SURADNJA

'SVI MOJI UVJETI ZA PODRŠKU ANDREJU PLENKOVIĆU' Varaždinski župan za Jutarnji o razgovorima s premijerom

Ne radi se o koaliciji, nego o projektnoj suradnji. Znate kako to ide, podrška za podršku, kaže Čačić
Radimir Čačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako je vjerovati informacijama koje dolaze iz kruga osoba bliskih Radimiru Čačiću, novi-stari varaždinski župan i predsjednik Reformista za sjever Hrvatske ima daleko ambiciozniji plan od onoga što obuhvaćaju njegove dužnosti župana.

Konkretnije, Čačić navodno sanja i radi na stvaranju tzv. Sjeverne lige, okupljanju predstavnika izvršne vlasti i saborskih zastupnika koji bi se ujedinili pod zajedničkim centrističko-liberalnim svjetonazorom te tako stvorili platformu koja bi određeni uspjeh mogla ostvariti i na nacionalnom planu.

Čačić, tvrde izvori Jutarnjeg lista, pritom nije nimalo osamljen u svom master planu za sjever zemlje: u okupljanju nezavisnih saborskih zastupnika, a možda i pokojeg otpadnika iz HNS-a, Čačić navodno ima i podršku premijera Andreja Plenkovića s kojim ga je bilo moguće vidjeti u srijedu kad je Plenković, u sklopu radnog posjeta, bio u ivanovečkom Muzeju planinarstva, u društvu HNS-ova gradonačelnika Milorada Batinića, ali i novog varaždinskog župana.

Dio cijene

“Plenković vjeruje i očekuje od Čačića da mu na sjeveru stvori jaku, centrističku platformu koja bi njegovoj Vladi služila za stabilizaciju većine, a Čačić isto namjerava iskoristiti u zamjenu za realizaciju krucijalnih projekata na sjeveru zemlje o kojima zadnjih dana dosta intenzivno govori”, otkriva Jutarnjem jedan dobro informiran izvor.

Kao prvo, tu je gradnja brze pruge Zagreb - Čakovec radi čije se realizacije Čačić u srijedu sastao s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i međimurskim županom Matijom Posavcem. Tri župana dogovorila su se da će tražiti da projekt postane dio nacionalne Prometne strategije, a što se pojednostavljeno može čitati i kao dio Čačićeve cijene podršci Plenkovićevoj većini.

Zatim su tu projekti aglomeracije koju Čačić želi voditi na razini države, a predsjednik Reformista već je ranije poslao poruku Vladi da s njima neće surađivati dok županiji ne vrate 15 milijuna kuna koje su im dužni za projekte javno-privatnog partnerstva.

Isto je potvrdio i Jutarnjem listu.

“To nije uvjet, to je conditio sine qua non prije bilo kakvih razgovora.

No, moram naglasiti da ovdje nije riječ ni o kakvoj koaliciji nego projektnoj suradnji za koju računam da imam podršku premijera Plenkovića. Znate kako to ide, podrška za podršku”, izjavio je Jutarnjem Čačić, potvrdivši da je s Plenkovićem u srijedu popio kavu i razgovarao o projektima. Potvrdio je, uz ostalo, kako kroz projektnu suradnju planira okupljati župane i predstavnike lokalne vlasti, ali je odbio spekulirati o okupljanju saborske većine.

Novi projekti

Među ostalim, doznajemo da Čačić računa i na podršku nezavisnih župana koji su vlast ostvarili uz pomoć većih stranaka.

“Tu prvenstveno misli na koprivničko-križevačkog župana Darka Korena koji je imao podršku HDZ-a, ali i Damira Bajsa koji je pobijedio kao nezavisni kandidat uz HNS-ovu podršku”, kaže nam jedan izvor.

Dalje Čačić vjeruje i u mogućnost okupljanja najmanje petorice saborskih zastupnika s čijim bi rukama Plenkoviću mogao garantirati stabilnost Vlade.

Među najvažnijima, tu je jedini njegov gradonačelnik i saborski zastupnik, bivši HNS-ovac Darinko Dumbović, a doznajemo da Čačić računa i na ruke HSU-ovca Kažimira Varde te Željka Glasnovića.

Dodatno, varaždinski župan vjeruje da može računati i na podršku Štefanije Damjanović, zamjene u Saboru za međimurskog župana Matiju Posavca koji na razini županije već ionako surađuje s Reformistima. Njegovi Reformisti pritom su najjači u Krapinsko-zagorskoj županiji, a Čačić je još prilikom preuzimanja vlasti u županiji najavio kako je moguće da se “HNS i Reformisti na sjeveru zemlje ujedine”.

“Gledajte, sjever žudi za novim projektima jer ih zadnjih osam godina uopće nije bilo. Treba priznati da funkcija župana sama po sebi baš nema veliku snagu i da projekte mogu realizirati samo oni koji imaju viziju i karakter”, rekao je Čačić o samome sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10