stranke.

No, i na zadnjoj sjednici Predsjedništva, Bernardić je izbjegao otvoreni sukob. Trudio se, govore SDP-ovci, ostaviti dojam da sve drži pod kontrolom, pokušavao je ostati smiren, ali je, navodno, nakon odlaska petorice “pobunjenika” sa sjednice, imao ispad bijesa.

- Ne čudi me takva reakcija, Bero se često žalio kako su svi protiv njega. Na pojedinim sastancima užeg tipa nije se uopće ozbiljno razgovaralo, stalno se proučavalo i propitivalo tko je s kim i protiv koga - ispričao je jedan SDP-ovac.

- Davora Bernardića privatno je najviše pogodilo što se nedugo nakon što je krajem 2016. izabran za stranačkog predsjednika iz njihovog stana u Novom Zagrebu iselila njegova supruga Irena rođena Coljak koja se vratila roditeljima. Njoj je išlo na živce što Davor odlazi od kuće ujutro, a vraća se iza ponoći – i tako godinama. Kada je izabran za predsjednika, to je samo pogoršalo ti situaciju. Ona je prije desetak godina pod njegovim utjecajem bila zaposlena u Zagrebačkom holdingu kao zamjenica šefa za javnu nabavu, a nakon što su se 2011. vjenčali, 2013. zaposlila se u tvrtki HPP iz sastava Hrvatske pošte. Ostali su u jako dobrim odnosima, često se čuju i vide, ali Beri nije lako kada nakon cijelog dana sam dolazi u mračan i prazan stan. Druga stvar koja ga je mogla pogoditi je što ga je nakon supruge napustio i najbolji prijatelj i dugogodišnji najbliži suradnik Zvane Brumnić, kojega je on u ožujku smijenio s mjesta glavnog tajnika SDP-a, no ostalo je nepoznato da je u listopadu 2017. on ponudio ostavku. I Zvane je ostao dobar s Berom, čuju se i vide, ali to nije to. Zvane je držao stranačku infrastrukturu, on je bio njegov Vaso Brkić, uz njega je dobivao izbore i njega nije smio pustiti – kaže insajder iz kabineta predsjednika stranke s Iblerova trga.

Novi savjetnik

Oni koji Bernardića poznaju dugo kažu kako se zadnjih mjeseci jako promijenio, posebno otkako je za PR savjetnika angažirao Sinišu Jagodića, nekadašnjeg savjetnika Stjepana Mesića i bivšeg člana Uprave Dinama, zaduženog za odnose s javnošću. Jagodić je, inače, radio i za kandidate na izborima u Sloveniji i BiH (Lijanović), a njegove usluge šef SDP-a zatražio je u trenutku kad je i njemu i stranci počeo padati rejting. Jagodić je deveti PR stručnjak kojeg je angažirao u 18 mjeseci na čelu stranke. Angažirao ga je bez da je o tome, kažu SDP-ovci, razgovarao s ikim u stranci. No, to nije bila prva suradnja Bernardića i Jagodića, surađivali su povremeno i dok je Bernardić bio na čelu zagrebačke organizacije, a pomagao mu je i oko kampanje za unutarstranačke izbore. SDP-ovci govore kako se Bernardić od Jagodićevog dolaska počeo najviše oslanjati na njega, te da više nikog drugog i ne sluša.

- To je zato što mu Jagodić nije govorio ono što je trebao, nego ono što je Bernardić želio čuti – komentirali su neki članovi SDP-a kojem Jagodić, kao ni Bernardiću očito nije uspio popraviti rejting jer stranka nikad nije bila na nižim granama.

- Osim toga, Jagodić ga fascinira jer je materijalno uspio, vlasnik je hotela na Vrbniku, a nije mu jasno kako je to uspio. Bero nema ušteđene ni kune. Saborsku plaću potroši na plaćanje računa, a račune plaća i bratu. Kada iz stranke odemo na ručak preko puta u Kariolu ili na roštilj, najčešće u Magazinsku klet, svaki put račun bi platio neko drugi, a Bero nije zaostajao. Ali, to nisu skupi ručkovi i večere, već cehovi od nekoliko stotina kuna. Bero nikako nije škrt, ali ne može se reći ni da je rastrošan. Od funkcije predsjednika stranke u materijalnom smislu nema ništa osim službenog Passata s vozačem. Njegov osobni automobil vozi njegova žena. Ali, i Hajdaš Dončić ima službeni auto i vozača kao potpredsjednik Sabora. Kao predsjednik SDP-a Bero ne prima ni lipe, već na toj funkciji troši puno više privatnog novca nego što bi trošio da nije šef stranke. Dakle, njega ta funkcija samo košta - kazao je njemu odani stranački kolega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:54