AFERA AGRAM

SVJEDOK OBRANE DRAGUTIN KOSIĆ POTVRDIO OPTUŽBE O NEZAKONITIM ZAPOŠLJAVANJIMA 'Dobio sam popis tko se zapošljava po kojoj liniji'

Dragutin Kosić
 Ronald Goršić / CROPIX

Nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga, Upravljanje sportskim objektima, Dragutin Kosić, svjedočio je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim optuženima u aferi Agram.

Iako je ispitan kao svjedok obrane, okrivljenicima nije donio ništa dobroga. Naime, Kosić je i sam bio obuhvaćen kaznenim progonom u aferi Agram zbog nezakonitog zapošljavanja triju osoba u spomenutoj podružnici Zagrebačkog holdinga 2013., i to Vice Gulama, nećaka tadašnjeg šefa Slobodana Ljubičića, Stjepana Benka, sina direktora zagrebačke Čistoće, i Dijane Muhović. Kosić je u ranijoj fazi postupka priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om i osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

- Stojim iza onoga što sam rekao u prvom iskazu - izjavio je u ponedjeljak Kosić, ali ga je sutkinja upozorila da je ranije ispitan u svojstvu okrivljenika, dok je sada pozvan kao svjedok.

- Bio sam ravnatelj podružnice i u tom sam svojstvu pozvan u ured gospodina Ljubičića u Zagrebački holding. Rekao mi je da treba primiti neke ljude, njih troje, a ja sam se složio jer mi je on ipak bio izravni pretpostavljeni i nisam htio s njim imati nikakve trzavice - istaknuo je Kosić, opisavši kako su ubrzo izrađeni i potpisani ugovori o radu.

Iako je Kosić cijelo vrijeme ponavljao kako su tri sporna zapošljavanja inicirana, kako je naveo, naredbom Slobodana Ljubičića, protiv kojega je inače postupak razdvojen zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, u sudnici su mu prezentirani drugi dokazi koji govore u prilog tome da je neka zapošljavanja dogovarao s Miljenkom Benkom i Antunovićem. Tako mu je predočen popis iz njegova rokovnika gdje je, kako je sam potvrdio, rukom napisao tko dolazi po kojoj liniji, pa je uz Gulama upisao Ljubičića, uz Stjepana Benka, Benka iz Čistoće, a uz Dijanu Muhović, Antunovića. Usto su mu puštene i snimke tajno snimljenih telefonskih razgovora, primjerice njegov razgovor s Miljenkom Benkom u kojem dogovaraju da “mali dođe kod njega u ured”, pri čemu Kosić govori kako će ići kod Ljubičića koji će mu “sve amenovati”.

Kosić je kazao da se ne sjeća tog razgovora, iako je prepoznao svoj glas.

Puštena mu je i snimka razgovora sa Zdenkom Antunovićem, koji mu je rekao da je o zapošljavanju Dijane Muhović razgovarao “sa šefom”. Kosić mu potom govori kako je Ljubičić odmah pristao čim je rekao da ga je to Antunović tražio te dogovaraju kako će ta zaposlenja “gurnuti Slobodanu u paketu”.

Kosić se baš nije uspijevao sjetiti ni tog razgovora.

- Tko je šef? Koga nazivate šefom? - upitao ga je zastupnik optužbe.

- Gradonačelnika - uzvratio je Kosić koji je potom pokušao relativizirati Antunovićevo pozivanje na Milana Bandića, ustvrdivši da je znao svašta pričati, da je bio naporan te da je Antunović spominjao razgovor s Bandićem kasnije, možda i nakon zaposlenja Dijane Muhović.

Inače, Vice Gulam odmah je zaposlen na neodređeno, dok su Benko i Muhović najprije dobili ugovore na šest mjeseci, koji su im kasnije produženi, iako su svi bili svjesni da nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Kosić je kazao kako je o produženju ugovora razgovarao sa Sandrom Švaljek i gradonačelnikovom suradnicom Andreom Šulentić, kojom prilikom je Švaljek uglavnom šutjela, dok im je Šulentić, kako je naveo, sugerirala da unatoč svemu produže ugovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:33