EKSKLUZIVNO

TAJNA PANTOVČAKA SKRIVANA 20 GODINA Tri predsjednika odobrila čak 433 privilegirane mirovine za časnike!

Mirovine u prosjeku iznose 6129 kuna, dakle tri puta su veće od onih koje primaju građani sa 40 godina staža
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - U proteklih dvadeset godina, od 1993. do 2013. trojica hrvatskih predsjednika Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ivo Josipović u privilegiranu mirovinu, kolokvijalno nazvanu “predsjednička mirovina” poslali su ukupno 433 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga.

Predsjedničke mirovine posebna su kategorija privilegiranih mirovina. U nju mogu biti poslani isključivo pripadnici OS-a i to ukazom predsjednika države kao Vrhovnog zapovjednika OS-a. Riječ je o iznimnoj ovlasti predsjednika države utemeljene na famoznom članku 5 Zakona o mirovinskim pravima za djelatne vojne osobe. U tome članku stoji da “temeljem odluke Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, djelatnoj vojnoj osobi koja ima osobite zasluge za unapređenje Oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog, vojna služba može prestati s pravom na starosnu mirovinu i prije ispunjenja uvjeta predviđenih Zakonom o mirovinskom osiguranju”.

Nedostupni podaci

Međutim, tko su ti ljudi, što su sve hrvatski predsjednici uzimali kao razlog da ih, neke već u ranim tridesetima, pošalju u pozamašnu mirovinu kao da su odradili četrdesetogodišnji radni vijek te kolike su te mirovine - jedna je od najstrože čuvanih tajni. Pokušaji potpisnice ovih redova da dobije te podatke sežu još u mandat drugog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ali bez uspjeha.

Od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobili smo samo podatak o ukupnom broju korisnika predsjedničkih mirovina: predsjednik Tuđman na taj je način umirovio čak 359 pripadnika Oružanih snaga, predsjednik Mesić 70, a aktualni predsjednik Ivo Josipović u dosadašnjem mandatu četiri. Na molbu da nam dostave imena na taj način umirovljenih pripadnika vojske, razloge umirovljenja i iznose mirovina, iz Mirovinskoga su zavoda odgovorili kako su temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka traženi podaci tajni. Glasnogovornik Mirovinskoga zavoda Filip Dujmović iznio nam je samo prosječni iznos predsjedničkih mirovina. Do 2000. u prosjeku su iznosile 5384 kuna neto, a nakon 2000. porasle su na 6129 kuna neto. Riječ je dakle o mirovinama u prosjeku trostruko većim od onih koje primaju građani sa 40 godina radnoga staža.

Zbog čega su imena ljudi nagrađenih za osobit doprinos razvitku Oružanih snaga kao i iznosi njihovih mirovina koje su isplaćuju izravno iz proračuna tajni, upitali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, ali ni nakon tri dana nema odgovora.

Od ukupno 433 korisnika “predsjedničke mirovine” u proteklom desetljeću, u javnost je iscurila tek nekolicina imena.

Tako je među 359 umirovljenih ukazom predsjednika Tuđmana i Gospićanin Ivica Rožić, zvan Bijeli Vuk. Zajedno s Tihomirom Oreškovićem i Mirkom Norcem, Rožiću se 2001. i 2002. sudilo za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Mnogi svjedoci u tome postupku patili su od amnezije. Pred Županijskim sudom u Zagrebu bio je optužen za podmetanje eksplozivnih naprava u dvorišta, okućnice i njive srpskih povratnika u Lici. Naprave su u drugoj polovici devedesetih ubile ili trajno osakatile više povratnika, a Rožić je i ovaj put oslobođen zbog nedostatka dokaza iako se zna da je nakon uhićenja Rožić policijske pirotehničare odveo do kuća i dvorišta u kojima su njegove naprave bile podmetnute, ali još nisu eksplodirale.

Među 70 pripadnika vojske umirovljenih ukazom predsjednika Stjepana Mesića su i sedmorica generala: Ante Gotovina, Mirko Norac, Davor Domazet - Lošo, Krešimir Ćosić, Damir Krstičević, Ivan Kapular i Marinko Filipović. Njih je 28. rujna 2000. Mesić umirovio nakon što su potpisali otvoreno pismo u kojem su kritizirali takozvanu “kriminalizaciju Domovinskoga rata”.

Umirovljeni svećenik

Među 70 korisnika privilegirane predsjedničke mirovine je i Stipe Čačija koji je u jesen 2003. kao aktivni vojnik sudjelovao u predizbornoj kampanji HDZ-a kao šef osobnog Sanaderova osiguranja. Umjesto nečasnog otpusta, Mesić je Čačiju 31. prosinca 2003. poslao u predsjedničku mirovinu, no tu je mirovinu Čačija ubrzo zamrznuo kako bi mogao raditi druge poslove koje mu je dodijelio novoizabrani premijer Sanader.

Od četiri osobe koje je u povlaštenu mirovinu dosad poslao predsjednik Ivo Josipović, doznali smo ime samo jedne. Josipović je u povlaštenu vojnu mirovinu poslao - svećenika. Riječ je o bivšem generalnom vikaru vojnog ordinarijata Josipu Šantiću, desnoj ruci vojnog ordinarija Juraja Jezerinca. Josipović je na taj način, tvrdi naš izvor, odlučio pomoći svećeniku koji je morao napustiti svećeničku službu zbog bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06