Svjedoci obrane negiraju upletenost Šišljagića i Marolina u 'izvlačenje' novca

Osijek, 120416.Na Zupanijskom sudu pocelo je sudjenje Osjecko-baranjskom zupanu Vladimiru Sisljagicu zbog izvlacenja 122.000 kuna iz zupanijske blagajne. Suoptuzeni je Martin Marolin, bivsi procelnik zupanijske Agencije za razvoj. Sisljagica i Marolina se tereti kako su sami ili posredstvom drugih pronalazili poduzetnike od povjerenja kojima su isplacivali bespovratnu zupanijsku pomoc te od njih trazili da im vrate i do 80 posto tog novca. Na fotografiji: Vladimir Sisljagic i Martin Marolin u sudnici Zupanijskog suda.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH / copyrighted

OSIJEK – „Ne znam što je Dalibor Mršić nosio Zlatku Maksimoviću, ali znam što je donio meni. Bilo je to 18 tisuća kuna koje su mi trebale da ih vratim čovjeku od kojih sam ih posudio,“ rekao je Zdravko Banjan svjedočeći na suđenju optuženom osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i njegovom suradniku Martinu Marolinu na Županijskom sudu u Osijeku. USKOK, naime, tereti Marolina da je od poduzetnika Mršića, a posredstvom tadašnjeg predsjednika Županijske skupštine Maksimovića, primio 18 tisuća kuna koje su prethodno „izvučene“ iz županijskog proračuna kroz dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima. Mršić je ranije u svome svjedočenju rekao da je tih 18 tisuća kuna trebao predati Banjanu, ali kako ga nije našao u njegovoj tvrtki, novac je odnio Maksimoviću. Ovaj ga je pak, po osobnom svjedočenju, proslijedio Marolinu. No, Banjan tvrdi suprotno.

- Tih 18 tisuća kuna nije bilo vezano uz poticaje Županije, već je to novac kojeg mi je Mršić, s kojim sam bio prijatelj, dao prema našem prethodnom dogovoru koji se zbio u kafiću Glembay. Novac mi je predao u mojoj tvrtki Parangal – rekao je Banjan, koji je opovrgnuo i Mršićevu tvrdnju da u Glembayu bio i sam Marolin.

- Ne. Mršić i ja bili smo jedini gosti u kafiću. Ne znam zašto je naveo Marolina – kazao je Banjan, na čiji je iskaz tužitelj Darko Dodig uložio prigovor kazavši da „očito nastoji sakriti pravu ulogu Marolina u izvlačenju novca.“ Svjedočila je i Ružica Jurčević, vlasnica knjigovodstvenog obrta iz Đakova, koja je na zahtjev poduzetnika Vlade Kolaka, također ispunjavala zahtjeve za poticaje i to za Kolakove i svoju tvrtku. Kolak je, prema optužnici i tvrdnjama krunskog svjedoka optužbe Maksimovića, osobno vraćao novac Šišljagiću.

- Kolak mi je rekao da samo trebamo ispuniti zahtjev, jer on tamo poznaje nekog doktora koji može pomoći da se to realizira – kazala je Jurčević, koja je naknadno potvrdila da je riječ o doktoru Maksimoviću o čijem mu je privatnom životu Kolak često i detaljno pričao. Njezina tvrtka je dobila 25 tisuća kuna poticaja za kupovinu računala, a ona je novac potrošila za plaćanje kredita. Stoga se, kazala je, uznemirila kada su je iz Županije tražili da opravda utrošak tog novca.

- Kolak mi je rekao da to zanemarim, jer Maksimović sve drži pod kontrolom – iskazala je Jurčević, koja je u istrazi u USKOK-u rekla i da joj je Kolak prenio da se ne brine oko isplate poticaja „jer mu je Maksimović dužan, a oni u imaju Fond kojim rješavaju ljude koji valjaju stranci (HDSSB, op.p.).“ Na sudu je, pak, rekla da tako nešto sigurno nije iskazala u istrazi. Zbog toga i još nekih odstupanja u odnosu na svoj iskaz u istrazi, kao i svjedočenje Maksimovića, USKOK je uložio prigovor i na njezino svjedočenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:31