BESPRAVNI ŠTEKAT

TERASA BEZ DOZVOLE OSVANULA KRAJ CRKVE, NO MOGLA BI TU I OSTATI... Komunalni redari izdali rješenje o uklanjanju, građani negoduju, čeka se procedura

 
 Luka Gerlanc / Cropix

Komunalni redari izdali su rješenje o uklanjanju terase restorana Al Paccero u Ulici Brna Krnarutića jer je postavljena samovoljom vlasnika bez potrebnih dozvola, piše Zadarski.hr.

Restoran je otvoren prošlog petka, a vlasnik je odmah preko puta, potpuno neprimjereno, neposredno uz samu fasadu Sv. Krševana, postavio pet stolova koje je ukrasio posebnom scenografijom u vidu velikih bačvi. Nakon što je informacija o tome objavljena na portalu Zadarski.hr, na teren je izišao čelni čovjek zadarskih komunalnih redara Edo Fantela koji je donio odluku o uklanjanju terase, potvrdio nam je u ponedjeljak Robertino Dujela, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. U međuvremenu smo od Tomislava Korone, pročelnika gradskog odjela za gospodarenjem gradskom imovinom, dobili informaciju da je zahtjev Al Paccera za terasom ipak zaprimljen.

– Zahtjev je upućen u petak, a u ponedjeljak je došao do nas. Vlasnik je samovoljno postavio stolove na to mjesto, no redari će ih ukloniti, a nakon toga ćemo donijeti odluku o njihovu zahtjevu. On bi se mogao riješiti u idućih sedam do deset dana – kazao je Korona, objasnivši postupak za ishodovanje dozvole.

– Najprije se provjerava je li stranka dostavila svu potrebnu dokumentaciju, potom se po potrebi obavljaju konzultacije s konzervatorima, u konkretnom slučaju radi se o lokaciji u neposrednoj blizini romaničke crkve, ali i s potencijalnim vlasnicima ako se radi o privatnoj površini. Napravi se skica i donosi završna ocjena hoće li rješenje za neki ugostiteljsku objekt biti izdano ili ne – naglasio je Korona.

Luka Gerlanc / Cropix

Nelegalna terasa je prijavljena u petak, no ostala je raditi tijekom vikenda i ponedjeljak. To joj omogućuje ispisano rješenje o uklanjaju, koje sadrži rok s odgodom izvršenja ako je vlasnik Gradu uputio zahtjev za terasom. Zahtjev je, kao što znamo, primljen u ponedjeljak, a rok za odgodu izvršenja je sredina ovoga tjedna.

Hoće li ured Tomislava Korone u dva dana uspjeti izdati dozvolu, teško je reći. Ako je do tada ne izdaju, što je vjerojatno, piše se nalog za izvršenje i terasa se mora ukloniti. No, na tu odluku postoji mogućnost žalbe, odnosno pokretanje upravnog postupka. Ako pak do srijede dobiju sve potrebe dozvole, terasa će ostati na svom mjestu.

Luka Gerlanc / Cropix

Nije nevažna ni činjenica da se vlasnika terase, s obzirom na to da je zahtjev u proceduri, neće novčano kažnjavati. Za privatne osobe kazna inače iznosi pet tisuća kuna, a za pravne osobe 10 tisuća plus dvije tisuće za odgovornu osobu.

Kako stvari sada stoje, izgleda da Al Paccero neće biti novčano kažnjen, šanse da mu terasa bude uklonjena nisu osobito velike, prije ili kasnije dozvolu će sigurno dobiti i to, lako moguće, baš na istom mjestu uz fasadu Sv. Krševana s romaničkim slijepim arkadama.

I sve će biti po pravilima i zakonu, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46