POTIŠTENOST U SRBIJI

Tadić: 'Hrvati, suzdržite se od trijumfalizma! Presuda je teški udarac međunarodnoj pravdi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2012. u 20:49

Tom Dubravec/CROPIX

BEOGRAD - Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je u petak da Haaški sud odlukom o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača proizvodi teške posljedice i pozvao hrvatske političare i građane da se suzdrže od trijumfalizma.

"Presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Tadić agenciji Beta i istaknuo kako se "može vidjeti svojevrsni trijumfalizam u Hrvatskoj i velika potištenost u Srbiji".

UŽIVO VIDEO, FOTO Gotovina: 'Ovo je točka na 'i', rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti!', Josipović: 'Bili ste žrtve u miru, nosili ste tuđi teret! Hvala vam, zadužili ste Hrvatsku'

"Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda, koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija", ustvrdio je Tadić. Prema njemu, postavlja se i pitanje u kojoj su mjeri međunarodne institucije pod pritiskom politike.

Pozvao je Srbiju da unatoč ovakvoj odluci Haaga, ne odustaje od međunarodnog prava i pravde.

"Ako zbog ovakvih presuda Srbija odustane od ideje međunarodne pravde i prava, onda postaje sudionik u uspostavljanju nepravde", istaknuo je Tadić.

"Srbija nema drugi put nego da nastavi politiku pomirenja i borbu za uspostavljanje prava i pravde, unatoč svim teškoćama na tome putu", rekao je Tadić.

"Bilo kakav trijumfalizam u Hrvatskoj, koji je ovoga trenutka evidentan, ne pridonosi politici pomirenja i boljim odnosima Hrvatske i Srbije", ustvrdio je bivši srbijanski predsjednik.

"Zbog toga apeliram na moje kolege, na sve građane Hrvatske, na suzdržanost i u ovome danu", poručio je Tadić.

Izdvajamo