PAKRAC

'SVI MISLE DA SMO POTPUNO POLUDJELI' Nevjerojatna priča o mladom paru koji oživljava zapuštenu Slavoniju: 'Otvorili smo prvi hotel u svojoj županiji'

 
Stefano i Martina Terranova povukli su nepovratna sredstva iz EU i uložili 500.000 kuna u obnovu zapuštenog objekta
 Lipički Compas

Požeško-slavonska županija više nije jedina u Hrvatskoj bez kategoriziranog hotela. Zahvaljujući velikom trudu i ulaganjima mladoga bračnog para Terranova, Martine i Stefana, nedavno je u Pakracu njihovo dotadašnje prenoćište prošlo kategorizaciju Ministarstva turizma dobivši tri zvjezdice, čime je nekadašnji hotel Pakrac to ponovno postao.

Podsjetimo, ljetos smo na stranicama Jutarnjeg lista obradili temu o Požeškoj županiji kao jedinoj u Hrvatskoj koja nema niti jedan kategorizirani hotel, što je za turističku zemlju poput naše zvučalo gotovo nevjerojatno. No, pokazalo se istinitim, ali srećom ne zadugo.

Razminiravanje

DCIM5GOPRO
Jedini su se javili na natječaj za zakup od 1 kune godišnje

Priča o projektu Martine i Stefana jedna je od onih koje bude nadu i optimizam za ovaj prilično zapušten hrvatski kraj. Oboje su lokalna djeca, iz susjednoga Lipika, no školovanjem i poslovima vezani uz oba grada iz kojih su tek kratko izbivali kao djeca početkom Domovinskog rata. Ona u Belgiji, a on u Italiji, inače zemlji njegovih predaka. No, još u ratnom okruženju vratili su se u Pakrac gdje su završili osnovnu i srednju školu. Stefano je izučio za kuhara, a taj ga je poziv poslije odveo na rad u restorane na talijanskoj obali Jadrana, dok se Martina odlučila za studij engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pa je danas i profesorica, sudski tumač te volonter u Udruzi hrvatsko-francuskog prijateljstva. Nakon završetka studija vratila se u rodni kraj, a isto je učinio i Stefano koji se zaposlio u razminiranju. Čistio je Hrvatsku od mina punih 14 godina, a onda je odlučio vratiti se onome što ipak primarno voli.

- Ulazak u turizam bio je njegova ideja, jer je želio izaći iz razminiravanja, a oboje smo smatrali da na ovom području postoji potreba za ozbiljnim objektom kao što je hotel te da svojim znanjima i vještinama možemo uspjeti - priča nam Martina o 2015. godini, kada su se odlučili javiti na natječaj Grada Pakraca za zakup zgrade starog hotela koji se prvi put spominje još 1871. godine. Prethodni zakupnik iz njega je izašao 2012., a Grad je objekt u međuvremenu prenamijenio u prenoćište.

Jasna vizija

- Na natječaj se nije javio nitko osim nas iako je zakup bio kunu za godinu. Svi su mislili da smo ludi, ali mi smo imali jasnu viziju. Uspjeli smo povući nepovratna sredstva iz fondova EU i uložiti pola milijuna kuna kako bismo zapušteni objekt podigli u kategoriju hotela. Kada smo počeli, bilo je troje zaposlenih, a danas ih je osmero - ispričala nam je ponosna Martina.

Trenutačno imaju 10 soba sa 19 ležajeva, ali pripremaju adaptaciju potkrovlja, čime bi došli do 50-ak ležajeva. U hotelu je i konferencijska dvorana za 50-ak osoba. Stefano je voditelj poslovanja i glavni kuhar, a na meniju im je uglavnom međunarodna kuhinja. To i ne čudi, jer su zasad gosti pretežno iz inozemstva, osobito talijanski poslovnjaci, koji dolaze u pakračku Poduzetničku zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:15