OBLJETNICA

SVEČANO OBILJEŽENO TRI GODINE OD PROSVJEDA BRANITELJA Ministar Medved: 'Bio je to jedinstven prosvjed u novijoj hrvatskoj povijesti'

 
Tomo Medved i Đuro Glogoški
 Boris Kovačev / CROPIX

U zagrebačkoj Savskoj ulici, na Trgu Nevenke Topalušić, danas je svečano obilježeno tri godine od dana kada je počeo prosvjed branitelja. Okupljenima su se obratili ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški i Tomislav Sabljo, predstavnik Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

- Okupili smo se tri godine nakon početka jedinstvenog prosvjeda u novijoj hrvatskoj povijesti. Puno toga se od tada promijenilo. Drago mi je da ne zaboravljamo poteškoće koje smo imali, iako većinu imamo i danas. Tada su nam govorili da problema nema i da smo mi iz udruga ispolitizirani. Svi se sjećamo koliko puta smo tražili da se s nama razgovara, a to se nije dogodilo - rekao je Medved, koji je dodao i kako je u ovoj godini učinjeno mnogo toga za rješenje brojnih braniteljskih problema. Tako je, rekao je okupljenima, osigurano 200 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini, a pokrenuti su i medicinski pregledi za više od 30 tisuća branitelja.

Zagreb, 201017.
Obiljezavanje trogodisnjice pocetka braniteljskih prosvjeda na Trgu Nevenke Topalusic ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.
Na fotografiji: ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Djuro Glogoski.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

- Pred nama je veliki posao, jer mjere u novom Zakonu o braniteljima traže puno energije, kako bi ih svaki branitelj osjetio - dodao je.

Okupljenima se obratio i Đuro Glogoški, koji je rekao kako su prosvjed prije tri godine branitelji i članovi njihovih obitelji započeli zbog niza problema s kojima su se suočavali.

- Kroz sve ovo vrijeme branitelji su se koristili u političke svrhe, a stvarala se negativna slika u javnosti. Na nas se gledalo kao na parazite društva i branitelji nisu imali nikakva prava - rekao je.

Na Trgu Nevenke Topalušić branitelji su položili cvijeće, upalili svijeće i pomolili se, a navečer će se u crkvi Svete Mati Slobode služiti sveta misa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:59